GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

DZNAP: Prijedlog zakona o autorskom pravu štetan je za novinare

DZNAP: Prijedlog zakona o autorskom pravu štetan je za novinare
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.04.2021 / 16:02
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP) u petak je, na Svjetski dan knjige i autorskih prava, upozorilo na štetne posljedice predloženih izmjena Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima ističući da se novinare u tome prijedlogu čak ni ne spominje.

“‘Sedma sila’ danas je toliko snažna u Hrvatskoj da se u zakonu koji bi trebao urediti njezina autorska prava – uopće ni ne spominje. Zakon o autorskom pravu i srodnima pravima (ZAPSP) uređuje pravo autora na njihovim djelima iz književnoga, znanstvenog i umjetničkog područja, ali novinare izrijekom ne spominje. Spominje, doduše nakladnike informativnih publikacija, no njih valjda pune književnici, znanstvenici i umjetnici”, ističu u DZNAP-u.

Dodaju i kako su u novoj verziji zakona, koja je upravo u saborskoj proceduri, ubačeni i proizvođači videoigara, ali novinara i dalje nema. U DZNAP-u ocjenjuju kako su brojne izmjene zakona pogubne za novinarsko autorstvo i pravo na zaštitu intelektualnog vlasništva.

“Zakonske izmjene koje se predlažu za autorska prava u radnom odnosu ili bilo kojem ugovornom odnosu između autora i poslodavca štetne su za novinare kao autore, jer se autorska prava prenose bez prostornog i vremenskog ograničenja, zauvijek – i nakon što ugovorni odnos prestane”, ističu u DZNAP-u. Ocjenjuju i da se time derogira i “pravo javnosti da zna” navodeći da se unosi odredba kojom naručitelj bez privole autora njegovo autorsko djelo može mijenjati, dopunjavati i dovršavati.

“To otvara prostor utjecaja na izmjenu autorskog djela koja prelazi granice ‘uređivanja’ i ulazi u prostor cenzure i fake newsa. Novinarska misija je da prenosimo točne i provjerene informacije, bez pritisaka i utjecaja. Usvajanjem zakona u ovom obliku bila bi trajno narušena. Ona ga zatire u njegovoj biti”, upozorava predsjednica DZNAP-a Valentina Wiesner.

Tagovi: Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima, Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava, Valentina Wiesner, autorska prava, autorska prava novinara
PROČITAJ I OVO
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
Plenković osvanuo na TikToku
DRUŠTVENE MREŽE
Plenković osvanuo na TikToku
ZAGREB - Andrej Plenković je u jeku kampanje otvorio profil na još jednoj društvenoj mreži, a riječ je o TikToku.
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
LISTE
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
ZAGREB - Izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu tijekom dana predao je i SDP odnosno njihova koalicija Rijeke pravde.
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
UHIĆENJA
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
ZAGREB - Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu pokrenuo je istragu protiv četiri osobe i jedne tvrtke zbog tri subvencijske prijevare i krivotvorenja isprava.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE