GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dodik: Hrvatska ima pravo skrbiti o Hrvatima u BiH

Dodik: Hrvatska ima pravo skrbiti o Hrvatima u BiH
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.10.2020 / 13:09
Autor: SEEbiz / H
BANJA LUKA - Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik u subotu je pozdravio uključivanje Hrvatske u razgovore s bosanskohercegovačkim dužnosnicima a istodobno je odbacio ocjene kako su neki od susreta koji su nedavno održani u Zagrebu bili na tragu pokušaja podjele njegove zemlje.

"Hrvatska je prirodno zainteresirana za položaj Hrvata u cijeloj BiH. Međutim, problem s njihovom obespravljenošću je u Federaciji BiH i mislim da će Bošnjaci morati to pitanje staviti na stol ili će se stvari iskomplicirati do te mjere da će s čežnjom govoriti o vremenu kada smo ih pozivali na razgovor. Mi nemamo nijedan razlog da ne podržimo zahtjev Hrvata za jednakopravnošću u BiH, jer braneći njima to pravo mi afirmiramo i svoja prava predviđena Daytonskim sporazumom", kazao je Dodik u intervjuu za portal SrpskaInfo.

Dodao je kako u tom kontekstu vidi i poziv na razgovor hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića upućen čelnicima političkih stranaka iz BiH odnosno kako to promatra kao signal da Hrvatska neće biti puki promatrač zbivanja u BiH.

"Uostalom, to se nedvojbeno čulo i javno od predsjednika Milanovića i premijera (Andreja) Plenkovića. Ja imam kapacitet i legitimitet kao srpski član Predsjedništva BiH govoriti u ime Srba, koji su me ogromnom većinom birali na prošlim izborima. Službeni Zagreb je tražio adresu s kojom može razgovarati, s kojom se može dogovarati i koja dogovoreno može provesti. Da sam na njihovom mjestu, postupio bih isto. Primjetno je da iz Zagreba ne smatraju da trebaju razgovarati s Komšićem, koga, kako su otvoreno rekli, vide kako 'parazitira na hrvatskom biračkom tijelu'. Ne spore mu legalitet, ali o Komšićevom legitimitetu ni oni više ne žele razgovarati", kazao je Dodik.

Negativne komentare njegovih susreta s hrvatskim predsjednikom i premijerom koje je izrekao čelnik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović Dodik je označio kao ljutnju proisteklu upravo zbog odnosa Zagreba prema Komšiću.

"Da je službeni Zagreb pozvao Komšića, Izetbegović bi slavodobitno poručio Hrvatima da nije važno kako oni glasuju sve dok Bošnjaci imaju rezervnog člana (Predsjedništva BiH) i toga člana priznaje i Zagreb. Pošto su im predsjednik i premijer Hrvatske pomrsili račune, ljuti se", ustvrdio je Dodik pozvavši na nastavak razgovora kako bi se riješili problemi u BiH.

Predsjednik SDA Izetbegović koji se nakon odbijanja susreta s predsjednikom Milanovićem prošlog tjedna u Zagrebu ipak sastao s premijerom Plenkovićem, u petak je ponovo kritizirao šefa hrvatske države i to zbog njegove izjave da Hrvatskoj kao članici NATO-a nije u interesu da BiH uđe u taj savez kao nestabilna zemlja.

Izetbegović je na stranačkom skupu u Kaknju kazao kako to vidi kao dokaz da "ponovo postoje elementi nekih udruživanja i teških poruka" dodajući pri tom kako ulazak BiH u NATO neće ovisiti o Hrvatskoj.

"Možda bismo se trebali nekome ispričavati što nismo napravili udruženi zločinački pothvat i što spominjemo da su to neki drugi napravili, što hvalimo Komšića koji je bio na pravoj strani u to vrijeme. Mi nikada to nećemo prestati raditi, nećemo prestati govoriti ono što se dogodilo. Oprostiti možda hoćemo, to je do svakoga tko je pretrpio nesreću da vidi hoće li oprostiti ali pamtiti moramo. Moramo graditi bolje međususjedske odnose, naša ruka je uvijek otvorena, kao što je bila i prije rata i nakon rata. Narod smo koji žele dobre odnose, ali ponosan smo narod i govorit ćemo istinu sviđala se nekome ili ne", kazao je Izetbegović.

Tagovi: Milorad Dodik, Predsjedništvo BiH, ŽeZoran Milanović, Andrej Plenković
PROČITAJ I OVO
Puhovski: Nije ispravno Milanoviću oduzeti pravo da bude mandatar ako podnese ostavku
STAVOVI
Puhovski: Nije ispravno Milanoviću oduzeti pravo da bude mandatar ako podnese ostavku
ZAGREB - Ustavni sud u petak je donio odluku prema kojoj predsjednik Republike Zoran Milanović zbog svojih istupa tijekom prdizborne kampanje, a bez prethodnog podnošenja ostavke, ne može biti mandatar za sastav buduće vlade, a ni premijer.
Ustavni sud objavio upozorenje: Milanović ne može biti ni mandatar za sastav buduće Vlade ni premijer
UPOZORENJE
Ustavni sud objavio upozorenje: Milanović ne može biti ni mandatar za sastav buduće Vlade ni premijer
ZAGREB - Ustavni sud održava izvanrednu sjednicu oko izbora i angažmana Zorana Milanovića nakon kojega su zakazali press konferenciju.
Radić o ponudi Grmoje: Gdje ste dosad bili?
REAKCIJE
Radić o ponudi Grmoje: Gdje ste dosad bili?
ZAGREB - Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta negira i da su počeli pregovori s bilo kojom stranom, te da u toj stranci već traže neke resore: Utvrdit ćemo programska načela za pregovore od kojih ne odstupamo.
Kolakušić: Nećemo ni sa SDP-om ni s HDZ-om, to je izdaja birača
JASNA PORUKA
Kolakušić: Nećemo ni sa SDP-om ni s HDZ-om, to je izdaja birača
ZAGREB - Mislav Kolakušić rekao je da ne dolazi u obzir da Pravo i pravda podrže vladu koju vode SDP ili HDZ.
Tomašević poziva Most i DP da podrže SDP-ovu manjinsku vladu
POZIV
Tomašević poziva Most i DP da podrže SDP-ovu manjinsku vladu
ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević poručio je u petak da su spremni ne biti u Vladi, te zatražio od Mosta i Domovinskog pokreta (DP) da učine isto te podrže manjinsku vladu SDP-a kako bi se stavio interes građana ispred fotelja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE