GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

DSHV ulazi u gradsku vlast u Novom Sadu

DSHV ulazi u gradsku vlast u Novom Sadu
HRVATI U VOJVODINI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.12.2020 / 10:29
Autor: SEEbiz / H
NOVI SAD - Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) ulazi u strukture gradske vlasti u Novome Sadu, priopćila je u utorak ta stranka navodeći kako će njihovih sedam predstavnika biti uključeno u radna tijela glavnog grada Vojvodine u kojemu je na vlasti Srpska napredna stranka (SNS).

Na mjesto posebnog savjetnika gradonačelnika Grada Novog Sada Miloša Vučevića za pitanja hrvatske zajednice predložena je diplomirana pravnica Ankica Jukić-Mandić, a za mjesto pomoćnika načelnika jedne od gradskih uprava Goran Krnčević, odvjetnik iz Novog Sada.

Još je pet predstavnika DSHV-a predloženo za mjesta u radnim tijelima Skupštine Grada Novog Sada.

Odluka o prihvaćanju sudjelovanja predstavnika stranke u institucijama gradskih vlasti Novoga Sada usvojena je na sastanku Mjesne organizacije DSHV-a.

Pregovori o uključivanju hrvatske manjine u gradska tijela glavnog grada Vojvodine počeli su u studenom 2019., a ubrzani su poslije nedavnog obećanja predsjednika Srbije o njihovu angažmanu u predstavničkim i državnim tijelima Vojvodine i Srbije.

U tome cilju održano je više sastanaka Radne skupine za rješavanje svih otvorenih pitanja i postizanje sporazuma o suradnji između Grada Novog Sada i predstavnika hrvatske zajednice u Srbiji.

Dužnosnik DSHV-a i upravitelj „Spomen doma bana Josipa Jelačića“ Goran Kaurić izjavio je da je Novi Sad spreman uposliti osobu koja će koordinirati uređenje i različite aktivnosti u rodnoj kući najpoznatijeg hrvatskog bana u Petrovaradinu. „Novi Sad je pokazao spremnost da pomogne uređenje kuće ali i obnovu pročelja crkve sv. Jurja i samostana u Petrovaradinu, koji bi kao spomenici kulture bili uvršteni u turističku ponudu glavnog grada Vojvodine“, naveo je Kaurić za hrvatske medije u Vojvodini.

S upravom Novoga Sada otvoreni su razgovori o obrazovanju na hrvatskom jeziku.

„Smatramo da je provođenje nastave predmeta Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture u Gradu Novom Sadu moguće, no potrebno je analizirati rezultate ovogodišnje ankete roditelja na temu učenja manjinskih jezika, koja je na početku školske godine obvezno morala biti provedena u svim školama. Sukladno tome, postoje zakonske obveze školskoga sustava da omogući ovu nastavu“, izjavila je tim povodom članica Hrvatskog nacionalnog vijeća zadužena za obrazovanje Margareta Uršal.

Razgovora je bilo i o mogućnosti formiranja jasličke skupine ili vrtića s odgojem na hrvatskom jeziku i u katoličkom duhu, napose u prostorijama u vlasništvu Katoličke Crkve, dodala je Uršal.

Također s upravom Novoga Sada pregovora se i o obnovi nadgrobnog spomenika skladatelju hrvatske himne Josipu Runjaninu, na Uspenskom groblju, te obnovi spomeničke baštine - Pilerovog križa u Starom Majuru u Petrovaradinu.

Prije nego što je dogovorena suradnja s Novim Sadom, hrvatskoj zajednici su osigurana dva mjesta u Autonomnoj pokrajini Vojvodine.

Čelnici DSHV-a godinama su ukazivali na isključenost predstavnika hrvatske manjine iz procesa donošenja odluka u Srbiji, napose u pitanjima koja se tiču njihova položaja.

Pozivali su vodstvo Srbije da primijeni međudržavnu obvezu o osiguravanju zajamčenih mjesta u izvršnim i državnim tijelima, po uzoru rješenja koja postoje za srpsku manjinu u Hrvatskoj.

Do pomaka je došlo, primjećuju hrvatski medini u Vojvodini, poslije najave srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića na nedavnom otvorenju obnovljene rodne kuće bana Jelačića u Petrovaradinu, da će predstavnicima hrvatske manjine „izaći u susret i pokušati pronaći dobra mjesta na kojima će ovdašnji Hrvati moći pomoći daljnjem razvoju svoje domovine i boljem položaju za hrvatsku zajednicu“.

Tagovi: Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, Ankica Jukić-Mandić, Goran Krnčević, Vlada Vojvodine, Vojvodina, Tomislav Žigmanov, Mladen Petreš
PROČITAJ I OVO
Posljednji ispraćaj SDP-a: Dio članova želi povratak Bernardića
SDP
Posljednji ispraćaj SDP-a: Dio članova želi povratak Bernardića
ZAGREB - Tijekom održavanja Glavnog odbora SDP-a održan je i prosvjed ispred središnjice stranke na Iblerovom trgu gdje su neki članovi stranke svoje nezadovoljstvo iskazali paljenjem lampaša i postavljanjem plakata.
Svjedoci vidjeli kako je Mamić podmićivao suce
KORUPCIJA
Svjedoci vidjeli kako je Mamić podmićivao suce
ZAGREB - Procurili su novi detalji o uhićenim sucima, koje su, kako sumnja USKOK, podmićivala braća Zdravko i Zoran Mamić.
Kako će se Covid-putovnice koristiti na kulturnim i sportskim događajima?
NOVO (NE)NORMALNO
Kako će se Covid-putovnice koristiti na kulturnim i sportskim događajima?
ZAGREB - Covid-potvrde od subote se mogu koristiti i kao ulaznice za kulturne i sportske događaje na kojima se ne treba pridržavati epidemioloških mjera, odlučio je Nacionalni stožer civilne zaštite.
Putin: Odnosi sa SAD-om na najnižoj razini posljednjih godina
OCJENE
Putin: Odnosi sa SAD-om na najnižoj razini posljednjih godina
MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin kazao je u intervjuu za američki NBC News, uoči susreta s predsjednikom Joeom Bidenom idućeg tjedna, da su rusko-američki odnosi na najnižoj točki zadnjih godina.
Plenković za CNN: Postigli smo ravnotežu zdravstvene i financijske sigurnosti
PREMIJER
Plenković za CNN: Postigli smo ravnotežu zdravstvene i financijske sigurnosti
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković je u petak u razgovoru za CNN rekao da je Hrvatska tijekom koronakrize dobro kombinirala mjere za zaštitu zdravlja stanovništva i za pomoć gospodarstvu i financijskom sustavu te da je u tom smislu uspjela i ostvarila ravnotežu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE