GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Edvard Oven: Slovensku politiku zarobili špijuni i izdajnici

Edvard Oven: Slovensku politiku zarobili špijuni i izdajnici
POLITIKA I KNJIGE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.05.2021 / 20:58
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Slovensku politiku zarobili su špijuni i izdajnici, kaže u razgovoru za Delo Edvard Oven, bivši šef slovenskog stambenog fonda čija je knjiga objavljena ovog tjedna podigla dosta prašine u Sloveniji.

Oven je povodom objavljivanja knjige pod naslovom "Napetost između izgleda i istine", poručio da svrha knjige nije obračun s bilo kime, već je knjiga autobiografija - "dokument jednog vremena".

U novoj knjizi otkriva prljavu stranu politike, poput prisluškivanja, političkih prepirki, načina dijeljenja funkcija. Jako mu je žao što je stranka LDS propala. Oštar je u knjizi, ali nije osvetoljubiv. Cilj knjige je bolja Slovenija, kaže.

Oven u knjizi piše o svom poduzetničkom radu na području vrijednosnih papira, ulasku u slovensku politiku, gdje se također detaljno opisuje odluka Janeza Drnovšeka da se pridruži LDS-u, te kada i kako se odlučio kandidirati za novog premijera.

"Njegova je odluka na dvanaest godina promijenila slovensku političku scenu."

Edward Oven također piše o unutarnjim nesuglasicama u LDS-u i međusobnom obračunu u toj stranci. Upravo su ta frakcije unutar stranke očito obilježile upravljanje Stambenim fondom Republike Slovenije.

Upravljanje fondom vidi kao vjerojatni razlog obračuna s njim koji je započeo nakon emitiranja Tarče na TV Slovenija na temu stanova.

Kako je rekao, rad fonda tijekom njegova mandata temeljio se na povoljnim stambenim kreditima za mlade obitelji, uštedama u nacionalnom sustavu stambene štednje, stjecanju neprofitnog stana za najam i izgradnji stanova za tržište, s cijenom od 1.300 eura po četvornom metru. 

"Vjerojatno je to bio razlog što je počeo obračun sa mnom, jer veće cijene stanova jamče veću dobit, a veća je i raspodjela te dobiti", kaže Oven.

Oven je kritičan prema činjenici što stambeni fond više nije financijska institucija, već je samo graditelj stanova za najam i ne miješa se na tržište stambenog tržišta.

"Uvjeren sam da bi država trebala intervenirati, jer mlade obitelji to jednostavno ne mogu priuštiti, s druge strane, ne postoje stanovi za najam i država bi trebala osigurati da i oni mogu kupiti stanove. Na primjer, danas smatram da je razumna cijena stana od 1800 eura po četvornom metru.

Oven u knjizi piše kako je Janez Drnovšek odlučio tko će biti njegov nasljednik vlade, a tko nasljednik na mjestu predsjednika stranke. Koja su imena bila u pitanju i kako se tada odlučio za Antona Ropa kao premijera i predsjednika stranke.

“Pišem o njegovoj percepciji i odnosu prema Milanu Kučanu. Rekao mi je da ima jednodimenzionalnu dušu. Tada sam kroz dulje razgovore otkrio da je više zalazio u to kakve je koalicije netko sposoban stvoriti. Rekao sam Drnovšeku da on također nije višedimenzionalan."

Janez Drnovšek duboko nije volio Milana Kučana. Ni njegovu osobnost ni karakter, napisao je u knjizi Edward Oven. Stranka LDS bila je jaka poput Janeza Drnovšeka, a slaba kao i Gregor Golobič.

U vezi s bivšim glavnim tajnikom Gregorom Golobićem, Edvard Oven rekao je da ga nije vidio nekoliko godina.

"Mislim da mu se pripisuje više paučine nego što je sposoban proizvesti."

Povodom svog povratka u politiku, Oven je rekao: "Ne, hvala, ne bih želio napisati još jednu novu knjigu."

"U slovensku bih politiku ušao pod jednim uvjetom, ako bi se Janez Drnovšek reinkarnirao, bio bih vrlo sretan da mu ponovno budem politički i životni suputnik", zaključio je Oven.

Tagovi: Edvard Oven, Janez Drnovšek, Anton Rop, Stambeni fond Republike Slovenije, Milan Kučan, Gregor Golobič
PROČITAJ I OVO
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE