GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Đurđević: Nisam kriva za to što Milanović nije poštovao Ustav

Đurđević: Nisam kriva za to što Milanović nije poštovao Ustav
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.05.2021 / 15:00
Autor: SEEbiz / N1 info
ZAGREB - Kandidatkinja predsjednika Republike za predsjednicu Vrhovnog suda Zlata Đurđević gošća je Točke na tjedan N1 televizije.

U razgovoru s Natašom Božić Šarić, Đurđević je rekla kako smatra da su stegovne sankcije za suce koje su propisane sadašnjim zakonskim okvirom dovoljne te da sadašnji okvir predlaže i najteže sankcije za one koji ne rade svoj posao kako treba. Na pitanje zašto ih se onda suci ne boje, Đurđević kaže: “Mislim da taj sustav kontrole koji postoji ne djeluje dovoljno. Možda zbog zatvorenosti sustava, ne postoje vanjske kontrole pa je pala razina odgovornosti.”

Zašto je pristala biti kandidatkinja predsjednika Republike koji je ignorirao zakon ako u prvoj rečenici svog programa kaže da je temeljni zadatak poštivanje Ustava i zakona.

“Nisam se javila na prvi poziv, ko ni drugi kandidati. Višekratno sam objašnjavala svoje razloge, jedan je bio što sam se javila za ESLJP, drugi je što imate ovlaštenog predlagatelja”, objašnjava za N1 televiziju.

Je li problem što je PRH ignorirao zakon?

“Naknadno se pokazalo da jest, ali za to ne možete kriviti kandidata u postupku”, odgovara.

“Smisao javnog poziva je, kako je rekao Ustavni sud, da se svima pruži jednaka šansa”, kaže i dodaje da je “PRH odlučio da će nakon toga samostalno primijeniti Ustav.”

“Ustavni sud je naknadno rekao da jest pogriješio, ali vi ne možete propitivati ustavnost nečijih postupaka do Ustavni sud ne donese odluku o tome”, govori.

Na pitanje je li s predsjednikom razgovarala o tome, kaže: “Nisam se u to upuštala, ja ne mogu biti savjetnica PRH niti bilo kojeg političkog tijela. To je suprotno funkciji na koju sam se javila. Ja nisam njegova savjetnica niti mu trebam govoriti kako će izvršavati svoje ustavne ovlasti. Ovo što se sad događa je zahtjev da se uključim aktivno u politiku…”

Đurđević smatra da bi predsjednik Vrhovnog suda trebao biti izabran konsenzusom.

“Ja nisam u političkoj kampanji. Ja sam se javila kao stručna osoba sa svojim integritetom i znanjem i to su jedine kvalifikacije koje treba imati za tu poziciju. Ne mislim poduzimati ništa da bih pridobila ijednu političku opciju”, kaže Đuđević za televiziju N1.


Na pitanje je li svjesna da su joj šanse male, za televiziju N1 odgovara: “Program je tek sada izašao. Nadam se da se hrvatska politika izdigla iznad svojih uskih političkih okvira kad se radi o ovako bitnim pitanjima od državnog interesa, kao što je pravosuđe i da će jednom dokazati da je moguće birati suce po kriterijima po kojima se biraju u zapadnim demokracijama.”

“Zahtjevi neovisnosti apsolutno brane da na bilo koji način sudjelujete u političkim odlukama političkih tijela”, govori.

Smeta li joj kad netko kaže “upraljala se”?

“To su nespretne izjave, ne bi se trebale korisiti. Time se vrijeđa pozicija sudstva, neprimjereno se odnosi prema poziciji predsjednika Vrhovnog suda”, objašnjava Đurđević za N1.

Predsjednik govori da će samo nju predložiti, što misli o tome, je li za nju to neugodna pozicija?

“Tu nema sretnog rješenje. Zbog toga sam mislila da treba poštivati mišljenje Ustavnog suda. PRH sam odmah rekla da ću se javiti na drugi poziv. Naravno da ću poštivati odluku Ustavnog suda. Možemo imati određeno mišljenje o njima, ali ih moramo poštivati. Kad je išao prvi postupak, nisam sudjelovala u javnom životu osim što sam dala određene izjave kad me se pokušalo diskreditirati u javnosti. Onda sam osjećala potrebu da izađem. Što se tiče javnog poziva, tu nema sretnog rješenja. Predsjednikovo pravo da izabere svog kandidata nije osporio ni Ustavni sud”, objašnjava.

“U našoj politici se smatra normalnim da postoji tajni kandidat. A kad se javno obznani da ste nečiji kandidat, onda vas pitaju je li vam neugodno. PRH je javno rekao da sam ja njegova kandidatkinja i uvijek postoji mogućnost da on promijeni mišljenje kad vidi tko se sve još javio”, govori Đurđević za televiziju N1.

O Mrčelinom prijedlogu da suci biraju suce, kaže da je neprihvatljiv.

“Suce Vrhovnog suda bira DSV, nemate utjecaj demokracije”, govori.

“Naš Ustav kaže da vlast proizlazi iz naroda. Prema tome, narod ima pravo utjecati na sve grane vlasti pa i na sudstvo”, objašnjava.

Tagovi: Zlata Đurđević, Zoran Milanović, Marin Mrčela, Vrhovni sud RH
PROČITAJ I OVO
Kenneth Kaunda umro u 97. godini
IN MEMORIAM
Kenneth Kaunda umro u 97. godini
LUSAKA - Kenneth Kaunda, prvi zambijski predsjednik koji je svoju zemlju predvodio 27 godina i koji je zagovarao borbu protiv apartheida i HIV-a u Africi, umro je u 97. godini.
Slovenija popušta mjere, odrasli stanovnici dobit će bon od 100 eura
MJERE
Slovenija popušta mjere, odrasli stanovnici dobit će bon od 100 eura
ZAGREB - Od ponedjeljka se zbog bolje epidemiološke situacije u Sloveniji ponovo dopušta rad svih trgovina te pružanje uslužnih djelatnosti, s time da će rad noćnih klubova i diskoteka biti ograničen do ponoći, objavila je u četvrtak slovenska vlada.
Grmoja mora platiti Pripuzu 8.175 kuna zbog povrede ugleda i časti
KLEVETA
Grmoja mora platiti Pripuzu 8.175 kuna zbog povrede ugleda i časti
ZAGREB - Nikola Grmoja, saborski zastupnik Mosta, drugostupanjskom presudom karlovačkog Županijskog suda dužan je platiti poduzetniku Petru Pripuzu 8175 kuna zbog povrede ugleda i časti, doznaje Hina iz izvora bliskih sudu.
Uhićene četiri osobe, jedna je voditelj hitnih intervencija u zagrebačkom komunalnom poduzeću
UHIĆENJA
Uhićene četiri osobe, jedna je voditelj hitnih intervencija u zagrebačkom komunalnom poduzeću
ZAGREB - Kriminalisti iz Policijskoga nacionalnoga Uskoka (PNUSKOK) iz službe u Rijeci jutros su u koordinaciji s Uskokom, na području Zagreba uhitili četiri osobe od kojih je jedna rukovoditelj trgovačkog društva u vlasništvu Grada Zagreba te se nad njima provodi kriminalističko istraživanje
Klisović izabran za predsjednika Skupštine Grada Zagreba
SKUPŠTINA
Klisović izabran za predsjednika Skupštine Grada Zagreba
ZAGREB - U Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma održava se konstituirajuća sjednica Skupštine Grada Zagreba na kojoj je za predsjednika izabran Joško Klisović (SDP). Prijedlog za potpredsjednike su iz redova pozicije Ivana Kekin (Nova ljevica) i Teodor Celakoski (Zagreb je naš), a iz redova opozicije Mislav Herman (HDZ) i Igor Peternel (Domovinski pokret)
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE