GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Egipat nastoji pronaći rješenje za pomoć Gazi

Egipat nastoji pronaći rješenje za pomoć Gazi
RJEŠENJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.10.2023 / 18:41
Autor: SEEbiz
KAIRO - Egipat je pojačao diplomatske napore koji bi omogućili dostavu pomoći u Gazu i deeskalaciju sukoba, objavilo je u nedjelju egipatsko predsjedništvo, nakon što se američki državni tajnik Antony Blinken zaustavio u Kairu u sklopu regionalne turneje

Pomoć iz nekoliko zemalja gomila se na egipatskom Sinajskom poluotoku zbog neuspjelih dogovora koji bi trebali omogućiti njezinu sigurnu dostavu u Gazu, kao i evakuaciju u Egipat osoba sa stranim putovnicama preko prijelaza Rafah.

Izraelsko bombardiranje prijelaza Rafah prema Egiptu, glavnoga prijelaza iz Gaze koji nije pod kontrolom Izraela, prekinulo je dosadašnje operacije.

Egipat strahuje da će njegovu granicu probiti stanovnici Gaze, što se dogodilo 2008. na početku izraelske blokade.

Poput ostalih arapskih država, Egipat je javno kazao kako smatra da bi Palestinci trebali ostati na svome teritoriju za vrijeme eskalacije rata te da radi na osiguravanju dostave pomoći stanovništvu.

U priopćenju iz ureda egipatskog predsjednika Abdela Fataha al-Sisija, objavljenom nakon sastanka Vijeća za nacionalnu sigurnost stoji da Egipat odbacuje svaki plan raseljavanja Palestinaca "na štetu ostalih zemalja" i da je Egiptu najvažnija vlastita sigurnost.

U priopćenju stoji i kako je Sisi predložio da se organizira sastanak na vrhu na kojemu bi se raspravljalo o krizi.

U zračnu luku El Arich, glavni grad sjevernog Sinaja već je stigla pošiljka s jordanskom, turskom i pomoći Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao i medicinska oprema za potrebe 300.000 ljudi u Pojasu Gaze koju je poslala Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Egipat je poslao konvoj koji čini stotinjak kamiona s 1000 tona humanitarne pomoći.

Tagovi: EGIPAT, GAZA, PALESTINCI
PROČITAJ I OVO
Plenković: Teoretski, imamo 83 ruke
TEORIJA
Plenković: Teoretski, imamo 83 ruke
ČAKOVEC - Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanom otvorenju nove zgrade Srednje škole Čakovec, a tom prilikom dao je izjavu za medije.
Evo što je Vučemilović napisala u poruci o ostavci u Suverenistima
OSTAVKA
Evo što je Vučemilović napisala u poruci o ostavci u Suverenistima
ZAGREB - Vesna Vučemilović objavila je da je podnijela ostavku na sve dužnosti koje je imala u Hrvatskim suverenistima.
Penava o pregovorima s HDZ-om: Opcija su i novi izbori
PORUKE
Penava o pregovorima s HDZ-om: Opcija su i novi izbori
ZAGREB - Predsjednik Domovinskog pokreta i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, bio je na obilježavanju masakra 12 hrvatskih policajaca u Borovu prije 33 godine. Pritom je komentirao tu tužnu obljetnicu, ali i činjenicu da nikad nitko nije odgovarao za taj, ali i druge ratne zločine.
Obuljen Koržinek: Zgrožena sam, ne mogu ja snositi odgovornost
NERVOZA
Obuljen Koržinek: Zgrožena sam, ne mogu ja snositi odgovornost
ZAGREB - Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek bila je vidno nervozna nakon što su joj novinari citirali priopćenje EPPO-a.
Afera Geodezija: Uhićen bivši pomoćnik ministrice kulture, bivši dekan i profesor
EPPO
Afera Geodezija: Uhićen bivši pomoćnik ministrice kulture, bivši dekan i profesor
ZAGREB - Ured europskog javnog tužitelja oglasio se o aferi na Geodetskom fakultetu vezanim malverzacije kod projekta snimanja zgrada nakon potresa, navodeći kako je ovog četvrtka uhićen bivši pomoćnik ministra kulture i medije, kao i bivši dekan Geodetskog fakulteta i bivši profesor tog fakulteta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE