GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Država se nakon jedanaest dana sjetila da bi obroke na Baniji mogla spremati državna tvrtka Pleter

Država se nakon jedanaest dana sjetila da bi obroke na Baniji mogla spremati državna tvrtka Pleter
KUHANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.01.2021 / 08:11
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Kako je moguće da država zaboravi da u vlasništvu ima tvrtku s više od 1200 kuhara i konobara?

Pa, eto, čini se da je moguće i da od petrinjskog potresa treba proći 11 dana prije nego što neka državna služba poviče - a zašto stradalima ne bi kuhao Pleter?

Doista, teško je objašnjivo zašto su hranu za stradalnike u potresu - bez ikakvih protokola, urudžbiranja, kriterija i javnih nabava - u samo jednom danu bili sposobni organizirati privatni ugostitelji te svakodnevno pripremati čak 15 tisuća obroka dok se državni kuhari i konobari, od kojih mnogi zbog ograničenja rada posljednjih mjeseci rade u znatno manjem opsegu, nisu niti sjetili ponuditi da priskoče u pomoć?

"Čekamo odluku o mobilizaciji i zasad se sve čini kako se ide u tom smjeru te kako će Pleter preuzeti pripremu obroka za stradalnike na Baniji. Na sličan smo način već mobilizirani na pripremi hrane i čišćenju zagrebačke Arene", potvrdio je Jutarnjem listu predsjednik Uprave Pleter usluga, general Marijan Mareković.

Na pitanje jesu li se sami ponudili preuzeti pripremu prehrane u Petrinji, Mareković je odgovorio da to nije bilo potrebno jer su volonteri napravili dobar posao, no izgledno je kako će ova državna kompanija već danas početi preuzimati taj posao na Baniji.

Za to imaju i više nego dovoljno radnika: prema izvješću za 2019., ta kompanija u 100-postotnom državnom vlasništvu zapošljava čak 1223 radnika angažirana u 23 vojne kuhinje, sedam prostora za podjelu hrane, pet restorana u sklopu domova Oružanih snaga, devet čajnih kuhinja, 32 vojničke kantine, dva kafića i četiri restorana koji svoje usluge pružaju na tržištu.

Od toga, samo u ugostiteljstvu zapošljavaju njih 608, 365 osoba radi na poslovima čišćenja i održavanja, 72 na uslugama smještaja, jer ta tvrtka ima i četiri hotela, a u upravi je zaposleno 54 radnika.

Za preuzimanje novih dužnosti, dakle, imaju i više nego dovoljne kapacitete, posebno s obzirom na činjenicu da su im zbog pandemije zatvorena četiri restorana i tri hotela u kojima trenutačno ne mogu pružati nikakve usluge. Posao u vojnim menzama redovno obavljaju, iako i tamo pod epidemiološkim ograničenjima.

Mareković nam je rekao da će im ograničenje rada utjecati na godišnje prihode koji će u 2020. sigurno biti manji nego što se očekivalo, no usprkos tome, uprava je sa sindikatima postigla dogovor da ne bude otpuštanja ni smanjenja plaća. Državni ugostitelji, dakle, zasigurno će u pandemiji proći znatno bolje nego privatni - ovim drugima, naime, u potpunosti je zabranjen rad, osim u smislu dostave hrane i cateringa, dok Pleter usluge od poslova koje obavlja za MORH i državu, a koje i dalje nesmetano obavlja, ostvaruje gotovo 80 posto godišnjih prihoda.

"Zatvoreni su naši restorani koji posluju na tržištu i u kojima ove godine nismo imali ni svadbe, ni bankete, dok u ostalim objektima možemo normalno obavljati svoj posao", rekao je Mareković.

Tvrtka posljednjih godina bilježi jako dobre rezultate i kontinuirani rast: lanjski prihodi iznosili su 213 milijuna kuna, u godini prije 195 milijuna, 2017. ta je brojka iznosila 182 milijuna, a 2015. bili su na 171 milijun.

Doduše, dobrim pokazateljima na ruku ide i činjenica da država svesrdno "pomaže" Pleter - vojne prostore u kojima priprema hranu ta kompanija koristi bez naknade, a nedavno je tvrtka bila u centru pažnje i nakon što je Jutarnji otkrio kako je Fina uložila 5,8 milijuna kuna u obnovu restorana u svojoj zgradi u zagrebačkoj Vukovarskoj ulici, da bi ga potom prepustila Pleteru za najamninu od 850 eura mjesečno.

U međuvremenu, ugostitelji kojima su zatvoreni lokali već na sam dan potresa shvatili su da će za stradalnike biti potrebno pripremati tople obroke pa su se zaputili u Petrinju, no nakon što su tamo pripremili oko 100 tisuća obroka, država ih je odlučila zamijeniti Pleterom i na račun ugostitelja svalila kritike jer su hranu, navodno, pripremali i za one kojima nije bio potreban gotovi kuhani obrok.

"Ma slušajte, ja neću ovdje ljude ostaviti gladne. Mi se sigurno nećemo baviti određivanjem tko smije, a tko ne smije dobivati topli obrok. Ali, ja se pitam ne bi li bilo logičnije privatnim ugostiteljima omogućiti da sad, u razdoblju u kojem ne smiju raditi, pripremaju hranu za stradalnike, a da trošak toga snosi država? Time bi nešto zaradili, a država im više ne bi trebala plaćati naknadu", poručio je Marin Medak te dodao da je angažman Pleter usluga bez javnog natječaja "čisti komunizam".

Chef Mate Janković poručio je da mu je drago što se država 12 dana poslije potresa sjetila da ima 1200 ugostitelja i robne zalihe.

"Da je taj sustav posložen, vojska bi došla na Baniju odmah prvi dan, napravila kuhinju, a onda nas eventualno zvala u ispomoć. Ovako su čekali da sve to za njih napravimo mi, a onda su krenuli sa salvama kritike da se tamo, kao, previše kuha. Pa, ti ljudi danima nakon potresa nisu imali struje, o čemu mi pričamo? Sramotno, umjesto da nam zahvale, mi bismo sad s Banije trebali otići posramljeni", razočaran je Janković.

Tagovi: Pleter, kuhanje na Baniji, Banovina, Marin Medak, Mate Janković, Marijan Mareković
PROČITAJ I OVO
Prosječna starost vozila u Hrvatskoj zabrinjavajućih 14,34 godine
VOZNI PARK
Prosječna starost vozila u Hrvatskoj zabrinjavajućih 14,34 godine
ZAGREB - Prosječna starost vozila u Hrvatskoj iznosi 14,34 godine, a prošle godine 19,74 posto vozila nije prošlo tehnički pregled prilikom prvog pregleda vozila, objavio je u četvrtak Centar za vozila Hrvatske.
U Hrvatskoj čak 17.489 novozaraženih
ZARAZA
U Hrvatskoj čak 17.489 novozaraženih
ZAGREB - Prema neslužbenim informacijama u hrvatskoj je danas 11.343 pozitivnih na PCR testiranju.
Biden: Bila je to godina izazova, ali i ogromnog napretka
AMERIKA
Biden: Bila je to godina izazova, ali i ogromnog napretka
WASHINGTON - Američki predsjednik Joseph Biden rekao je danas na tiskovnoj konferenciji u Bijeloj kući povodom prve godine njegova predsjedništva da je to bila godina izazova, ali i ogromnog napretka.
Prethodno preboljenje štitilo više od cjepiva tijekom delte
CJEPIVO
Prethodno preboljenje štitilo više od cjepiva tijekom delte
ZAGREB - Osobe koje su prethodno preboljele covid-19 bile su bolje zaštićene od delta varijante covida-19 od osoba koje su bile samo cijepljene, što pokazuje da je prirodni imunitet snažniji štit od cjepiva protiv te varijante covida-19, objavili su u srijedu zdravstveni dužnosnici Kalifornije i New Yorka.
Erdogan prihvatio Milanovićevu ideju za rješenje krize u BiH
RJEŠENJA
Erdogan prihvatio Milanovićevu ideju za rješenje krize u BiH
ZAGREB - Zoran Milanović želi pomoći u ostvarenju jednakopravnosti Hrvata u BiH izmjenama ustava i izbornog sustava uz posredovanje čelnika Turske i Srbije, Erdogan je privatio Milanovićevu ideju, a s Pantovčaka poručuju da se čeka Plenkovićeva potpora, piše u četvrtak Večernji list.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE