GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dragan Kovačević ponovno uhićen

Dragan Kovačević ponovno uhićen
UHIĆENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.04.2021 / 09:53
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Policija je po nalogu USKOK-a ponovno uhitila bivšeg direktora tvrtke Janaf Dragana Kovačevića.

Za sada se ne zna što mu se stavlja na teret te je li još netko osim njega uhićen. Također, nije poznato je li riječ o nastavku istrage u tzv. aferi Janaf ili je riječ o novom slučaju.

Iz Ravnateljeva policije su potvrdili da je u tijeku realizacija kriminalističkog istraživanja nad više osoba zbog koruptivnih kaznenih djela koje policija probodi u suradnji s Uskokom. Dodali su da više od toga u ovoj fazi ne mogu reći, piše Jutarnji list.

Kako je Jutarnji pisao prošle godine, u aferi vezanoj uz Janaf i tvrtku Elektrocentar Petek, osumnjičeno je čak 13 osoba, a među njima su uz Dragana Kovačevića i bivši HDZ-ov gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić, bivši SDP-ov gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić i vlasnik tvrtke Elektrocentar Petek, Krešo Petek.

USKOK sumnja da je Dragan Kovačević, koji se sumnjiči za trgovanje utjecajem, primio mito od 1,9 milijuna kuna kako bi sa svojim suradnicima u Janafu dodijelio nekoliko poslova tvrtki Elektrocentar Petek u vrijednosti 40 milijuna kuna. On je drugoosumnjičeni u aferi, dok je vlasnik Krešo Petek prvoosumnjičeni.

Krešo Petek je, sumnja USKOK, od rujna 2019. do 17. rujna 2020. s Kovačevićem dogovorio da će mu kao nagradu za poduzimanje svih radnji da se osigura tvrtki dodjela građevinskih i inženjerskih radova gdje je Janaf bio naručitelj u iznosu od 40 milijuna kuna, dati mito od 1,9 milijuna kuna, koje mu je u gotovini i predao 11. studenog 2019. Trećeosumnjičeni, koji je prema prijavi, u tome sudjelovao bio je Vlado Zorić, direktor Sektora sigurnosti i zaštite u Janafu, a četvrtoosumnjičeni Damir Vrbanec, također direktor u Janafu. Na samo jednom projektu u Omišlju tvrtka je uprihodila oko 20 milijuna kuna. Istragom je obuhvaćen i Vatroslav Sablić iz tvrtke Luvis.

Kada je riječ o SDP-ovom gradonačelniku Vinku Grgiću, kao šestoosumnjičenom, USKOK sumnja da je dogovorio da će za 100.000 kuna mita poduzeti sve radnje da tvrtka pobijedi na natječaju za solarnu elektranu, projektu vrijednom 4,1 milijun kuna. Osumnjičeni su i Iva Šuler iz tvrtke Nabava, te Zvonko Maras iz Solarne tehnologije, tvrtke koja je bila u zajednici s Petekovom tvrtkom.

Dražena Barišića, HDZ-ovog gradonačelnika Velike Gorice, se pak sumnjiči za trgovanje utjecajem i zlouporabu položaja i ovlasti. USKOK sumnja da je od rujna 2019. do 17. rujna 2020. kao gradonačelnik Velike Gorice s Petekom dogovorio da će poduzeti sve radnje da se tvrtki na javnom natječaju za pročistač osigura sve da pobijedi na natječaju. Dogovor je realiziran tako da je Barišić od predsjednika Uprave VG Vodoopskrbe Tomislava Jelisaveca tražio da poduzme niz nezakonitih radnji kako bi tvrtka prošla na natječaju i dobila posao vrijedan 148 milijuna kuna s PDV-om.

Slično se događalo i kod projekta sustava javne rasvjete, vrijednog 33 milijuna kuna. Barišić je, sumnja USKOK, izmanipulirao postupak javne nabave za projektnu dokumentaciju. Osumnjičene su i Mirjana Prodan, te Katarina Gašparac iz Vg Vodoopskrbe.

Nedugo nakon prvog uhićenja Kovačevića, Županijski sud u Zagrebu je po prijedlogu USKOK-a blokirao njegovu imovinu ukupne vrijednosti oko 25 milijuna kuna.

Najveći dio tog iznosa, gotovo 19 milijuna kuna, zaplijenjen je u gotovini koju je Kovačević sakrio neposredno prije uhićenja na dvije lokacije u Samoboru i Zagrebu te na njegovim bankovnim računima, o čemu smo jučer detaljno pisali.

Osim toga, sud mu je blokirao nekretnine, mahom stanove, poslovne prostore i pripadajuće garaže na osam lokacija u Zagrebu. I to ne samo Kovačeviću, nego i nekretnine koje glase na njegovu suprugu te na njegove tvrtke Finkor i Eko-glob.

Tagovi: Dragan Kovačević, afera Janaf, Krešo Petek, Ivo Farčić, Janaf, Goran Puklin, Mirela Alerić Puklin
PROČITAJ I OVO
Avdagić: Svijet se nalazi u vrlo dramatičnom trenutku
ANALITIČARI
Avdagić: Svijet se nalazi u vrlo dramatičnom trenutku
ZAGREB - U noći sa subote na nedjelju Iran je napao Izrael lansiravši više od 200 eksplozivom nakrcanih dronova te krstarećih i balističkih projektila izazvavši time novu eskalaciju napetosti na Bliskom istoku.
Izrael objavio: Odgovorit ćemo na napad
ODMAZDA
Izrael objavio: Odgovorit ćemo na napad
TEL AVIV - Načelnik stožera IDF-a upozorio je da će biti odgovora na iranski napad velikih razmjera.
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
PAD
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
ZAGREB - U Hrvatskoj je u veljači ove godine izdano 974 građevinskih dozvola što je 3,8 posto manje nego u istom mjesecu lani, podaci su Državnog zavoda za statistiku.
Milanović: Plenković je kum kriminala u Hrvatskoj
PREDSJEDNIK
Milanović: Plenković je kum kriminala u Hrvatskoj
KOPRIVNICA - "Pozdrav Berlinu. Nek se oni idu boriti u Ukrajinu i neka tamo šalju svoju djecu".
Grmoja prijavio Vujnovca i Peruška zbog navodnih financijskih malverzacija u Fortenovi
PRIJAVA
Grmoja prijavio Vujnovca i Peruška zbog navodnih financijskih malverzacija u Fortenovi
ZAGREB - Kandidat Mosta Nikola Grmoja u ponedjeljak je podnio Državnom odvjetništvu kaznenu prijavu protiv Pave Vujnovca, Fabrisa Peruška i još nekoliko osoba zbog sumnji u financijske malverzacije zbog kojih je Fortenova grupa, ustvrdio je, oštećena za 66 milijuna eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE