GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Đukanović: Srbija sve više sliči na Iran

Đukanović: Srbija sve više sliči na Iran
CRNA GORA-SRBIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.07.2020 / 13:36
Autor: SEEbiz / Beta
PODGORICA - Crnogorski predsjednik Milo Đukanović ocijenio je da odnosi Crne Gore i Srbije "nisu dobri" i izrazio nadu da u Beogradu "ima zdravog razuma i spremnosti" da se radi na popravljanju tih odnosa u obostranom interesu.

Đukanović je u intervjuu za današnju podgoričku "Pobjedu" kazao da Crna Gora "ničim ne doprinosi" takvim odnosima sa zvaničnim Beogradom koji "još od vremena Miloševića nije više bio umiješan u unutrašnja pitanja Crne Gore nego što je danas".

"Crna Gora ničim tome ne doprinosi. Osim što istrajava na odbrani svojih nacionalnih i državnih interesa. Još od vremena Miloševića, zvanični Beograd nije više bio umešan u unutrašnja pitanja Crne Gore nego što je danas…Ključni srpski ministri gotovo svakodnevno, a često i neprimjerenim jezikom, komentarišu procese kod nas, s namerom da na njih direktno utiču, dokazujući valjda tako koliko je Srbija jaka. A to ustvari svjedoči o nečem drugom. Želim da verujem da i u Beogradu ima zdravog razuma. I spremnosti da radimo na popravljanju odnosa u obostranom interesu", kazao je on.

Govoreći o litijama koje organizuju eparhije Srpske pravoslavne crkve (SPC), a protiv Zakona o slobodi veroispovijesti, Đukanović je ocijenio da je njihov cilj promena vlasti u Crnoj Gori, a ne zakona.

"Možda je najtačnije reći da su na početku litije bile vid pritiska na vlast zbog Zakona o slobodi veroispovesti. Ali sve što mu je prethodilo, i u što su se kasnije pretvorile, svedoči da je to oblik političke borbe u nameri da se promeni vlast u Crnoj Gori, a ne zakon", rekao je on.

Mjesec i po dana uoči izbora zakazanih za 30. avgust, Đukanović za predvodnika opozicionog bloka označio SPC u Crnoj Gori, ocijenivši da je to "politički nonsens".

"Rijetka su društva danas u svijetu gdje vjerske organizacije i njihovi lideri imaju tako vidljivu političku ulogu. Možda bi se to na neki način moglo porediti sa Iranom. Predizborni ambijent je danas bitno drugačiji, to jest značajno nepovoljniji u odnosu na 2016. Crkva nije tada bila prešla političku crtu, bez obzira na to što se znalo ko su njeni favoriti, i u čijem interesu radi. Nije ni zvanična Srbija tada bila tako otvoreno umešana u unutrašnje stvari Crne Gore. Moskva je sada tiša, ali verovatno nema ni potrebe da bude glasnija kod tolike galame njenih srpskih eksponenata, i u Srbiji i ovde" kazao je on.

Govoreći o ulozi Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori (SPC) crnogorski predsjednik je ocijenio da se SPC "sa svojm eparhijama decenijama unazad pozicionira protiv Crne Gore".

"Izgleda se jedino SPC, i jedino u Crnoj Gori, ne pridržava drevne maksime da je "glas naroda – glas Boga"... Niti poštuje normu kanonskog prava "koji se suproti vlasti, suproti se naredbi božijoj".

Zakon je usvojen zimus, a SPC je ustvari oduvek podržavala anticrnogorske snage, kao i one nju, rekao je Đukanović dodajući da to da crkva ne haje za zakon potvrđuje i činjenica da je Sinod SPC bio podneo inicijativu Ustavnom sudu Crne Gore za ocjenu njegove ustavnosti, pa je ubrzo povukao.

To samo svjedoči da u vrhu SPC nema uvjerenosti u pravnu osnovanost onoga što bi protestima koje nazivaju litijama hteli "da odbrane", ocijenio je Đukanović.

Tagovi: Milo Đukanović, Srpska pravoslavna crkva, Zakon o slobodi vjeroispovijesti
PROČITAJ I OVO
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
JASNA PORUKA
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
ZAGREB - HDZ je osvojio previše mandata i sada sve ovisi o Domovinskom pokretu, a iz HDZ-a Most sigurno neće zvati i mi ne bismo podržali ni Zorana Milanovića za kandidata za premijera, kazao je, između ostalog, Mostov Nikola Grmoja gostujući večeras u Dnevniku Nove TV.
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
DP
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
ZAGREB - Domovinski pokret (DP) na parlamentarnim izborima osvojio je 14 mandata. Iako je riječ o dva mandata manje nego 2020. godine kada su predvođeni Miroslavom Škorom osvojili 16, DP je i ovim rezultatom postao najpoželjnija politička udavača. No, pitanje je mogu li se dogovoriti s ostalim zainteresiranim stranama kako bi kreirali novu Vladu.
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
KOMBINACIJE
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
ZAGREB - Tijekom četvrtka telefoni su poprilično užarili, a posljednje informacije govore da će Andrej Plenković, prvo pokušati izbjeći Domovinski pokret.
Brnabić pristala na zahtjev oporbe u vezi spajanja beogradskih i lokalnih izbora
ODLUKE
Brnabić pristala na zahtjev oporbe u vezi spajanja beogradskih i lokalnih izbora
BEOGRAD - Vlasti u Srbiji prihvatile su u četvrtak zahtjeve oporbe da se uz beogradske izbore, zakazane za 2. lipnja, istodobno organiziraju i preostali lokalni izbori, a uz tu odluku predsjednica državnog parlamenta Ana Brnabić najavila je i izmjene Zakona o lokalnim izborima, dok su oporbene stranke odgovor najavile za petak.
Milanoviću se već obećalo 57 zastupnika?
NESLUŽBENO
Milanoviću se već obećalo 57 zastupnika?
ZAGREB - Koalicija Rijeke pravde već je okupila 57 zastupnika koji bi za mandatara podržali Zorana Milanovića.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE