GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dodik najavio da će u slučaju zapadnih sankcija potražiti pomoć Kine i Rusije

Dodik najavio da će u slučaju zapadnih sankcija potražiti pomoć Kine i Rusije
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.11.2021 / 10:58
Autor: SEEbiz / H
SARAJEVO - Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je kako neće odustati od separatističkih planova za Republiku Srpsku ni pod prijetnjom zapadnih sankcija, a ako bi one ipak bile nametnute očekuje da će mu pomoć pružiti Rusija i Kina.

U razgovoru za britanski list Guardian, koji je objavljen u ponedjeljak, Dodik je kazao da nije ravnodušan zbog najava da bi najutjecajnije europske države i SAD mogle uvesti sankcija nastavi li on provoditi planove čiji je cilj de facto izdvojiti RS iz ustavnopravnog poretka BiH, ali je istaknuo kako zbog toga neće odustati jer "nije izabran da bi bio kukavica".

Dodik očekuje da će parlament RS između 8. i 10. prosinca održati posebnu sjednicu na kojoj bi vladajuća većina, koju on kontrolira, trebala usvojiti odluke kojim se proglašavaju nevažećim sve dosadašnje oduke visokih predstavnika međunarodne zajednice te značajan broj zakona koje je ranije usvojio parlament BiH.

Jedna od odluka na kojoj inzistira Dodik je i stavljanje izvan snage zakona o obrani BiH, odnosno oružanih snaga države, što je u međunarodnim krugovima opisano kao crvena crta čiji bi prelazak nužno vodio nametanju sankcija.

Sadašnji visoki predstavnik Christian Schmidt prošlog je tjedna, također za Guardian, kazao kako su neki od regionalnih lidera Dodika uspjeli uvjeriti da od ovog dijela svojih planova odustane, no on sada tvrdi suprotno.

Kazao je kako je spreman ostaviti razdoblje od šest mjeseci za dodatne pregovore o budućnosti bosanskohercegovačke vojske, a minimum na kojemu će inzistirati je da se ona smanji za polovicu.

"Ako to ne želite, nećemo imati drugog izbora nego da usvojimo, sukladno ustavu BiH, uspostavu vojske RS ili da Republiku Srpsku proglasimo demilitariziranom", izjavio je Dodik za Guardian te dodaje kako su njegove ranije izjave da će okružiti vojarne u RS i uz pomoć prijatelja izbaciti vojsku BiH s teritorija RS bile "pogrešno shvaćena šala".

No uslijede li zbog pritiska na oružane snage BiH sankcije Zapada, kako je kazao, neće imati drugog izbora nego prihvatiti pomoć Kine "za investicije" koja mu je navodno već ponuđena.

Kazao je kako razumijevanje i potporu očekuje i od Rusije odnosno od njezinog predsjednika Vladimira Putina.

"Kada odem kod Putina, nema zahtjeva. On samo kaže: 'U čemu ja mogu da pomognem?'. O čemu god sam razgovarao sa njim, nikada nisam bio prevaren", rekao je Dodik dodajući da je u razgovoru s kineskim čelnikom Xi Jinpingom on također izrazio spremnost na pomoć.

Ponovio je svoju staru tezu kako je sve što radi sukladno ustavu BiH te kako su sve probleme u zemlji izazvali "neizabrani stranci", pri čemu je aludirao na ranije visoke predstavnike i strane suce u Ustavnom sudu BiH.

Tagovi: Milorad Dodik, Republika Srpska, Christian Schmidt
PROČITAJ I OVO
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE