GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Džaferović: Milanovićeve izjave zaudaraju na šovinizam i ksenofobiju

Džaferović: Milanovićeve izjave zaudaraju na šovinizam i ksenofobiju
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.12.2020 / 12:25
Autor: SEEbiz
SARAJEVO - Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović komentirao je jučerašnje izjave o našoj zemlji predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića, koje je dao prilikom gostovanja u Dnevniku Hrvatske radio-televizije.

Džaferović je kazao da izjave koje predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović daje u posljednje vrijeme puno više govore o njemu samome nego o Bosni i Hercegovini.

"Milanovićeve izjave zaudaraju na šovinizam i kesenofobiju, a tu ni sapun ni parfem ne pomažu", napisao je Džaferović na scom Facebook profilu.

O svemu se oglasila i Stranka demokratske akcije (SDA), iz koje je rečeno da nema tog sapuna koji može sprati grijehe i štetu koje kratkovida hrvatska politika decenijama nanosi BiH.

"Izjava predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića da Bosna i Hercegovina "prvo treba sapun prije nego što postane građanska država" predstavlja izraz kultur-rasizma i uvredu usmjerenu prema svim ljudima u BiH. Poruka da građani Bosne i Hercegovine nemaju pravo na ono na što svi drugi u Evropi imaju, a to je građansko uređenje države ukazuje da predsjednik Hrvatske smatra ljude u BiH nižom vrstom. Takvu poruku sebi ne bi smio dozvoliti nijedan ozbiljan državnik. A ovakve rasističke poruke Milanovic uporno ponavlja", kazali su u SDA.

Kako su naveli, predsjednik susjedne države ne može određivati građanima BiH koja prava će imati, a koja neće, i nikakve uvrede mu neće pomoći da ostvari svoje političke ciljeve u BiH koji, sada se već sa sigurnošću može konstatovati, nisu nimalo dobronamjerni.

"Što se tiče aluzija u vezi sa čistoćom, podsjećamo Milanovića da, za razliku od drugih, legalne vlasti u Bosni i Hercegovini nisu okaljale svoj obraz vršeći agresiju na susjedne države i učestvujući u udruženim zločinačkim poduhvatima i etničkim čišćenjima. Učinile su to paravojske podržavane iz susjednih zemalja. Ne postoji sapun koji te mrlje može ukloniti. Samo nedvosmisleno priznanje historijskih grešaka, odricanje od počinjenih zločina i prestanak paternalističkog odnosa prema BiH može u izvjesnoj mjeri sprati i popraviti grijehe i štetu koju je kratkovida hrvatska politika počinila prema BiH u vremenu agresije", naveli su u ovoj stranci.

Normalno ustavno uređenje u BiH, zaključuju u SDA, koje neće biti temeljeno na sistemskoj diskriminaciji i idejama etničke čistoće, već će biti u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i presudama Evropskog suda za ljudska prava, za neke je daleki san, ali će sigurno biti ostvaren.

Podsjećamo, Milanović je sinoć, gostujući u javnom medijskom servisu susjedne Hrvatske, rekao da je građanska država BiH daleki, daleki san, i to je lijepa stvar, ali prvo sapun, onda parfem, što je izazvalo veliki bijes bh. javnosti.

Tagovi: Šefik Džaferović, Zoran Milanović, Stranka demokratske akcije
PROČITAJ I OVO
Kandidat za čelnika CIA-e William Burns proglasio Kinu najvećom prijetnjom za SAD
PRIJETNJE
Kandidat za čelnika CIA-e William Burns proglasio Kinu najvećom prijetnjom za SAD
PEKING - Kina predstavlja najveću prijetnju za Sjedinjene Države, rekao je u srijedu kandidat Joea Bidena za direktora CIA-e William Burns, koji je obećao da će američka obavještajna agencija biti neovisna o politici.
Milanović neće odustati od predlaganja kandidata za predsjednika Vrhovnog suda
PREDSJEDNIK
Milanović neće odustati od predlaganja kandidata za predsjednika Vrhovnog suda
ZAGREB - Predsjednik republike Zoran Milanović neće odustati od svog ustavnog prava da Saboru predloži kandidata za predsjednika Vrhovnog suda, a to će biti osoba koja je spremna uvesti promjene u sudstvo čijim je trenutnim stanjem nezadovoljan velik dio građana, doznaje se na Pantovčaku.
Porfirije: Jasenovac kao mjesto skromne molitve, a ne licitiranja žrtvama
STAVOVI
Porfirije: Jasenovac kao mjesto skromne molitve, a ne licitiranja žrtvama
BEOGRAD - Srpski patrijarh Porfirije izjavio je u srijedu da bivši ustaški logor Jasenovac u kojem su u Drugom svjetskom ratu masovno stradali Srbi treba biti mjesto "skromne i dostojanstvene molitve", a ne mjesto licitiranja žrtvama i razlog za mržnju Srba prema Hrvatima.
Grad u Tirolu ide u karantenu zbog južnoafričkog soja
AUSTRIJA
Grad u Tirolu ide u karantenu zbog južnoafričkog soja
GRAZ - Mayrhofen, gradić u austrijskoj pokrajini Tirol, bit će zbog izbijanja lokalnog žarišta korone u karanteni najmanje tjedan dana.
Istarski stožer traži donošenje odluke o otvaranju terasa kafića od 1. ožujka
KAFIĆI
Istarski stožer traži donošenje odluke o otvaranju terasa kafića od 1. ožujka
PULA - Stožer civilne zaštite Istarske županije zatražio je u srijedu poslijepodne od Nacionalnog stožera civilne zaštite donošenje Odluke o otvaranju terasa caffe barova od ponedjeljka, 1. ožujka na području Istarske županije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE