GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Đukanović: Nacionalistički krugovi zloupotrebljavaju SPC gdje god to mogu

Đukanović: Nacionalistički krugovi zloupotrebljavaju SPC gdje god to mogu
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.01.2020 / 08:21
Autor: SEEbiz / CdM
BERANE - Nacionalistički krugovi veoma zloupotrebljavaju SPC gdje god to mogu. Ovo ne pričam iza leđa crkvi, sve sam ovo rekao velikodostojnicima SPC u Crnoj Gori, vrlo jasno im poručivši: Ako se vi želite baviti pravoslavljem u Crnoj Gori – vi ćete u meni imati partnera, kazao je danas u Beranama, na sjednici Opštinskog odbora Demokratske partije socijalista, predsjednik te stranke Milo Đukanović.

Kako je saopšteno iz DPS-a, Đukanović je naglasio da je uvažavanje razlika najbolji dio duha DPS-a, da u susretu sa novim izazovima moramo biti maksimalno oprezni, jer se suočavamo sa nečim novim, i da se zato mora sagledati svaki aspekt određenog pitanja.

Stari zakon bio prevaziđen i neadakvatan

U tom smislu je govorio o aktuelnoj političkoj situaciji, u susret izborima, posvetivši najveći dio svog izlaganja Zakonu o slobodi vjeroispovijesti i političkim konsekvencama, koje je njegovo usvajanje proizvelo, naglasivši da je prethodno rješenje bilo prevaziđeno, staro 43 godine i potpuno neadekvatno za današnje vrijeme.

"Brojni su bili prigovori da rješenjima iz 1977. godine sloboda vjeroispovijesti nije bila zagarantovana. Drugo, imali smo potrebu da jasno uredimo ravnopravnost svih vjerskih zajednica u Crnoj Gori. I imali smo obavezu da obezbijedimo razradu još jednog ustavnog principa – a to je odvojenost crkve i države. Tu smo se suočili sa prvim otporom od strane SPC", rekao je Đukanović, dodajući da je SPC odbila da se registruje, da zakon predviđa i takvu mogućnost, ali da registracija daje različite privilegije od države, od plata sveštenicima, pa do oslobađanja od poreza...

Đukanović je kazao da i zakonsko rješenje Srbije koji se odnosi na ovu oblast predviđa registraciju i da se SPC u Srbiju uredno registrovala.

"Pogledao sam zakon o crkvama Republike Srbije iz 2006. godine, i ne samo da predviđa obaveznu registraciju koju je, uzgred budi rečeno, SPC u Srbiji potpuno ispoštovala, nego, tamo se propisuje pet uslova koje crkva mora da ispuni da bi bila registrovana. Za razliku od toga u Crnoj Gori nema uslova. Tamo, između ostalog, država Srbija propisuje da morate da priložite i osnovni siže svog vjerskog učenja. Vjerujem da je to ispravnije od onoga što smo mi uradili. Hoću da kažem da je mnogo relaksiraniji režim registrovanja. Međutim, gle čuda – SPC je to u Srbiji uradili a u Crnoj Gori neće. Zašto? U svim tim komunikacijama koje imam sa njima, oni imaju jasnu poruku: Mi ne treba da se registrujemo, mi smo stariji od države, i ne možemo da se registrujemo u državi koju smo mi stvarali.

Onda smo o tome razgovarali i pokušao sam da predočim da to zaista u ozbiljnom savremenom društvu ne može biti argument, čak i da je tačno. Dakle, danas živimo u Crnoj Gori koja je obnovila nezavisnost 2006. godine, koja nije ona tradicionalna, kao ni dukljanska ni petrovićevska, ni crnojevićka, nego je evropska Crna Gora i u njoj važe ona pravila koja su harmonizovana sa pravilima evropskog pravnog sistema. Da ne govorimo o istorijskim faktima", rekao je Đukanović.

Kako je istakao, vrlo iracionalno, autodestruktivno, predstavnici SPC u Crnoj Gori su insistirali na tom stavu i zbog toga su izbjegli da do sada budu registrovani, izbjegli da do sada imaju temeljni ugovor sa državom.

"Nasuprot tome, katolička crkva u Crnoj Gori je potpisala temeljni ugovor sa državom Crnom Gorom, nije ga potpisivao rimski papa, potpisivali su ga katolički velikodostojnici u Crnoj Gori, barski nadbiskup i kotorski biskup. Islamska vjerska zajednica je potpisala temeljni ugovor sa Crnom Gorom, jevrejska zajednica takođe, a SPC ne. I, onda je krenula manipulacija kojom je trebalo bolje potkrijepiti svoj negativan stav prema tom zakonu, u suštini, plašim se, negativan stav prema državi", dodao je predsjednik DPS.

Manipulacija da će država da otima imovinu SPC

Đukanović je rekao da je nakon toga krenula manipulacija da će država da otima imovinu SPC, što je, kako je kazao, potpuno netačno.

Još jednom je ponovio da je nesporna činjenica, koju ne spore ni crkveni zvaničnici, da je dok je postojala crnogorska država postojala i Crnogorska pravoslavna crkva, koja nije imala svoju već je koristila državnu imovinu. Đukanović je rekao da je ona bila samostalna i da je trajala sve dok je nije ukinuo regent Aleksandar Karađorđević 1920. godine.

"Ni u vrijeme Kraljevine SHS, ni u vrijeme Kraljevine Jugoslavije, ni u vrijeme SFRJ niko i ne pokušava da napravi transfer te imovine. Krajem 80-ih godina (87.-88.) Crna Gora uređuje svoj katastar, ima neka aerosnimanja, nakon toga se pozivaju građani i pravni subjekti da upišu svoju imovinu u katastar. SPC u Crnoj Gori tada se upisuje na tu imovinu, koja nikada u istoriji, ponavljam, nije bila njena. Danas to služi kao argument – mi smo upisani tamo", rekao je Đukanović.

Predsjednik DPS-a se zatim osvrnuo na sam tekst zakona i višestepenu proceduru dokazivanja vlasništva nad imovinom, naglasivši da je jasno da nema nikakve otimačine i da je to gruba manipulacija.

"U ovom Zakonu niko ne kaže – mi ćemo da uzmemo imovinu zato što mi mislimo da je naša. Ne. U ovom Zakonu se kaže – nakon njegovog donošenja teče rok od godinu dana. Tokom tih godinu dana nadležni državni organ pravi evidenciju onoga za šta, shodno dokumentaciji, misli da je državna imovina. Poslije godinu dana to predaje Upravi za katastar (nekretnine) koja obavještava sve one koji su sad upisani na tu imovinu. Poziva njih i kreće upravni spor. I jedni i drugi iznose argumente, Uprava za katastar donosi svoj zaključak.

Shodno principu postepenosti, nakon toga stranka koja je nezadovoljna obraća se Ministarstvu finansija, a nakon toga Ministarstvo finansija donosi zaključak. Stranka koja je nezadovoljna obraća se Upravnom sudu. Upravni sud odlučuje. Stranka koja je nezadovoljna odlukom Upravnog žali se Vrhovnom sudu. I Vrhovni sud odlučuje. Nakon toga se podnosi ustavna žalba Ustavnom sudu i Ustavni sud odlučuje. Ako je stranka nezadovoljna i tada, žali se sudu u Strazburu", pojasnio je.

Pivatizacija hramova banalna politička priča

Predsjednik DPS-a je "teoriju" da će neko da uzme hramove od vjernika pa da ih privatizuje, okarakterisao kao, banalnu političku priču, a ponovo se osvrnuo i na manipulacije da će se crkve uzeti od SPC i predati CPC.

"Ko nađe ijednu riječ izgovorenu na tu temu ili negdje je upisano jedno slovo na tu temu, neka dođe da kaže da smo mi licemjeri koji radimo nešto sa nekom negativnom pobudom prema SPC. Ne, mi smo u svom programu zapisali da mislimo da je crnogorsko društvo nepodnošljivo duboko podijeljeno, da je dobar dio tih podjela vezan upravo za pravoslavno stanovništvo u Crnoj Gori. I zato smo kazali – hajde da budemo pametni, i predlažemo rješenje da svi pravoslavni vjernici imaju svoje mjesto pod krovom pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Kako će se zvati, možda baš tako. Možda Pravoslavna crkva u Crnoj Gori, možda opet Cetinjska mitropolija, možda, ne znam kako, nijesmo tu pozvani da određujemo ime, ali jesmo sa pametnom i humanom misijom da pokušamo, ne da jedni tjeraju druge – Srbi Crnogorce i Crnogorci Srbe, nego da budu zajedno u svojim hramovima", poručio je.

Nema čestitog Crnogrca koji bi dozvolio protjerivanje sveštenika SPC

Đukanović je spomenuo i manipulaciju o nekakvom uskraćivanju gostoprimstva sveštenicima SPC, istakavši da ona ne može da prođe.

"Kada bi neko u svom zaumu htio da protjeruje ljude iz Crne Gore, da nema čestitog Crnogorca, odnosno građanina Crne Gore koji bi to dozvolio, nažalost, mi smo svi danas pod pritiskom jedne jake manipulacije", dodao je.

Tagovi: Milo Đukanović, Zakon o slobodi vjeroispovijesti, Crnogorska pravoslavna crkva, Srpska pravoslavna crkva, Demokratska partija socijalista
PROČITAJ I OVO
Poslijepodne stiže dramatična promjena vremena
PROMJENE
Poslijepodne stiže dramatična promjena vremena
ZAGREB - Danas će vrijeme biti umjereno do pretežno oblačno i razmjerno vjetrovito, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda.
Avdagić: Svijet se nalazi u vrlo dramatičnom trenutku
ANALITIČARI
Avdagić: Svijet se nalazi u vrlo dramatičnom trenutku
ZAGREB - U noći sa subote na nedjelju Iran je napao Izrael lansiravši više od 200 eksplozivom nakrcanih dronova te krstarećih i balističkih projektila izazvavši time novu eskalaciju napetosti na Bliskom istoku.
Izrael objavio: Odgovorit ćemo na napad
ODMAZDA
Izrael objavio: Odgovorit ćemo na napad
TEL AVIV - Načelnik stožera IDF-a upozorio je da će biti odgovora na iranski napad velikih razmjera.
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
PAD
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
ZAGREB - U Hrvatskoj je u veljači ove godine izdano 974 građevinskih dozvola što je 3,8 posto manje nego u istom mjesecu lani, podaci su Državnog zavoda za statistiku.
Milanović: Plenković je kum kriminala u Hrvatskoj
PREDSJEDNIK
Milanović: Plenković je kum kriminala u Hrvatskoj
KOPRIVNICA - "Pozdrav Berlinu. Nek se oni idu boriti u Ukrajinu i neka tamo šalju svoju djecu".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE