GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

DZS objasnio zbog čega su u upitniku izostavljeni invalidnost i Internet

DZS objasnio zbog čega su u upitniku izostavljeni invalidnost i Internet
OBJAŠNJENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.09.2021 / 20:00
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Državni zavod za statistiku (DZS) objasnio je zbog čega su u popisnom upitniku izostavljena pitanja o uzroku invalidnosti i korištenju Interneta, navodeći da u registru osoba s invaliditetom postoji puno šira baza podataka dok se raširenost upotrebe računala utvrđuje istraživanjem.

Zavod je to priopćio slijedom interesa medija koji su postavili pitanje zbog čega su u popisnom upitniku izostavljena pitanja vezana invaliditet i Internet.

Objašnjavaju da unutar Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo postoji Hrvatski registar o osobama s invaliditetom s više od pola milijuna osoba koji je temelj za provjeru statusa invaliditeta i puno šira baza podataka temeljena na medicinskoj dokumentaciji od prikupljene popisima 2001. i 2011.

Registar, uz ostalo posjeduje podatke o životnoj dobi kada je uočen invaliditet, uzroku koji je doveo do invaliditeta i vremenu nastanka invaliditeta pa u Zavodu kažu da bi pitanjima o invalidnosti bespotrebno opteretili popisni upitnik i izvještajne jedinice.

Zavod vezano za korištenje Interneta napominje da provodi godišnje istraživanje o primjeni informacijskih i komunikacijskih tehnologija u kućanstvima i kod pojedinaca (IKT-DOM) čija je svrha mjerenje raširenosti upotrebe računala i ostalih informacijsko-komunikacijskih tehnologija u kućanstvima, broj osoba koje su korisnici interneta te svrhe upotrebljavanja interneta.

Prikupljanje podataka provodi se u drugom kvartalu tekuće godine, a to je ujedno i referentni period na koji se odnose pitanja iz upitnika. Istraživanjem su obuhvaćena samo ona kućanstva u kojima postoji bar jedna osoba u dobi od 16-74 godine.

Podatke iz istraživanja koristi Europska Komisija za izradu kompozitnog Indeksa digitalne ekonomije i društva (DESI) koji sumira relevantne pokazatelje.

Tagovi: Državni zavod za statistiku, popis stanovništva
PROČITAJ I OVO
Umro bivši ministar financija i veleposlanik Zoran Jašić
IN MEMORIAM
Umro bivši ministar financija i veleposlanik Zoran Jašić
ZAGREB - Bivši ministar financija, profesor Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i veleposlanik Zoran Jašić umro je u 83. godini, doznaje se u ponedjeljak iz kruga prijatelja.
Čačić: Sva ova dreka koju slušamo je posljedica nesposobnosti Vlade
POSLJEDICE
Čačić: Sva ova dreka koju slušamo je posljedica nesposobnosti Vlade
ZAGREB - Čelnik reformista Radimir Čačić i član vladajuće koalicije u Newsroomu N1 televizije govorio je o epidemiološkim mjerama, reformi zdravstva te poskupljenjima i inflaciji.
Fuchs o online nastavi: Opcija su lokalne mjere
ŠKOLE
Fuchs o online nastavi: Opcija su lokalne mjere
ZAGREB - Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs bio je gost RTL Danasa u kojem je komentirao aktualne koronavirus brojke u školama koje se samo povećavaju.
Plenković: Tri pravca borbe protiv pandemije
PANDEMIJE
Plenković: Tri pravca borbe protiv pandemije
ZAGREB - “Velik broj mjera i preporuka je na snazi. Malo smo relaksiraniji nego što bi trebali biti. Ministar Aladrović je zaražen iako je cijepljen dvjema dozama Pfizera, očito su mu pala antitijela."
MOL: Hernadi će se obratiti Ustavnom sudu
ŽALBA
MOL: Hernadi će se obratiti Ustavnom sudu
ZAGREB - Nakon što je Vrhovni sud u ponedjeljak potvrdio raniju presudu kojom je čelnik MOL-a Zsolt Hernadi osuđen zbog davanja mita bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu MOL je izvijestio da će se Hernadi obratiti Ustavnom sudu RH "zbog teških nepravdi u hrvatskim postupcima".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE