GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dio tvrtki je zaradio zbog vladine isplate minimalaca

Dio tvrtki je zaradio zbog vladine isplate minimalaca
MINIMALAC
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.04.2020 / 10:18
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Zbog državne pomoći poslodavcima za isplatu plaća tvrtke će zaraditi na 131.000 radnika čije su se plaće prije koronakrize kretale oko minimalca, piše u četvrtak Večernji list.

Utjecaj koronakrize još se ne vidi u novoobjavljenim statističkim podacima o plaćama, po kojima je prosječna plaća za veljaču, isplaćena u ožujku, bila 6789 kuna te je nominalno oko 4 posto viša nego godinu dana prije, navodi dnevnik.

Najbrže su na godišnjoj razini rasle plaće u zdravstvu – oko 9 posto – te su bile 8559 kuna, zatim u djelatnosti informacija i komunikacija (u kojima je i propulzivni IT sektor) i koje zapošljavaju oko 44 tisuće radnika. Njihove su prosječne plaće bile 9318 kuna te su u plusu 7 posto. Treći najveći dobitnik je javna uprava čije su plaće rasle oko 6 posto i iznosile su 7934 kune.

Kad je o industriji riječ, najveće su plaće u ožujku isplaćene zaposlenima u farmaciji, čak 16.070 kuna neto, a u toj branši radi nešto manje od pet tisuća radnika. Zacijelo je riječ o isplati bonusa koji su znatno digli prosjek jer su prethodnih mjeseci prosječne plaće u farmaciji bile oko 9600 kuna.

Sličan skok prosječne plaće u farmaciji zabilježen je i za veljaču 2019. Najniže su plaće bile u zaštitarskoj branši, 4430 kuna, a u njoj je zaposleno oko 12 tisuća osoba.

Medijalna neto plaća za veljaču bila je 5705 kuna, što znači da je 657 tisuća zaposlenih u pravnim osobama zarađivalo manje od 5705 kuna, a druga polovica više. Četvrtina najbolje plaćenih radnika u zemlji zarađivala je više od 7704 kune, s tim što je deset posto ili 131 tisuća najbolje plaćenih u zemlji zarađivalo više od 10.357 kuna neto.

Za mjesec dana slika će biti bitno drukčija jer će se tada pokazati kakav je bio utjecaj karantene na plaće zarađene u ožujku, a primljene u travnju. Već sad se zna da je više od 96 tisuća tvrtki zatražilo pomoć države za isplatu ožujskih plaća za 560 tisuća radnika.

Država im je osigurala 3250 kuna minimalca, a razliku do njihovih primanja trebali bi pokriti poslodavci. Od travnja se državna pomoć penje na 4000 kuna po radniku uvećanih za pripadajuće doprinose.

I prije koronakrize, oko 131 tisuća zaposlenih u pravnih osobama (bez obrta i samostalni profesija koje se također tu negdje) zarađivalo je oko minimalca, a daljnjih 130 tisuća imalo je prosječnu plaću između 3640 i 4188 kuna. Tvrtkama čije se plaće kreću oko spomenutih vrijednosti nove državne potpore pokrit će gotovo sve obaveze za radničke plaće, a onima čiji su radnici na minimalcu ostat će i za neke druge troškove, donosi Večernji list.

Tagovi: minimalac, minimalna plaća, koronavirus u Hrvatskoj, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Preminula Bojana Janković
IN MEMORIAM
Preminula Bojana Janković
BEOGRAD - Beživotno telo B.J. (1977) pronađeno je sinoć oko 19 u stanu u Ulici Đure Daničića, u Starom gradu.
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE