GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ECDC: Za Europu rizik od koronavirusa nizak do umjeren

ECDC: Za Europu rizik od koronavirusa nizak do umjeren
SMIRIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.02.2020 / 11:38
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) ocijenio je, nakon brzog širenja zaraze u Italiji u kojoj su preminule četiri osobe, da je na području Europe rizik od zaraze novim koronavirusom "nizak do umjeren".

Vjerojatnost za daljnje širenje na području EU-a, eurozone i Velike Britanije je nizak, no širenje se ne može isključiti zbog mnogih nesigurnih čimbenika, objavio je centar u svojoj procjeni rizika u nedjelju navečer.

Zbog prisutnosti virusa u nekoliko zemalja izvan Europe sada su veći izgledi da će putnici iz drugih zemalja osim Kine donijeti virus u Europu, navodi ECDC, europska agencija sa sjedištem u Solni pokraj Stockholma.

Ravnateljica ECDC-a Andrea Ammon kaže da se sljedećih dana očekuje još slučajeva koronavirusa u Italiji te moguće u drugim dijelovima EU-a.

Broj zaraženih osoba u Italiji je snažno porastao tijekom vikenda i sada ih je više od 150, a preminule su četiri osobe. Najveći dio zaraženih je u regijama Lombardiji (112) i Venetu (22) u kojima živi deset odnosno pet milijuna ljudi i snažna su industrijska središta, prenosi ANSA.

U Lombardiji su preminule tri osobe, u Venetu jedna.

Sve preminule osobe starije su dobi, dvije žene i dva muškarca. Prvi je preminuo 78-godišnji muškarac iz okolice Padove 21. veljače, zatim je 77-godišnjakinja pronađena mrtva u svom domu 22. veljače u Casalpusterlengu. Treća je onkološka bolesnica koja je bila hospitalizirana u u bolnici u Cremi. Četvrta osoba je muškarac (84) koji je preminuo u bolnici u Bergamu u nedjelju navečer, objavio je u ponedjeljak Corriere della Sera.

U Italiji na snazi sve više mjera ograničavanja širenja virusa

Šef civilne zaštite Angelo Borrelli kazao je da je ukupno 24 zaraženih u kritičnom stanju i svi su na jedinicama intenzivne njege. Kazao je kako bi se u slučaju da se pojave daljnje potrebe za karantenom aktiviralo oko pet tisuća mjesta u vojarnama a prema potrebi angažirat će se i hotelski kapaciteti na sjeveru italije.

Premijer Giuseppe Conte isključio je u subotu mogućnost vraćanja graničnih kontrola prema susjednim europskim zemljama.

Vlasti još uvijek tragaju za nultim pacijentom koji je donio virus na sjever Italije i prenio ga na prvu poznatu žrtvu, 38-godišnjeg muškarca koji je hospitaliziran.

U Lombardiji nema nastave, zavoreni su muzeji, ne održavaju se mise. Vrata je turistima zatvorila i milanska katedrala, a operna kuća La Scala otkazala je predstave. Nema noćnog života iza 18 sati i ne rade ni noćni barovi i diskoteke, teretane.

U Milanu se u ponedjeljak vidjela rijetka slika - poluprazna sredstva javnog prijevoza, piše Ansa. U tom gradu, u kojemu je u tijeku tjedan mode, dio modnih revija poput one Giorgia Armanija održan je u nedjelju bez publike uz video prijenos. Kinopredstave su otkazane, zavoreni su barovi i klubovi no restorani još rade.

U nekim dijelovima sjevera zemlje sveučilišta su otkazala nastavu. Tvtke su pozvane da organiziraju rasd zapsolenika od kuće. Sjever zemlje stavljen je pod karantenu kako bi se usporilo napredovanje virusa covid-19.

Deset naselja u Lombardiji i jedno u Venetu, u kojima živi oko 50 tisuća stanovnika, policija je ovog vikenda obuhvatila mjerama izolacije koje uključuju policijske kontrolne točke, njih 43, kako bi se kontrolirao ulazak i izkazak stanovnika.

Za one koji prekrše mjere izolacije predviđena je kazna do tri mjeseca zatvora i novčana kazna do 200 eura.

Trgovine su u dvije najpogođenije regije i dalje otvorene a stanovnici izoliranih naselja žale se na nestašice te prenose kako se ograničeni brojevi kupaca puštaju u supermarkete koji se otvaraju na nekoliko sati.

Iza 18 sati ne radi kafići i noćni klubovi. Te mjere bit će na snazi do 1. ožujka.

"Ako se situacija pogorša mogle bi se poduzeti i drstičnije i snažnije mjere", kaže guverner Lombardije Attilio Fontana po uzoru na one koje su u Kini usvojene u Wuhanu.

Predsjednik Veneta Luca Zaia potpisao je uredbu o zabrani održavanja javnih događanja i nastave te zatvaranju muzeja do 1. ožujka. Venecijanski karneval u ponoć je stavio ključ u bravu.

"To je najozbiljnija mjera koju sam ikad poduzeo. Molimo građane za razumijevanje", rekao je Zaia.

Slične mjere su uvedene u Pijemontu, Furlaniji Julijskoj krajini, Trentinu Alto Adigeu, gdje su registrirana prva tri pozitivna slučaja, i Liguriji. U regiji Emilia-Romagna ima 9 zaraženih.

Trst bez noćnog života, karnevala, zatvorene škole, muzeji

U Furlaniji Julijskoj krajini, odlukom guvernera te pokrajine Massimiliana Fedrige i ministra zdravlja Roberta Speranze, od ponedjeljka su do 1. ožujka zatvorene sve škole i sveučilišta te otkazane sve javne manifestacije na otvorenom i zatvorenom prostoru te sporski i vjerski događaji a zatvoreni su i noćni klubovi.

Odlukom kriznog stožera sa sjedištem u Palmanovi zatvoreni su i muzeji. Furlanija Julijska krajina u subotu proglasila izvanredno stanje zbog prijetnje koronavirusa.

U toj regiji, najbližoj Hrvatskoj nema zabilježenih slučajeva koronavirusa, a 20 sumnjivih slučajeva je pod stalnom kontrolom, objavio je stožer.

U slučaju potrebe za izolacijom zaraženih određena su dva centra u - blizini Trsta i Udina. Lokalne vlasti planiraju i dnevnu dezinfekciju sredstava javnog prijevoza.

Općina Trst otkazala je nastavu do 1. ožujka, kao i sve događaje na otvorenom i zatvorenom, rekreacijske, sportske i vjerske. U gradu nema noćnog života, zatvaraju se muzeji i knjižnice, a otkazana je i karnevalska povorka planirana za utorak, 25. veljače.

Tagovi: koronavirus, Italija, Trst, Andrea Ammon, Angelo Borrelli, Giuseppe Conte, Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti,
PROČITAJ I OVO
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE