GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dvije trećine Nijemaca strahuje od rata

Dvije trećine Nijemaca strahuje od rata
STRAHOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.05.2022 / 22:32
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
BERLIN - I posljednje ispitivanje javnog mnijenja pokazuje kako gotovo dvije trećine Nijemaca strahuju da bi mogli biti uvučeni u rat. Ipak, uvjerljiva većina podržava njemačku vojnu pomoć Ukrajini.

U ispitivanju javnog mnijenja Deutschlandtrend je 63% upitanih potvrdila svoju zabrinutost kako bi Njemačka mogla na koncu biti uvučena u vojni sukob. Ovih dana se i iz Moskve čulo kako slanje oružja Ukrajini i obuka ukrajinskih vojnika u Njemačkoj u posluživanju teškog naoružanja "jasno povećava opasnost" globalnog sukoba, ali usprkos tome se 55% upitanih "prije ne slaže" s tvrdnjom kako bi (njemačka) "vlada trebala biti suzdržana kako ne bi postojala opasnost od napada". Zapravo tek nešto manje dvojbe imaju i oporbeni kršćanski demokrati.

Veću suzdržanost želi najviše pristaša Alternative za Njemačku (AfD) – 77%, dok upravo pristaše stranke nastale iz ekoloških i mirovnih pokreta sedamdesetih, stranke Zelenih, očito misli kako Kremlj "jedino razumije govor sile" i njih 78% zagovara njemačku pomoć Ukrajini. Ipak, kad je riječ o strahu od rata, tu su žene redovito opreznije: 73% upitanih žena se boji rata, a tek 51% muškaraca strahuje od eskalacije u međunarodni sukob.

I u ovom reprezentativnom telefonskom ispitivanju koje je za udrugu njemačkih regionalnih postaja ARD 10. i 11. svibnja provela agencija Infratest/dimap je sadržano redovito pitanje o podršci političkim strankama. Kad bi ove nedjelje bili izbori, za 2% je pala podrška socijaldemokratima na 22%, a za isti postotak je narasla podrška Zelenima (20%) što je otprilike isto koliko su imali prošlog lipnja tri mjeseca prije izbora. Trenutna vladajuća koalicija bi još uvijek imala veoma tijesnu podršku od 50% jer su i Liberali izgubili jedan postotak za koliko je pak narasla podrška stranici Ljevice - makar je i s ovih 4% ispod izbornog praga. Podrška kršćanskim demokratima je nepromijenjena i od prošlog ispitivanja je ostala na 26%.

Tagovi: Nijemci, njemačka, strah od rata
PROČITAJ I OVO
Plenković: Milanović okolo zove ljude pa oni zovu mene
PREMIJER
Plenković: Milanović okolo zove ljude pa oni zovu mene
BRUXELLES - Andrej Plenković otputovao je dan nakon izbora u Bruxelles na drugi izvanredni summit EU-a.
Mario Radić: Mogu zvati koliko hoće, mi ćemo imati čvrsti stav
JASNA PORUKA
Mario Radić: Mogu zvati koliko hoće, mi ćemo imati čvrsti stav
ZAGREB - Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić dao je izjavu nakon stranačkog sastanka u Hotelu International.
Koji je sljedeći potez Milanovića? Analitičar objašnjava
ANALITIČARI
Koji je sljedeći potez Milanovića? Analitičar objašnjava
ZAGREB - Politički analitičar Ivan Rimac bio je gost Novog dana N1 televizije s kojom je komentirao izbornu noć i moguće koalicije nakon izbora.
Grmoja: HDZ je blizu da sastavi vladu
PREDVIĐANJA
Grmoja: HDZ je blizu da sastavi vladu
ZAGREB - Nikola Grmoja iz Mosta za N1 je govorio o dojmovima nakon izbora i mogućim koalicijama. Most održava sastanak kako bi analizirao rezultate izbora.
Plenković: Vrlo skoro će se doznati s kim će HDZ formirati većinu
NEODREĐEN
Plenković: Vrlo skoro će se doznati s kim će HDZ formirati većinu
ZAGREB - Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković najavio je u četvrtak da će se vrlo skoro doznati s kim će HDZ formirati većinu u Saboru.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE