GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dodik popušta: Odgađa usvajanje zakona o vojci i porezima RS-a

Dodik popušta: Odgađa usvajanje zakona o vojci i porezima RS-a
POPUŠTANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.04.2022 / 10:03
Autor: SEEbiz / klix.ba
BANJA LUKA - Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je proloniganje donošenja zakon u Narodnoj skupštini RS-a kojom se nadležnosti iz oblasti odbrane i poreza vraćaju s države na ovaj entitet.

On je rekao da Njemačka traži da se ponište zaključci koje je Republika Srpska donijela, a odnose se na suspendovanje ingerencija BiH kao što su vojska i indirektni porezi.

"Logika nalaže da zbog novih okolnosti te poslove prolongiramo za još šest mjeseci. Ne jurišamo nigdje, ali mogu da kažem da su svi dokumenti urađeni i spremni. Čeka se procedura, ali trenutak za to ćemo mi da odredimo", rekao je Dodik.

On ukazuje da bi zbog konstelacije odnosa bilo glupo da "nekome bodu oči".

"Oni sada ubrzavaju priču protiv Republike Srpske, računajući da su za vrijeme sukoba u Ukrajini za njih veoma povoljne okolnosti. Naša procjena je da sa nekim pitanjima treba malo sačekati, mada nas zbog toga prozivaju oni koji nisu smjeli ni učestvovati u donošenju djelimično sprovedenih zaključaka", rekao je Dodik za Politiku.

Izjavio je da će Nijemcima biti dat rok od šest mjeseci za odluku o projektu Vjetroparka "Hrgud", a ako ne budu htjeli da ga nastave, taj projekat će biti dat Kinezima.

"Njemačka je zabranila svojoj firmi da gradi Vjetropark ‘Hrgud’ u Republici Srpskoj. Znate li koliki red zemalja koje traže da grade vjetroparkove ili su spremne da ih kreditiraju? Izgubit ćemo kredite iz Njemačke, naći ćemo ih u Kini, zemlji koja je spremna na ekspanziju", rekao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje da li očekuje sankcije od Njemačke, nakon Amerike i Velike Britanije, koja ga optužuje da je u dosluhu sa Moskvom, Dodik je rekao da služi isključivo Republici Srpskoj i srpskom narodu, te da bi bio protiv kada bi Moskva nešto preduzela ili tražila od RS-a bilo šta protiv srpskih interesa.

Dodik je rekao da će suspendovati sve britanske i njemačke projekte u Republici Srpskoj.

"Neka u Berlinu razmisle šta znači to što se parcijalno odnose prema entitetima. Možda nas baš oni takvom politikom dodatno dijele", rekao je Dodik.

On navodi da primjećuje medijske i političke pripreme za eliminaciju Republike Srpske i ukazuje da bi “htjeli da BiH uvede sankcije Rusiji, koja je garant Dejtonskog sporazuma”.

"Predsjednik Rusije Vladimir Putin je uvijek govorio da poštuje Dejtonski sporazum i da može da nas podrži samo u okvirima tog sporazuma, nikako izvan njega. To znači da podršku Putina ne možemo imati u slučaju odvajanja", istaknuo je Dodik.

Tagovi: Milorad Dodik, Republika Srpska
PROČITAJ I OVO
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE