GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dolenec: Štrajk je nezakonit, vrijeme je da se radnici Čistoće vrate na posao

Dolenec: Štrajk je nezakonit, vrijeme je da se radnici Čistoće vrate na posao
GRAD U SMEĆU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.01.2023 / 18:40
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Danijela Dolenec održala je pressicu na temu aktualne situacije u podružnici Zagrebačkog holdinga Čistoća.

“Uveli smo neka nova prava kao pravo na topli obrok. Kolektivni ugovor je na snazi, ali prošle jeseni već zbog inflacije i ostalog imali smo pregovore da se povećaju materijalna prava. Obje strane se slažu oko toga da je potrebno povećati plaće, ali ti pregovori kroz studeni i prosinac nisu bili uspješni među ostalim i zbog razlika u naglascima najvažnijih stvari. Uprava je odlučila povećati materijalna prava prema prioritetu, a to je prvo išlo one s najnižim primanjima”, rekla je Danijela Dolenec.

“U siječnju je plaća prosječno rasla 94 eura, a za više kategorije cifra je bila manja jer se komunalnim radnicima trebalo čim prije povećati plaće. Stalo nam je do toga da javnost zna, a i radnici, da smo cijelo vrijeme za stolom i ako je Kolektivni ugovor na snazi, u potpunosti se poštuje. Paralelno traje proces mirenja i zato ovo smatramo nezakonitim štrajkom. Ovo se ne može nastaviti, moramo se vratiti za stol. Tim više što jučer nije bilo odvoza, i to bez sankcija”, dodala je.

“Jučerašnji se spor najvećim dijelom koncentrirao na jačinu sankcije i tijekom dana je zahtjev bio smanjenje sankcije. I taj zahtjev je uvažen. Zbog velikog pritiska javnosti, snimanja i slično, prihvaćamo obrazloženje radnika. Uprava je povukla izvanredne otkaze pod pretpostavkom da to znači da se vraćaju na posao.

Danas se to nije dogodilo nego je izašao cijeli niz novih zahtjeva. Naša je poruka jasna – voljni smo pregovarati o svemu, ali Čistoća je komunalno poduzeće koje se financira naplatom građana. Radnike pozivamo da se vrate na posao. S obzirom da je u pregovorima sindikat, važno je da preuzmu svoj dio odgovornosti jer je jedini izlaz pregovori.”

Na pitanje kako riješiti problem odvoza: “Moramo osigurati uslugu građanima, to je pitanje javnog zdravlja i sigurnosti. No, sad fokus treba biti da se vratimo pregovorima, a radnici na posao.”

Odgovarajući na pitanje s obzirom na to da smatraju štrajk nezakonitim, što će učiniti, rekla je: “Ovo nije održivo više od dva, tri dana, ispitujemo sve zakonske mogućnosti i po njima ćemo postupati. Zato je i naša i njihova odgovornost da osiguramo uslugu građanima. Imamo vrlo slične prioritete, ali podsjećamo kako se Čistoća financira, ne možemo ih sufinancirati iz gradskog proračuna. Kolektivni ugovori su na snazi do kraja godine pa o njima ionako moramo pregovarati.”

Tagovi: Čistoća Zagreb, Danijela Dolenec, Mirjana Kaltak, Marina Ivandić, Tomislav Tomašević, odvajanje otpada, Nenad Molc, Novi sindikat
PROČITAJ I OVO
Grbin: SDP traži konstituiranje Sabora
STRATEGIJA
Grbin: SDP traži konstituiranje Sabora
ZAGREB - O micanju Turudića kaže da ga se ne može razriješiti jer on još nije stupio na dužnost, ali se može odluka o njegovom imenovanju staviti van snage.
Plenković poručio DP-u: Nema ništa od deratifikacije Istanbulske konvencije
JASNA PORUKA
Plenković poručio DP-u: Nema ništa od deratifikacije Istanbulske konvencije
ZAGREB - "Nije to realno, to smo im već rekli. Kad se govori o zaštiti žena i djece od nasilja u obitelji, to je važan instrument Vijeća Europe."
Potres u Mostu: Raspudići napuštaju stranku?
SVAĐA
Potres u Mostu: Raspudići napuštaju stranku?

ZAGREB - Svađa oko sastavljanja lista za EU izbore u Mostu završila je raskolom i napuštanjem dva istaknuta člana Mosta, Marije Selak Raspudić i Nina Raspudića - doduše, Marija Selak Raspudić svoj saborski mandat provela je u saborskom Klubu Mosta kao nezavisna iako ju šira javnost doživljava kao mostovku.

Pupovac o sastavljanju većine: Nijedna opcija nam nije neprihvatljiva, pa i da ostanemo po strani
STAVOVI
Pupovac o sastavljanju većine: Nijedna opcija nam nije neprihvatljiva, pa i da ostanemo po strani
ZAGREB - Posljednji je dan predaje lista za europske izbore, a sve stranke koje žele imati svoje zastupnike u Europskom parlamentu kandidature moraju predati do ponoći.
Mario Radić: Prerano je govoriti o DP-ovim imenima u novoj vladi
NOVA VLADA
Mario Radić: Prerano je govoriti o DP-ovim imenima u novoj vladi
ĐURĐEVAC - Sutra ćemo, kako se čini, sjesti za stol s HDZ-om, kazao je te dometnuo da su se odlučili za žurniji tempo razgovora s drugim političkim strankama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE