GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dumbović: Svi koji trebaju topli obrok, dobit će ga, a Aladrović može govoriti što hoće

Dumbović: Svi koji trebaju topli obrok, dobit će ga, a Aladrović može govoriti što hoće
HRANA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.01.2021 / 22:00
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - "Državni Krizni stožer sutra preuzima pripremu hrane za stradale u potresu na području Banovine. Hranu će kuhati djelatnici državne tvrtke Pleter, a distribuciju po okolnim selima će, kao i dosad, obavljati Crveni križ. Kuhat će se na istim lokacijama kao i dosad", potvrdio nam je glasnogovornik Kriznog stožera Mladen Pavić.

Zasad će svi na Banovini imati pravo na besplatan topli obrok.

"Apsolutno nema smisla to uređivati nekim administrativnim normama", kazao je Pavić Jutarnjem listu.

Ipak, predstavnici lokalne uprave i samouprave na području Banovine dobili su zadatak sastaviti popise osoba koje imaju pravo na besplatan obrok po kriteriju oštećenja njihovih stambenih objekata.

"Pravo na besplatan obrok imali bi svi oni kojima su kuće i stanovi označeni crvenom naljepnicom i oni koji ne mogu biti u svojim kućama jer su ugrožene zbog opasnosti od urušavanja susjednih objekata na njihove domove", tvrdi gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović.

No, taj kriterij neće se primjenjivati još neko vrijeme, kažu u Kriznom stožeru.

"Za mene to nije tema. Tko ima, a tko nema pravo na besplatnu hranu. Za mene svi imaju pravo na topli obrok barem sljedeća tri mjeseca, a onda ćemo vidjeti dalje. Svi koji trebaju topli obrok, dobit će ga, a ministar Aladrović može govoriti što hoće i tvrditi da ne mogu svi dobivati hranu. Ja to razumijem. Oni na državnoj razini imaju svoja pravila, ali ja kao gradonačelnik najbolje znam odrediti prioritete", rekao nam je Dumbović samo nekoliko metara od najveće kuhinje na otvorenom u Petrinji i okolici.

Na platou pokraj robne kuće već deset dana privatni ugostitelji kuhaju hranu za stradale u potresu. Tu su dvije pokretne kuhinje, dovozi se hrana iz Zagreba.

Danas je postavljen i roštilj na kojem se pekla svinjetina i piletina. Redovi za hranu bili su podugački, ali korisnici su iznimno zadovoljni.

"Hrana je odlična. Najljepša hvala svim ovim ljudima koji nas hrane. Ja u svojoj kući ništa ne mogu skuhati", suznih nam očiju kaže jedna Petrinjka nakon što je danas preuzela porciju toplog gulaša. Osim tople hrane, dijele se i kolači, čaj, kava.

"Dnevno ovdje podijelimo oko 7000 porcija hrane. Na ovoj lokaciji u Petrinji skuhamo oko 4000 obroka, a oko 4000 se doveze iz Zagreba. Usto, u Glini se dnevno skuha oko 2500 porcija. Kuha se i u Sisku i Topuskom", pojašnjava Marin Medak, vlasnik restorana Rougemarin, koji u Petrinji ima pokretnu kuhinju.

Kaže da su dosad, ugrubo, potrošili između 70 i 80 tona namirnica koje dnevno priprema, kuha i dostavlja oko 600 volontera.

"Prvih pet-šest dana ugostitelji su sami nabavljali namirnice, a onda su uskočile brojne mesne tvrtke koje ih doniraju. Jedno vrijeme smo ih dobivali i od Crvenog križa, ali oni ih nemaju dovoljno da zadovolje naše potrebe", naglašava Medak.

Tagovi: Darinko Dumbović, Josip Aladrović, Marin Medak, potres u Petrinji
PROČITAJ I OVO
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE