GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dionice Intela tonu zbog loših prognoza

Dionice Intela tonu zbog loših prognoza
POTONUĆE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.01.2024 / 08:22
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Intel Corp. je pao na kraju trgovanja nakon što je u četvrtak dao razočaravajuću prognozu, obnavljajući sumnje u dugo obećavani preokret u nekoć dominantnom proizvođaču čipova.

Intelova projekcija prodaje i dobiti za prvo tromjesečje bila je znatno ispod procjena Wall Streeta, a rukovoditelji su se trudili umiriti zabrinutost tijekom konferencijskog poziva s analitičarima.

Izgledi sugeriraju da glavni izvršni direktor Pat Gelsinger još uvijek ima dug put u vraćanju nekadašnje Intelove moći. Iako se posao proizvođača čipova s osobnim računalima oporavlja, potražnja na unosnom tržištu čipova za podatkovne centre slabi.

Intel se također bori s usporavanjem programibilnih čipova i komponenti za samovozeća vozila, a novonastali posao koji proizvodi poluvodiče za druge tvrtke još nije zaživio.

Intelove dionice pale su za više od 10% u produženom trgovanju nakon objave. Dionica je već pala za 1,4% do ovog mjeseca, zaostajući za rastom od 7,1% u odnosu na pomno praćeni indeks poluvodiča Philadelphia Stock Exchange.

Prodaja u prvom tromjesečju bit će između 12,2 i 13,2 milijarde dolara, objavila je tvrtka sa sjedištem u Santa Clari u Kaliforniji. To je u usporedbi s prosječnom procjenom analitičara od 14,25 milijardi dolara, prema podacima koje je prikupio Bloomberg. Dobit će biti 13 centi po dionici, minus određene stavke, u odnosu na projekciju od 34 centa.

Tijekom konferencijskog poziva, Gelsinger je priznao da prvo tromjesečje nije išlo onako kako se nadao, ali da očekuje da će se ostatak 2024. poboljšavati kvartal po kvartal. Intelovi napori da se vrati vrhunskoj proizvodnji i dalje su na pravom putu, rekao je. To je ključno za poboljšanje proizvoda i ostanak konkurentan. Također je ustvrdio da proizvođač čipova više ne gubi prodaju od konkurencije u računalima i podatkovnim centrima.

Tagovi: INTEL, ČIPOVI
PROČITAJ I OVO
Tomašević: Nećemo podržati Penavu za predsjednika Sabora
JASNA PORUKA
Tomašević: Nećemo podržati Penavu za predsjednika Sabora
ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević se osvrnuo na proslavu Praznika rada, ali i druge političko-društvene teme.
Večeras novi potres kod Slunja
UZNEMIRENOST
Večeras novi potres kod Slunja
SLUNJ - Područje Slunja pogodio je još jedan potres magnitude 3.8 po Richteru, javlja Seizmološka služba RH. Potres je udario u 19.03 sati, a epicentar je bio oko 15 km južno od Slunja.
Milanović: Pregovori su nikad prljaviji, a Plenković se znoji
PREDSJEDNIK
Milanović: Pregovori su nikad prljaviji, a Plenković se znoji
BUDINŠČINA - Predsjednik Republike Zoran Milanović jutros je sudjelovao u obilježavanju 29. obljetnice VRO-a Bljesak u Okučanima, a zatim je posjetio Općinu Budinščina, gdje je sudjelovao na svečanoj sjednici Općinskog vijeća. Nakon toga stao je pred novinare.
Izvori s pregovora: Plenković namjerno zavlači, ima novi plan
NESLUŽBENO
Izvori s pregovora: Plenković namjerno zavlači, ima novi plan
ZAGREB - Prema izvorima Telegrama, dobro upućenih u dosadašnji tijek razgovora HDZ-a i DP-a, ti razgovori nisu odmakli daleko.
Grbin: Vlada s Možemo i DP-om nije realna, IDS se treba izjasniti
PORUKE
Grbin: Vlada s Možemo i DP-om nije realna, IDS se treba izjasniti
PULA - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin izjavio je u Puli da nemaju pravo odustati od antikorupcijske koalicije te da su SDP-ove pozicije jasne, ali se o tome moraju izjasniti Domovinski pokret i IDS.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE