GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

DZNAP: Prijedlog zakona o autorskom pravu štetan je za novinare

DZNAP: Prijedlog zakona o autorskom pravu štetan je za novinare
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.04.2021 / 16:02
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP) u petak je, na Svjetski dan knjige i autorskih prava, upozorilo na štetne posljedice predloženih izmjena Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima ističući da se novinare u tome prijedlogu čak ni ne spominje.

“‘Sedma sila’ danas je toliko snažna u Hrvatskoj da se u zakonu koji bi trebao urediti njezina autorska prava – uopće ni ne spominje. Zakon o autorskom pravu i srodnima pravima (ZAPSP) uređuje pravo autora na njihovim djelima iz književnoga, znanstvenog i umjetničkog područja, ali novinare izrijekom ne spominje. Spominje, doduše nakladnike informativnih publikacija, no njih valjda pune književnici, znanstvenici i umjetnici”, ističu u DZNAP-u.

Dodaju i kako su u novoj verziji zakona, koja je upravo u saborskoj proceduri, ubačeni i proizvođači videoigara, ali novinara i dalje nema. U DZNAP-u ocjenjuju kako su brojne izmjene zakona pogubne za novinarsko autorstvo i pravo na zaštitu intelektualnog vlasništva.

“Zakonske izmjene koje se predlažu za autorska prava u radnom odnosu ili bilo kojem ugovornom odnosu između autora i poslodavca štetne su za novinare kao autore, jer se autorska prava prenose bez prostornog i vremenskog ograničenja, zauvijek – i nakon što ugovorni odnos prestane”, ističu u DZNAP-u. Ocjenjuju i da se time derogira i “pravo javnosti da zna” navodeći da se unosi odredba kojom naručitelj bez privole autora njegovo autorsko djelo može mijenjati, dopunjavati i dovršavati.

“To otvara prostor utjecaja na izmjenu autorskog djela koja prelazi granice ‘uređivanja’ i ulazi u prostor cenzure i fake newsa. Novinarska misija je da prenosimo točne i provjerene informacije, bez pritisaka i utjecaja. Usvajanjem zakona u ovom obliku bila bi trajno narušena. Ona ga zatire u njegovoj biti”, upozorava predsjednica DZNAP-a Valentina Wiesner.

Tagovi: Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima, Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava, Valentina Wiesner, autorska prava, autorska prava novinara
PROČITAJ I OVO
Incident na biračkom mjestu u Sisku, intervenirala i policija
INCIDENTI
Incident na biračkom mjestu u Sisku, intervenirala i policija

SISAK - Na jednom biračkom mjestu u Sisku, u prostorijama Osnovne škole Viktorovac, nakratko je prekinut postupak glasovanja nakon što je jedan muškarac, kako kažu svjedoci, ondje došao s većim brojem glasačkih listića.

I dalje pojačan promet na graničnim prijelazima, HAK poziva na strpljenje
GUŽVE
I dalje pojačan promet na graničnim prijelazima, HAK poziva na strpljenje
ZAGREB - Promet je i dalje pojačan pojačan na autocestama Zagreb-Macelj i Bregana-Lipovac te na pojedinim graničnim prijelazima sa BiH i Srbijom na ulasku te sa Slovenijom na izlazu, izvijestio je HAK u nedjelju popodne te pozvao vozače na strpljenje.
Izraelski udari: Poginula 33 Palestinca
KRVOPROLIĆE
Izraelski udari: Poginula 33 Palestinca
TEL AVIV - Izraelska vojska je zračnim udarima ubila 33 Palestinaca, uključujući trinaestero djece, u Gazi rano u nedjelju, tvrde zdravstveni dužnosnici Pojasa Gaze, dok su rakete sedmog dana borbi ispaljivane iz Gaze na Izrael.
Zagrebačko povjerenstvo zatražilo blokadu brojeva s kojih su poslani sporni SMS-ovi
SMS-ovi
Zagrebačko povjerenstvo zatražilo blokadu brojeva s kojih su poslani sporni SMS-ovi
ZAGREB - Zagrebačko Izborno povjerenstvo u nedjelju je, slijedom prijave jedne stranke, zatražilo od HAKOM-a da blokira brojeve telefona s kojih su u ime te stranke bile poslane SMS poruke u kojima se birače poziva da izađu na izbore.
Izlaznost gotovo ista kao i na prošlim izborima
SLABO
Izlaznost gotovo ista kao i na prošlim izborima
ZAGREB - Otvorena su birališta na lokalnim izborima u Hrvatskoj. Pravo odlučivanja tko će u iduće četiri godine voditi njihove općine, gradove i županije te tko će biti u predstavničkoj vlasti imaju tri milijuna i 660 tisuća birača.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE