GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

DOV ponovno suspendirao Jelenića, obrana najavila novu žalbu

DOV ponovno suspendirao Jelenića, obrana najavila novu žalbu
SUSPENZIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.09.2021 / 17:31
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Državnoodvjetničko vijeće (DOV) u ponedjeljak je ponovno privremeno udaljilo od dužnosti zamjenika glavne državne odvjetnice Dražena Jelenića nakon odluke Vrhovnog suda kojom je zbog formalnih razloga ukinuta i vraćena na ponovno odlučivanje ranija odluka o suspenziji.

Bivši glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić podnio je ostavku na tu dužnost 19. veljače 2020. godine, nakon što se otkrilo da je zatajio članstvo u masonskoj loži. Potom je glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek, kojoj je u međuvremenu bio zamjenik, zatražila pokretanje stegovnog postupka i privremeno udaljenje od obavljanja državnoodvjetničke dužnosti.

Nakon odluke Vrhovnog suda koji je prihvatio Jelenićevu žalbu i ukinuo prvostupanjsko rješenje o suspenziji na rok od daljnja tri mjeseca, u ponedjeljak je posebno vijeće u izmijenjenom sastavu održalo sjednicu i odlučilo da se produljuje privremeno udaljenje za daljnja tri mjeseca, računajući od 14. srpnja, izvijestio je DOV na svojim internetskim stranicama.

Napominjući kako je protiv Jelenića pokrenut stegovni postupak zbog osnovane sumnje na počinjenje stegovnog djela te je predložena stegovna kazna razrješenja od dužnosti, vijeće je odlučilo da je opravdano i na zakonu osnovano produljiti privremeno udaljenje za daljnja tri mjeseca i time potvrdilo svoja ranija stajališta.

Vijeće je navelo da je odluku o produljenju suspenzije donijelo na temelju Zakona o Državnoodvjetničkom vijeću prema kojem se privremeno udaljenje od obavljanja dužnosti određuje na rok od tri mjeseca, a nakon isteka toga roka vijeće ga iz opravdanih razloga može na jednak način produljiti za daljnja tri mjeseca.

Suspenzija može trajati do okončanja stegovnog postupka

Privremeno udaljenje može trajati do pravomoćnog okončanja stegovnog postupka koji u tom slučaju DOV mora provesti u roku od godinu dana.

Vrhovni sud je prošlog tjedna prihvatio Jelenićevu žalbu i ukinuo prvostupanjsko rješenje DOV-a kojim mu je produljeno privremeno udaljenje od obavljanja državnoodvjetničke dužnosti na rok od daljnja tri mjeseca.

Najviši sud je, ne navodeći Jelenićevo ime, priopćio kako smatra da sama činjenica da je glavna državna odvjetnica pokrenula stegovni postupak ne može biti razlog za odluku o produljenju privremenog udaljenja zamjeniku glavne državne odvjetnice.

Vrhovni sud je pritom objasnio da stegovni postupak nije po automatizmu osnovan razlog koji uvjerljivo opravdava donesenu odluku o produljenju privremenog udaljenja te da zakon koji regulira takve situacije propisuje da zamjenik može biti privremeno udaljen od obavljanja dužnosti, ali to ujedno znači da do toga i ne mora doći.

Po ocjeni Vrhovnoga suda, odluka DOV-a ne sadrži valjano obrazloženje pa je nije moguće ispitati. Ako doista za vrijeme trajanja stegovnog postupka nije moguće redovno obavljanje dužnosti zamjeniku glavne državne odvjetnice, onda to treba jasno obrazložiti'', pojasnio je sud.

Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek zatražila je pokretanje stegovnog postupka protiv Jelenića zbog sumnje da je ponašanjem suprotnim načelima Etičkog kodeksa počinio stegovno djelo kojim se nanosi šteta ugledu državnog odvjetništva.

Alaburić najavila žalbu jer u odluci nije iznijet ni jedan valjani razlog koji bi opravdao privremeno udaljenje

Jelenićeva odvjetnica Vesna Alaburić najavila je žalbu na novu odluku, smatrajući da je i ovaj put vrlo nedostatna u pogledu valjanih razloga te da nije iznijet ni jedan razlog koji bi opravdao privremeno udaljenje i takvo ograničavanje prava na rad i na profesionalno dostojanstvo.

Dodala je da je Jelenić, nakon odluke Vrhovnog suda, danas došao na posao na kojem je bio do oko 14 sati, kad mu je uručena nova odluka pa je otišao kući. Drži da je riječ o situaciji koju ni jedna zaposlenik ne bi poželio sebi ni kolegama.

Zadovoljna je što je ovaj put uputa o pravnom lijeku točna i što je dopuštena žalba Vrhovnom sudu u kojoj će, kako kaže, nastojati argumentirati da odluka nije pravilna ni zakonita.

Obrana ima pravo na žalbu u roku od osam dana nakon čega je Vrhovni sud u istom roku dužan donijeti svoju odluku.

Tagovi: Dražen Jelenić, Državnoodvjetničko vijeće
PROČITAJ I OVO
Preminuo Milutin Mrkonjić
IN MEMORIAM
Preminuo Milutin Mrkonjić
BEOGRAD - Milutin Mrkonjić, srpski političar i narodni poslanik, preminuo je u Beogradu u 79. godini, nakon što mu se zdravstveno stanje naglo pogoršalo.
Završio prvi krug unutarstranačkih izbora u SDP-u, Zagreb ide u drugi krug
SDP
Završio prvi krug unutarstranačkih izbora u SDP-u, Zagreb ide u drugi krug
ZAGREB - U subotu je održan prvi krug unutarstranačkih izbora u SDP-u na kojem su birana vodstva u svim lokalnim organizacijama, a predsjednik zagrebačkog SDP-a znat će se nakon drugog kruga u koji su ušli Viktor Gotovac i Matej Mišić.
Češki predsjednik izašao iz bolnice kako bi imenovao premijera
POTEZI
Češki predsjednik izašao iz bolnice kako bi imenovao premijera
PRAG - Češki predsjednik Miloš Zeman, hospitaliziran jer je bio pozitivan na covid-19, u subotu je napustio bolnicu kako bi u nedjelju imenovao novog premijera, rekao je njegov glasnogovornik Jiri Ovčaček, prenosi agencija France presse.
Počeo Advent u Zagrebu, gradonačelnik Tomašević upalio prvu svijeću
ADVENT
Počeo Advent u Zagrebu, gradonačelnik Tomašević upalio prvu svijeću
ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u subotu navečer je upalio prvu svijeću - svijeću nade na adventskom vijencu spletenom oko zdenca Manduševac na Trgu bana Jelačića. čime je simbolično označen i početak "Adventa u Zagrebu".
Novi Sad: Sukob policije s aktivistima
SUKOBI
Novi Sad: Sukob policije s aktivistima
NOVI SAD - Građani Novog Sada blokirali su most Duga u tom gradu, a u jednom trenutku došlo je do sukoba policije s aktivistima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE