GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EK izradila smjernice nakon sudjelovanja Von der Leyen u spotu HDZ-a

EK izradila smjernice nakon sudjelovanja Von der Leyen u spotu HDZ-a
SMJERNICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.01.2021 / 20:56
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Nakon Gongove prijave sudjelovanja predsjednice Komisije, Ursule von der Leyen, u prošlogodišnjem izbornom spotu HDZ-a, Europska komisija je odlučila izraditi smjernice za sudjelovanje svojih članova i članica u nacionalnim izbornim kampanjama.

Nakon Gongove prijave sudjelovanja predsjednice Komisije, Ursule von der Leyen, u prošlogodišnjem izbornom spotu HDZ-a, Europska komisija je odlučila izraditi smjernice za sudjelovanje svojih članova i članica u nacionalnim izbornim kampanjama, navodi se u priopćenju GONG-a.

Europska pravobraniteljica, tijelo kojem je Gong prijavio sudjelovanje Ursule von der Leyen u HDZ-ovoj nacionalnoj izbornoj kampanji prošle godine, izvijestilo je GONG je kako im je Europska komisija priopćila da planira razraditi modalitete za sudjelovanje svojih članova i članica u izbornim kampanjama.

“Dana 5. i 6. srpnja 2020. godine organizacije Gong i Good Lobby podnijele su žalbe Europskoj pravobraniteljici u vezi sudjelovanja predsjednice von der Leyen i potpredsjednice Dubravke Šuice u video spotu koji podržava predizbornu kampanju HDZ-a. Podnositelji žalbe željeli su istražiti je li to u skladu s Kodeksom ponašanja članova i članica Europske komisije te su izrazili nepovjerenje zbog objašnjenja da su predsjednica i potpredsjednica Komisije nastupile u osobnom svojstvu. Također su izrazili zabrinutost zbog nadzornog mehanizma u vezi s Kodeksom ponašanja za članove Europske komisije”, stoji u pismu Komisije Uredu pravobraniteljice kojim se očituju na prijave. Podsjetimo, Europska pravobraniteljica odmah je proslijedila pritužbu Europskoj komisiji i Europskom parlamentu te zatražila da poduzmu odgovarajuće mjere.

U svom očitovanju Komisija ističe da su političke aktivnosti i sudjelovanje nositelja javnih funkcija u predizbornim kampanjama doista važna demokratska i institucionalna pitanja. Tvrde kako von der Layen, nije dala svoj – krajnje kratak – doprinos videu u svojstvu predsjednice Komisije, nego kao političarka u kontekstu njezine pripadnosti političkoj stranci, te da njezino ponašanje nije bilo u suprotnosti s Kodeksom ponašanja članova_ica Europske komisije.

“Nažalost, predsjednica nije bila upoznata s uvjetima u kojima će se njezina intervencija emitirati. Međutim, kao što su pokazale reakcije javnosti, video se mogao lako prepoznati kao videozapis kampanje političke stranke, u kojem su prikazivani brojni europskih političara i političarki koji pripadaju istoj europskoj političkoj stranci kojoj pripadao HDZ. Kontekst je stoga jasno stavio do znanja da ovo nije videozapis Komisije ili službeni poziv Komisije da glasa za određenu stranku. Komisija je također jasno stavila do znanja da je upotreba resursa Komisije bila pogreška, čak i ako je ta upotreba resursa bila minimalna i nije stvorila dodatne troškove za Komisija, jer je kratka izjava bila dio niza drugih snimanja”, priopćeno je iz Europske komisije.

Sudjelovanje članova Komisije u izbornim kampanje su dio demokratskog života u državama članicama i u Uniji. Sve dok je sudjelovanje u nacionalnoj izbornoj kampanji ograničeno, nema sukoba s izvršavanjem funkcija člana Komisije i ne treba zahtijevati od člana da privremeno odustane od dužnosti u Komisiji. To je različito ako su članovi Komisije kandidati na nacionalnim izborima ili u kampanji aktivno sudjeluju kao kandidati_kinje, piše GONG.

Komisija će utvrditi smjernice za sudjelovanje svojih članova u nacionalnim izbornim kampanjama
“Kako bi se razjasnili praktični modaliteti sudjelovanja u nacionalnim izbornim kampanjama u budućnosti, predsjednica je odlučila da će Komisija utvrditi smjernice za sudjelovanje svojih članova u nacionalnim izbornim kampanjama nakon savjetovanja s Neovisnim etičkim odborom, kao što je prethodno učinjeno za sudjelovanje u Europskom izborna kampanja 2019.

Ostaje odgovornost svakog pojedinca člana Komisije da odluči želi li ili smatra prikladnim sudjelovati u nacionalnim predizbornim kampanjama. Ako član odluči to učiniti, sudjelovanje mora biti u skladu s člankom 9. Kodeksa ponašanja i budućim smjernicama”, stoji u pismu kojeg potpisuje Maroš Šefčović, potpredsjednik Komisije.

Tagovi: Ursula Von der Leyen, HDZ, Europska komisija, Charles Michel, Europska komisija
PROČITAJ I OVO
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
PREMIJER
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
ZAGREB - Glavna vladajuća stranka HDZ predala je u rano popodne izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu, a medijima se nakon predaje obratio predsjednik te stranke Andrej Plenković.
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
NERVOZA
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
ZAGREB - Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) održala je konferenciju za novinare na kojoj su Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Anja Šimpraga predstavili izborni program za predstojeće parlamentarne izbore.
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE