GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Društveni život bez digitalne zelene potvrde neće biti moguć

Društveni život bez digitalne zelene potvrde neće biti moguć
QR KOD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.05.2021 / 09:12
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Digitalna zelena potvrda, koju kolokvijalno zovemo covid-putovnica - dragocjena isprava s kojom će se od 1. lipnja moći putovati preko granice te ulaziti u zatvorene prostore poput restorana i klubova ili na događaje koji podrazumijevaju okupljanje velikog broja ljudi poput koncerata - bit će zapravo QR kod.

Taj QR kod će moći očitati i tako provjeriti njegova vlasnika baš svatko: svaki građanin moći će besplatno skinuti aplikaciju za provjeru covid-statusa te će, ako mu to vlasnik QR koda dopusti, moći provjeriti je li sigurno družiti se s tom osobom bez poštovanja mjera, odnosno je li osoba cijepljena protiv koronavirusa s obje doze, je li preboljela covid-19 u posljednjih šest mjeseci ili posjeduje negativan test ne stariji od 48 sati, piše Jutarnji list.

Tako će se i organizatorima događaja i vlasnicima objekata omogućiti da na najjednostavniji mogući način provjere status svojih gostiju, gotovo jednako jednostavno kao što se u nekim institucijama sada na ulazu mjeri temperatura. Svaki konobar, vozač javnog prijevoza, čuvar na ulazu u klub ili susjed koji vas zove na večeru imat će tehničku mogućnost provjere. Prema najavama Nacionalnog stožera, tijekom sezone na veća okupljanja moći će samo osobe s covid-putovnicama: one osobe koje odbiju na ulazu dati provjeru svojeg QR koda, ako se pokaže da ga nemaju ili da više nije važeći, organizatori neće smjeti pustiti u objekt ili na događaj.

Pritom će, kako doznajemo, privatnost osoba biti maksimalno zaštićena: osoba koja će provjeravati QR kod neće znati ime i prezime vlasnika covid-putovnice. Očitavanjem koda na mobitelu osobe koja obavlja provjeru pojavit će se samo kvadrat zelene ili crvene boje. Zeleni kvadrat značit će da vlasnik QR koda ima važeću digitalnu covid-potvrdu, a crveni da ju nema.

Već je zatraženo odobrenje za aplikaciju za provjeru QR coda od Google playa ili App storea te će se one za koji dan moći besplatno preuzeti. Provjera se neće odnositi samo na građane RH, nego će naše baze podataka biti umrežene s europskima te će se provjeravati i status turista. Sličnu aplikaciju u EU prva bi, već sljedeći tjedan, trebala uvesti Austrija. Do svoje potvrde, odnosno QR koda građani će moći doći putem e-usluge na portalu e-Građani, a potvrde u papirnatom obliku izdavat će se u 150 ispostava Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

- Potvrde o testiranju, preboljenju i cijepljenju izdaju se na temelju evidencija o sve tri kategorije koje su u posjedu Ministarstva zdravstva. Potvrda o testiranju moći će se izdati odmah nakon negativnog PCR ili antigenskog testa. Potvrda o preboljenju, ako postoji evidencija o pozitivnom covid-19 testu, a potvrda o cijepljenju nakon dva tjedna od cijepljenja drugom dozom cjepiva protiv covida-19 - pojašnjavaju iz Ministarstva.

Ministar unutarnjih poslova i šef Stožera Davor Božinović kaže da je trenutni fokus na cijelom nizu pregovora u okviru Health Security Committeeja, razgovora stručnjaka, kako bi cijeli sustav postavili unutar zemalja članica Europske unije.

Tehnički dio, prema svemu sudeći, uspješno je odrađen, no još ostaje pitanje jesu li uneseni svi podaci naših građana. Naime, još se događa da se građani pozivaju na cijepljenje iako su već cijepljeni, tako da je nejasno zašto takvi podaci nisu uneseni. Pozivi su stigli i nekima koji su trenutno pozitivni, a njihovi su liječnici obaviješteni o bolesti, odnosno imaju potvrdu pozitivnog testa. Dakle, do puštanja elektroničke zelene potvrde za naše je građane najvažnije da imaju potvrđen status.

Prema dostupnim podacima, nešto više od 630.000 građana, bez onih koji su napravili test u posljednjih 48 sati, u ovom trenutku ima uvjete za zelenu potvrdu. Prema podacima Ministarstva zdravstva, na 12. svibnja u Hrvatskoj je bilo 332.669 građana koji su u posljednjih šest mjeseci preboljeli covid-19. Obje doze cjepiva do jučer je primilo 300.847 osoba.

Činjenica je da će velik dio građana koji se sada cijepe prvom dozom biti u nepovoljnoj situaciji jer trebaju čekati četiri (Moderna), šest (Pfizer) ili čak 12 (AstraZeneca) tjedana do cijepljenja drugom dozom, plus još dva tjedna nakon toga kako bi se smatralo da su završili s cijepljenjem i da po toj osnovi budu u "zelenom". Ona treća kategorija, a to su osobe s negativnim PCR ili brzim antigenskim testom ne starijim od 48 sati, imat će najviše ograničenja, jer nakon isteka dva dana njihova će zelena potvrda pocrvenjeti.

- Testiranje će uvijek biti raspoloživo, no potvrda o testiranju ima najkraće trajanje. Također, cijena, nažalost, neće padati ako potražnja za testiranjem bude veća jer je važna dostupnost komponenti na tržištu potrebnih za testiranje - pojašnjavaju iz Ministarstva zdravstva.

Upravo zato preporučuju svim punoljetnim građanima cijepljenje zbog, kako kažu, trajnije mobilnosti, lakšeg pristupa svim događajima na kojima će se okupljati veći broj ljudi, a u konačnici ćemo prije doći do kolektivnog imuniteta.

Djeca neće dobivati covid-putovnice. Što se prelaska granice tiče, svi stariji od sedam godina moraju imati ili dokaz o preboljenju ili negativan test. Ipak, kako neslužbeno doznajemo, u Hrvatskoj će djeca do 18 godina moći ulaziti u sve prostore kojima podliježe digitalna zelena potvrda uz uvjet da su s roditeljima i da im roditelji imaju zelene potvrde.

Tagovi: digitalna zelena potvrda, qr kod, javna okupljanja, Google Play, App Store
PROČITAJ I OVO
Više nema otvorenog plamena na požarištu kod Segeta Gornjeg
POD KONTROLOM
Više nema otvorenog plamena na požarištu kod Segeta Gornjeg
TROGIR - Situacija na požarištu kod Segeta Gornjeg trenutno je puno bolja, više nema otvorenog plamena, vatrogasci na terenu saniraju požarište, izvijestila je Hrvatska vatrogasna zajednica.
Radnici ne žele plaćati porez u dvije države
SURADNJA
Radnici ne žele plaćati porez u dvije države
ZAGREB - U općini Cestici u Varaždinskoj županiji potpisan je ugovor o suradnji između Hrvatskog sindikata radnika migranata (HSRM) i austrijskog sindikata Vidaflex koji bi mogao pomoći stotinama hrvatskih radnika u inozemstvu, piše u utorak Večernji list.
Hrvati su uvjerljivi prvaci prekomjerne težine
ISTRAŽIVANJA
Hrvati su uvjerljivi prvaci prekomjerne težine
ZAGREB - Prema podacima iz posljednjeg velikog istraživanja o zdravlju građana Europske unije, Hrvatska je najgora zemlja kad je u pitanju prekomjerna tjelesna masa. Najmanji postotak žena s prekomjernom težinom u EU ima Italija (37 posto), a udio žena u Hrvatskoj s prevelikim indeksom tjelesne mase iznosi 58 posto. Uvjerljivi šampioni pretjerane tjelesne mase su hrvatski muškarci. Čak 73 posto muškaraca u Hrvatskoj ima više kilograma nego što bi trebali imati, a udio preteških muškaraca najniži je u Francuskoj te iznosi 53 posto.
Radovan Dobronić, novi Milanovićev kandidat za predsjednika Vrhovnog suda
PRIJEDLOG
Radovan Dobronić, novi Milanovićev kandidat za predsjednika Vrhovnog suda

ZAGREB: Predsjednik Zoran Milanović za predsjednika Vrhovnog suda ovog će puta Saboru predložiti Radovana Dobronića.

Japan: Hospitalizacija pacijenata od covida-19 samo za najteže slučajeve
KORONA
Japan: Hospitalizacija pacijenata od covida-19 samo za najteže slučajeve

TOKIO - Japan će se fokusirati na hospitaliziranje samo najteže bolesnih pacijenata od covida-19 i onih koji su u opasnosti da to postanu, čime se želi izbjeći opterećenje bolničkog sustava jer se broj slučajeva zaraze u gradu domaćinu Olimpijskih igara povećava.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE