GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Draghi brani rezultate G20, kaže da samit predstavlja uspjeh

Draghi brani rezultate G20, kaže da samit predstavlja uspjeh
G20
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.10.2021 / 20:05
Autor: SEEbiz / H
RIM - Čelnici zemalja skupine G20 postigli su važan napredak u borbi protiv globalnog zatopljenja, rekao je u nedjelju talijanski premijer Mario Draghi, nazivajući uspjehom samit koji je održan ovaj vikend.

Čelnici skupine G20, najvećih ekonomija svijeta, u nedjelju su se složili oko završne izjave koja poziva na "značajno i učinkovito" djelovanje kako bi se ograničilo globalno zatopljenje, ali su preuzeli malo konkretnih obveza.

Draghi je novinarima kazao da su se prvi puta sve zemlje G20 složile o važnosti zadržavanja globalnog zagrijavanja do 1,5 stupnja Celzija, za što znanstvenici kažu da je ključno da bi se izbjegla katastrofa.

"Vidjeli smo da su do prije nekoliko dana neke zemlje bile dosta nevoljke po pitanju prijedloga koje smo sugerirali, ali onda su se pokrenule", rekao je Draghi na završnoj konferenciji za novinare. Odbacio je kritike klimatskih aktivista da G20 nije išao dovoljno daleko.

"Lideri G20 postigli su značajne obveze ... Lako je sugerirati teške stvari, vrlo je, vrlo teško, doista ih provesti", dodao je.

Rekao je da cilj, koji stoji u završnoj izjavi, da se postigne nulta emisija ugljika oko polovice stoljeća, označava također prekretnicu u usporedbi s ranijim obvezama koje je preuzimao G20.

Čelnici G20 prepoznali su "ključnu važnost" zaustavljanja neto emisija "do ili oko sredine stoljeća", ali su uklonili 2050. godinu kao datum koji se mogao vidjeti u prethodnim verzijama završne izjave, te je cilj time postao manje konkretan.

Rezultat višednevnih napornih pregovora među diplomatima ostavlja razočarane klimatske aktiviste i još puno posla većem UN-ovom klimatskom samitu COP26 u Škotskoj, kamo će većina G20 čelnika odletjeti direktno iz Rima.

Tagovi: Mario Draghi, Afganistan, G20
PROČITAJ I OVO
Izvor iz pregovora: Nova opcija je da Penava s oporbom postane predsjednik Sabora
KOMBINACIJE
Izvor iz pregovora: Nova opcija je da Penava s oporbom postane predsjednik Sabora
ZAGREB - Od izvora bliskih pregovorima doznaje se da se paralelno s pregovorima o većini za sastavljanje vlade odvijaju i razgovori o većini koja bi konstituirala sabor, u kojima Domovinski pokret isto sudjeluje.
U novi saziv Hrvatskog sabora izabrano najviše zastupnica do sada
ŽENE
U novi saziv Hrvatskog sabora izabrano najviše zastupnica do sada

ZAGREB - U novi, 11. saziv Hrvatskog sabora u kojemu je 151 zastupničko mjesto, izabrano je 114 zastupnika i 37 zastupnica, što je najveći broj žena od osamostaljenja i sada čine četvrtinu sabornice.

Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
POTPORA
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
ZAGREB - Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek, u ime kluba nacionalnih manjina, poručio je za RTL da će dati potporu HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Hrvatskog sabora. To bi značilo da će HDZ ako se dogovori s Domovinskim pokretom oformiti većinu.
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
NESLUŽBENO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
ZAGREB - Domovinski pokret održao je prvu rundu službenih pregovora s HDZ-om. Iz DP-a su tvrdili da nema raskola i da kod njih vlada zajedništvo, no neslužbene informacije ipak govore nešto drugačije.
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
JASNA PORUKA
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
ZAGREB - Poručio je da će HDZ imati "dovoljno ruku" i sastaviti parlamentarnu većinu, naglasivši da razgovore vodi s ozbiljnima i odgovornima, no neće s Mostom, Možemo! i SDP-om koje je nazvao korumpiranima jer "žele porobiti neovisne institucije".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE