GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dimitrov se družio s djecom, na turniru bio i Plenković: Oglasio se zadarski stožer

Dimitrov se družio s djecom, na turniru bio i Plenković: Oglasio se zadarski stožer
POST FESTUM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.06.2020 / 22:13
Autor: SEEbiz / Index.hr
ZADAR - Večeras je otkazano finale teniskog turnira Adria Tour nakon što je potvrđeno da je tenisač Grigor Dimitrov zaražen koronavirusom.

Bugarski tenisač na turniru je odigrao svega jedan meč, ali se proteklih dana družio s velikim brojem ljudi.

Vjerojatno se radi o više stotina, a možda i tisuća ljudi, među kojima je bio i veliki broj djece u sklopu Kids Daya. Finale turnira su trebali odigrati Đoković i Rubljov, ali je sve otkazano. Zna se da je na turniru bilo prisutno oko četiri tisuće ljudi.

O svemu se večeras oglasio zadarski stožer.

"Stanovnici Zadarske županije koji sumnjaju na zarazu, odnosno koji su s tenisačem bili u bliskom kontaktu neka se jave dežurnom epidemiologu na broj 098/332-765 i svom liječniku. Zavod za javno zdravstvo Zadarske županije od sutra će uvesti dodatnu telefonsku liniju i dodatne dežurne timove. Ovim putem još jednom podsjećamo da su na snazi epidemiološke mjere koje između ostalog uključuju držanje socijalne distance koja je najvažnija u sprječavanju širenja koronavirusa te da moramo biti odgovorni", poručili su iz stožera Zadarske županije.

Dimitrov je u Zadru od srijede, što znači da je to danas kada se vratio u Monako na turniru proveo pet dana te pritom nastupao na dva teniska turnira. No u sklopu ostalih aktivnosti igrao je nogomet i košarku. Prvo sa svojim kolegama tenisačima, Đokovićem, Čilićem, Ćorićem, Zverevom itd, a kasnije i s gledateljima što je bio dio programa Adria Tour eventa.

Turnir Adriatic Tour posjetio je i premijer Andrej Plenković koji je u subotu istaknuo da je humanitarni turnir "velika promocija Zadra i Hrvatske u svijetu". Plenković se u Zadru pozdravio s nekim tenisačima, a između ostalima i Čilićem i Đokovićem koji su bili u izravnom kontaktu sa zaraženim Dimitrovom tih dana.

Kontaktirali smo Krunoslava Capaka, Alemku Markotić, Vilija Beroša i Davora Božinovića da nam komentiraju događaje u Zadru nakon što je otkriveno da je Dimitrov zaražen koronom te kakvi su sljedeći koraci s obzirom na to da se Bugarin kretao među velikim brojem ljudi.

Capak nam je, nakon što su se predstavili iz Index.hra, poželio ugodnu večer i prekinuo vezu.

Markotić, Beroš i Božinović večeras nisu odgovarali na naše pozive.

Potom smo nazvali epidemiologa Bernarda Kaića. Nije isprva znao o čemu je riječ, ali nakon što smo mu kratko objasnili što se dogodilo u Zadru komentirao je slučaj.

"Po pravilu, prvi korak bi trebao biti identifikacija svih kontakata zaraženog tenisača, potom se sve takve treba smjestiti u samoizolaciju te i testirati sve te ljude. Ako razviju simptome sigurno treba testirati, ako ne, opet bi bilo dobro testirati da vidimo je li netko asimptomatski pozitivan", kratko je poručio.

Pitali smo Kaića je li ovo propust.

"Prema uputama za sportska natjecanja na otvorenom koje smo objavili na službenim stranicama HZJZ-a jasno smo naveli preporuku da se između sportaša i publike nužno održava razmak od barem 1,5 metra. Ako se zaraženi tenisač toga nije pridržavao, da ovo je propust", dodao je Kaić.

Dimitrov je u četvrtak igrao košarku s ostalim tenisačima, između ostalih bio u bliskom kontaktu s Đokovićem. Premijer Plenković u subotu je posjetio zadarski turnir i pozdravio s Đokovićem, odnosno bio u njegovoj neposrednoj blizini.

"Košarka je sport gdje ima bliskog kontakta, to je sigurno. No ne mora značiti da se Dimitrov prilikom te igre zarazio Đokovića ili nekoga od ostalih tenisača. No ako su Đoković i Dimitrov bili u bliskom kontaktu igrajući košarku, a dva dana nakon je premijer bio u kontaktu s Đokovićem, postoji teoretska mogućnost da mu je prenio zarazu.

Sada nema druge nego točno procijeniti s kime je sve Dimitrov bio u kontaktu. Te njegove kontakte staviti u samoizolaciju i sve ih testirati, nema druge. Vrlo je važno identificirati sve kontakte, da se nekoga ne propusti. Međutim, moram reći da mi ništa od ovog zapravo nije iznenađujuće, vidim na svakom koraku da se ljudi ne pridržavaju mjera."

Na kraju smo pitali Kaića je li trebalo testirati tenisače koji su u Zadar došli iz Srbije, odnosno Beograda gdje je povećan broj novooboljelih veliki problem već tjednima.

"Zapravo, ne. Ne postoji obaveza za testiranje niti karantene za ljude koji dolaze iz Srbije", zaključio je.

Tagovi: Grigor Dimitrov, Novak Đoković, Andrej Plenković, Goran Ivanišević, Adria Tour, koronavirus, Đ
PROČITAJ I OVO
Relković: HDZ je slabiji nego nakon prošlih izbora
ANALITIČARI
Relković: HDZ je slabiji nego nakon prošlih izbora
ZAGREB - Gost N1 televizije bio je politički analitičar i savjetnik stranke Centar Ivica Relković.
Grmoja: Pozivam DP da formiramo antiHDZ Vladu bez Možemo! i SDSS-a
POZIV
Grmoja: Pozivam DP da formiramo antiHDZ Vladu bez Možemo! i SDSS-a
ZAGREB - Premijerski kandidat Mosta Nikola Grmoja se oglasio na Twitteru.
Izbori za EP: Još nema ni jedne kandidacijske liste
BIZARNO
Izbori za EP: Još nema ni jedne kandidacijske liste
ZAGREB - Iako su to mogli učiniti unatrag devet dana, do petka još ni jedna politička stranka ili birači nisu Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) dostavili kandidacijsku listu za europske izbore. Rok za dostavu im je u utorak, 23. travnja, u ponoć.
Uhićen Sergej Trifunović
UHIĆENJE
Uhićen Sergej Trifunović
BEOGRAD - Srpski mediji pišu da je uhićen glumac Sergej Trifunović.
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
ODGOVOR
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
TEHERAN - Izraelske rakete pogodile su lokaciju u Iranu, izvijestio je ABC News, pozivajući se na američkog dužnosnika, dok je iranska novinska agencija Fars, izvještavajući o eksploziji, navela da je aktiviran sustav protuzračne obrane u gradu Isfahanu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE