GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Đukanović raspustio crnogorski parlament

Đukanović raspustio crnogorski parlament
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.03.2023 / 20:49
Autor: SEEbiz / Agencije
PODGORICA - Crnogorski predsjednik Milo Đukanović raspustio je u četvrtak parlament nakon što je istekao rok od 90 dana koji je mandatar Miodrag Lekić imao za sastavljanje nove vlade.

Prema crnogorskom zakonu, Đukanović je dužan dan nakon raspuštanja parlamenta raspisati parlamentarne izbore koji se morajo održati najkasnije 80 dana od dana raspisivanja izbora.

Miodrag Lekić, koji je mandat za formiranje nove crnogorske vlade dobio na osnovu neustavnog zakona, izvijestio je početkom tjedna čelnike stranaka koje su ga predložile za mandatara da nema potrebnu većinu te da mu nedostaje podrška troje zastupnika Ujedinjene reformske akcije (URA) aktualnog premijera Dritana Abazovića.

Đukanović je ranije odbio povjeriti mandat Lekiću, zastupniku i nekadašnjem diplomatu iz vremena Slobodana Miloševića, ustvrdivši da ga nije uvjerio da ima podršku zastupnika za sastavljanje nove vlade.

Nakon toga, vladajuće stranke u Crnoj Gori predvođene prosrpskim Demokratskim frontom usvojile su izmjene zakona o predsjedniku, kojim je omogućeno da u slučaju odbijanja predsjednika države da povjeri mandat Lekiću, to može učiniti predsjednica parlamenta.

Venecijanska komisija dala je negativno mišljenje o tom zakonu, ocijenivši da je u suprotnosti s crnogorksim ustavom, te su ga osudili dužnosnici Europske unije i SAD-a, koji su pozvali da se vlast u Crnoj Gori ne formira na osnovu neustavnog zakona.

Njihov zahtjev usvojili su zastupnici URA-e, stranke tehničkog premijera Abazovića, koji su odbili podržati Lekićev kabinet prije nego je došao u parlament.

U Crnoj Gori u nedjelju se održavaju predsjednički izbori u kojima sudjeluje sedam kandidata.

Uz Đukanovića, koji je kandidat Demokratske partije socijalista, kandidati su i čelnik prosrpskog Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić, zastupnica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković, predsjednik Demokrata Alekse Bečića, Jakov Milatović iz Pokreta Europa sad (PES), čelnik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović, te influencer Jovan Radulović.

Tagovi: Milo Đukanović, Dritan abazović, Miodrag Lekić, Skupština Crne Gore, Demokratska partija socijalista
PROČITAJ I OVO
Sadiq Khan je po treći put izabran za gradonačelnika Londona
KONTINUITET
Sadiq Khan je po treći put izabran za gradonačelnika Londona
LONDON - Londonski gradonačelnik Sadiq Khan, koji pripada britanskim laburistima, osvojio je rekordni treći mandat na izborima, objavio je britanski BBC nakon objave izbornih rezultata iz svih okruga britanske prijestolnice.
Plenković: Histerija je da se ne smije s HDZ-om. U čemu je problem, mi ne znamo engleski dobro?
TEHNIČKI PREMIJER
Plenković: Histerija je da se ne smije s HDZ-om. U čemu je problem, mi ne znamo engleski dobro?
PULA - Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanom otvorenju obnovljene dvorane ‘Pietro Ciscutti‘ Istarskog narodnog kazališta-Gradskog kazališta Pula, a tom prigodom predviđeno se obratio medijima.
Erlić: Pregovori se bliže kraju
OCJENE
Erlić: Pregovori se bliže kraju
ZAGREB - Obrisi nove parlamentarne većine mogli bi se znati u utorak. Nakon jučerašnjeg neslužbenog sastanka u Sotinu, u utorak će se održati službeni sastanak HDZ-a i Domovinskog pokreta.
Plenković će imati 79 ruku u Saboru
DOGOVOR
Plenković će imati 79 ruku u Saboru

ZAGREB - HDZ i DP su u zadnja 24 sata postigli dogovor o formiranju vladajuće većine, a samim tim i o sastavljanju nove vlade.

Petrov ponovno proziva Domovinski pokret
FORMIRANJE VLADE
Petrov ponovno proziva Domovinski pokret
ZAGREB - Predsjednik Mosta Božo Petrov ponovno je u subotu pozvao Domovinski pokret (DP) da sudjeluje u formiranju antikorupcijske većine u Saboru i da odustane od koalicije s HDZ-om, i tako ispuni ono što je obećao svojim biračima u predizbornoj kampanji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE