GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dobronić će istražiti situaciju s težim predmetima, vidjeti ima li sistemskih grešaka

Dobronić će istražiti situaciju s težim predmetima, vidjeti ima li sistemskih grešaka
VRHOVNI SUD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.10.2021 / 16:23
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Novi predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić izjavio je u ponedjeljak nakon prisege da će raditi na ujednačavanju sudske prakse i istražiti kakva je situacija s težim predmetima koji su od interesa javnosti, kako bi utvrdio postoje li neke sistemske greške.

„Moram pogledati kakva je situacija, kako stoje ti teži predmeti o kojima se priča u javnosti, ide li to ili ne. Malo ću to pročačkati, otkriti postoje li neke sistemske greške i treba li što promijeniti”, odgovorio je Dobronić na novinarsko pitanje o tajmingu objave presuda Vrhovnog suda u slučaju Fimi media.

Pojasnivši postupak donošenje presuda Vrhovnog suda kazao je da postupak uvijek traje neko vrijeme, ali s obzirom da postoji društveni interes za taj slučaj, to će istražiti.

„Sama je procedura da presuda ne ide odmah, ona stoji minimalno mjesec ili dva, ali ne možemo reći kategorički u ovom slučaju da je razlog ovaj ili onaj”, rekao je i ponovio da će pregledati situaciju i vidjeti treba li što mijenjati.

Kada je riječ o velikim očekivanjima od njegova izbora Dobronić kaže da su ljudi prvenstveno željni reda i osjećaj pravde, ali on ne može kao predsjednik Vrhovnog suda sucima nešto izravno nametati.

„Ipak, s funkcije predsjednika Vrhovnog suda može se utjecati tako da pokušate sucima predložiti smjer način razmišljanja koji oni mogu prihvatiti ili ne moraju”, rekao je Dobronić.

Siguran je da postoji solidan broj sudaca koji su spremni prihvatiti neke stvari, te se na taj način može dosta postići.

Ne dolazi u "neprijateljsko okruženje"

Odbacio je tvrdnju da dolazi raditi u "neprijateljsko okruženje" istaknuvši da na Vrhovnom sudu rade iskusni profesionalci.

Predsjednik Vrhovnog suda nije klasični šef, kaže Dobronić. Sud je „koalicija saveznika”, može biti razlike u stajalištima ali on niti može niti želi nešto nametati.

Komentirao je i kavu sa Zlatom Đurđević, prvom kandidatkinjom predsjednika Zorana Milanovića, kazavši da joj je samo htio zahvaliti s obzirom na pohvalu koju je izrekla o njemu.

„Mi se s neke stručne strane dosta nadopunjujemo, profesorica se bavi kaznenim pravom, ja se time nisam toliko bavio tako da s te strane uvijek volim čuti njeno mišljenje. S druge strane, ona je ipak teoretičarka, a ja praktičar”, izjavio je Dobronić.

Ministar pravosuđa Ivan Malenica složio se s tvrdnjom Dobornića da su jedino sa sinergijom moguće promjene u pravosuđu te poručio da je njegovo ministarstvo otvoreno za suradnju s novim predsjednikom Vrhovnog suda.

„Pripremamo brojne promjene i reforme pa vjerujem da ćemo u tome dobiti podršku predsjednika Vrhovnog suda jer one idu u smjeru učinkovitijeg pravosuđa”, kazao je Malenica apostrofirajući dugotrajnost postupaka i veliki broj neriješenih predmeta.

Najavio je izmjene Zakona o kaznenom postupku kojima će se se ići u smjeru ubrzavanja kaznenih postupaka, kako bi bili riješeni u razumnom roku.

„Idemo prema tome da riješimo sve predmete starije od sedam godina, njih je oko 25.000”, rekao je Malenica.

Tagovi: Radovan Dobronić, Đuro Sessa, Zlata Đurđević, Vrhovni sud RH, Državno sudbeno vijeće
PROČITAJ I OVO
Omikron: U Velikoj Britaniji od ponedjeljka ponovno rad od kuće
OPREZ
Omikron: U Velikoj Britaniji od ponedjeljka ponovno rad od kuće
LONDON - Britanski premijer Boris Johnson rekao je u srijedu da Velika Britanija pooštrava restrikcije radi suzbijanja širenja omikron inačice koronavirusa, pa se tako od ponedjeljka ponovo uvodi rad od kuće i covid propusnice za neka veća okupljanja.
HZJZ tvrdi: Gotovo 80% nuspojava nisu opasne
CIJEPLJENJE
HZJZ tvrdi: Gotovo 80% nuspojava nisu opasne
ZAGREB - Od ukupno 5859 svih prijava nuspojava, na Pfizer ih se odnosilo 3268, na AstraZenecu 1584, na Modernu 675, na Johnson & Johnson 324 i osam prijava za koje nije zaprimljena informacija o proizvođaču
Srbija: Poslije prosvjeda povučen sporni zakon o eksproprijaciji
EPILOG
Srbija: Poslije prosvjeda povučen sporni zakon o eksproprijaciji
BEOGRAD - Vlada Srbije odlučila je u srijedu navečer povući iz procedure Zakon o eksproprijaciji i predložiti parlamentu izmjene i dopune Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, čime je ispunjen veći dio zahtjeva tisuća prosvjednika koji su posljednja dva vikenda blokirali prometnice u više od 50 gradova diljem Srbije.
Austrija ukida nacionalni lockdown, ali brojne pokrajine ostaju oprezne
POTEZI
Austrija ukida nacionalni lockdown, ali brojne pokrajine ostaju oprezne
BEČ - Austrija će dopustiti ponovno otvaranje brojnih aktivnosti, od trgovina i kazališta do restorana i frizerskih salona kada u nedjelju ukine 'lockdown', objavila je vlada u srijedu, no brojne savezne pokrajine su i dalje oprezne te će se otvarati postupno.
Udruge za ljudska prava: Predsjedniče, prešli ste na mračnu stranu
OTVORENO PISMO
Udruge za ljudska prava: Predsjedniče, prešli ste na mračnu stranu
ZAGREB - Osamnaest udruga za ljudska prava uputile su u srijedu otvoreno pismo predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću u kojem mu poručuju da je "prešao na mračnu stranu" jer umjesto da brani temeljna ljudska prava i slobode sve više postaje govornik s rigidnim nacionalističkim programom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE