GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Đukanović pozvao SPC da ustoličenje mitropolita premjesti sa Cetinja

Đukanović pozvao SPC da ustoličenje mitropolita premjesti sa Cetinja
POZIV
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.08.2021 / 18:35
Autor: SEEbiz / H
PODGORICA - Crnogorski predsjednik Milo Đukanović pozvao je u subotu Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) da ustoličenje mitropolita Joanikija premjesti sa Cetinja i najavio da će u suprotnom biti među prosvjednicima koji će se 5. rujna okupiti ispred manastira u povijesnoj i vjerskoj prijestolnici Crne Gore.

Postavljanje Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog do usijanja je podiglo napetosti u Crnoj Gori, gdje dio građana ustoličenje na Cetinju vidi kao provokaciju SPC-a.

No, Joanikije smatra da se taj čin politizira i kaže da nitko nema pravo tražiti od SPC-a da ga premješta u neko drugo mjesto.

“Nije pametno inzististirati na ustoličenju mitropolita SPC-a na Cetinju, trebalo bi ga izmjestiti. Mislim da je ustoličenju mitropolita Joanikija dat prevelik značaj u Crnoj Gori, državi koja je multivjerska, sekularna i europska”, rekao je Đukanović novinarima.

Dodao je da se nada “da neće biti u situaciji da 5. rujna i sam budem na Cetinju".

Po njegovim riječima, Srbija i beogradska patrijaršija (sjedište SPC-a) već dugo vremena falsificiraju povijesne činjenice i šalju "neprimjerene riječi" koje u Crnoj Gori doživljavaju kao "vrijeđanje".

"Takva politika je dovela do toga da se to u cetinjskoj javnosti tumači kao pokušaj sramoćenja Crne Gore", rekao je Đukanović.

Istaknuo je da je nemoguće ustoličenje održati na silu, naročito ne na Cetinju i da to moraju razumjeti i novi mitropolit, beogradska patrijaršija te državni autoriteti u Srbiji i Crnoj Gori.

Ustoličenje mitropolita planirano je za 5. rujna u cetinjskom manastiru. Iako su mu isprva trebali prisustvovati vjernici, SPC je odustala od te ideje i vjerski obred održat će se pred nekoliko svećenika.

Na svečanosti će biti patrijarh SPC-a Porfirije koji dan ranije stiže u glavni grad Podgoricu, a srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je rekao da još nije odlučio hoće li se odazvati pozivu.

Joanikije je ranije u subotu rekao da je poruka protivnika ustoličenja "podmukla i tužna" i da niko nema pravo tražiti od SPC-a da ustoličene bude izvan Cetinja.

"Niko nema to pravo tražiti od nas. Ali smo, da bismo pridonijeli koliko god možemo da ne bude sukoba, svađe i graje i, ne daj Bože, još čega gorega, učinili sve da se ova svečanost obavi po zakonu kršćanskome i da bude skromna”, rekao je Joanikije pozivajući sve na mir, skromnost i bratsku ljubav.

Dodao je da se nije smjelo dopustiti da se taj “isključivo crkveni događaj i čin podređuje bilo kojoj politici, niti da se za njega vezuje i lijepi politika, niti da mu se daje drugačiji značaj od onoga koji ima”.

Ustoličenje novoga mitropolita dodatno je rapirilo zapaljivu atmosferu u Crnoj Gori između građana koji se osjećaju kao etnički Crnogorci i onih koji se smatraju etničkim Srbima.

Crnogorci smatraju uvredom i provokacijom činjenicu da će poglavar SPC-a biti ustoličen u manastiru gdje počivaju mošti Svetog Petra Cetinjskog, crnogorskog sveca iz dinastije Petrović-Njegoš, pa su uz prijetnju građanskim otporom predložili čelnicima SPC-a da tu ceremoniju održe negdje drugdje, ali ne u staroj prijestolnici Crne Gore.

Joanikije, episkop budimljansko-nikšićki, izabran je u svibnju na Arhijerejskom saboru u Beogradu za mitropolita crnogorsko-primorskog SPC-a, a na tom mjestu će zamijeniti mitropolita Amfilohija, koji je krajem prošle godine preminuo od posljedica infekcije koronavirusom.

Tagovi: Milo Đukanović, Cetinje, Srpska pravoslavna crkva
PROČITAJ I OVO
Lacković: Bit ću dio pregovaračkog tima DP-a
NAJAVE
Lacković: Bit ću dio pregovaračkog tima DP-a
KOPRIVNICA - Nezavisni Željko Lacković koji je u IV. izbornoj jedinici preferencijalnim glasovima s liste Domovinskog pokreta, Pravo i pravda, Nezavisni, DHSS i Zelena lista osvoji saborski mandat, rekao je u četvrtak Hini da neće solirati nego će biti dio pregovaračkog tima DP-a i partnera.
Svjetske agencije: Pred Hrvatskom su teški dani političkih pregovora
REALNO
Svjetske agencije: Pred Hrvatskom su teški dani političkih pregovora
ZAGREB - Pred Hrvatskom su, nakon parlamentarnih izbora održanih u srijedu, teški pregovori za formirajnje vladajuće većine ili nestabilno razdoblje s manjinskom vladom, ocjenjuju u četvrtak svjetske agencije.
Šalaj: DP može biti zadovoljan, a Grbin je još sinoć trebao podnijeti ostavku
ANALITIČARI
Šalaj: DP može biti zadovoljan, a Grbin je još sinoć trebao podnijeti ostavku
ZAGREB - U mreži Prvog HRT-a gostovali su politolog Berto Šalaj i komunikologinja Nikolina Borčić. Analizirali su tko ima razloga za zadovoljstvo, a tko će morati na ozbiljno preispitivanje te koliko će teško biti sastaviti novu Vladu.
Predstavnik Bošnjaka Hodžić izabran u Sabor, upao i Furio Radin
MANJINCI
Predstavnik Bošnjaka Hodžić izabran u Sabor, upao i Furio Radin
ZAGREB - Armin Hodžić, kandidat Nacionalne koordinacije Bošnjaka u Hrvatskoj, preuzeo je od Ermine Lekaj Prljaskaj (Unija Albanaca u Hrvatskoj) zastupanje pet nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru, pokazuju rezultati saborskih izbora održanih u srijedu.
Eurobarometar: Raste interes Hrvata za europske izbore
INTERES
Eurobarometar: Raste interes Hrvata za europske izbore
ZAGREB - Interes Hrvata za predstojeće europske izbore značajno je veći nego prije pet godina, pokazuju u srijedu rezultati posljednjeg Eurobarometra prije izbora novog saziva Europskog parlamenta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE