GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EK poziva na produženje restrikcija za ulazak u EU do 15. svibnja

EK poziva na produženje restrikcija za ulazak u EU do 15. svibnja
OGRANIČENJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.04.2020 / 19:04
Autor: SEEbiz / H

BRUXELLES - Europska komisija je u srijedu pozvala zemlje članice da produže ograničenja za ulazak u EU iz trećih zemalja za sva manje bitna putovanja do 15. svibnja kako bi se suzbila mogućnost širenja pandemije koronavirusa.

"Komisija poziva na koordinirani pristup kod produženja ograničenja jer djelovanje na vanjskim granicama može jedino biti učinkovito ako ga primjenjuju sve zemlje članice na svim granicama na isti datum i na jednoobrazan način", kaže se u priopćenju Komisije.

Komisija je također izdala naputke za repatrijaciju članova posada kruzera i teretnih brodova, od kojih su mnogi zaglavili izvan teritorija EU-a u trenutku uvođenja ograničenja. Komisija je pozvala zemlje članice da stvore mrežu luka gdje bi se mogla obavljati smjena brodskih posada.

Komisija je 16. ožujka pozvala čelnike zemalja članica da uvedu privremena ograničenja za ulazak u EU-u na početno razdoblje od 30 dana. Tu su preporuku čelnici podržali 17. ožujka i nakon toga su sve zemlje članice EU-a (osim Irske) te zemlje članice šengenskog prostora koje su izvan EU-a donijele nacionalne mjere o ograničenju ulazaka u EU za sva manje bitna putovanja.

Sada Komisija poziva zemlje članice da produže te mjere za još mjesec dana, do 15. svibnja, a do tada će ponovno razmatrati hoće li trebati novo produženje.

Poziv se odnosi na "EU+ prostor", koji uključuje sve članice šengenskog prostora zajedno s Hrvatskom, Bugarskom, Rumunjskom i Ciprom koje su izvan Schengena, te četiri zemlje pridružene šengenskom prostoru: Island, Norvešku, Švicarsku i Lihtenštajn.

Od uvođenja ograničenja, zračni promet u EU sveden je praktički na nulu, još lete samo zrakoplovi za prijevoz tereta te zrakoplovi upućeni iz EU-a radi repatrijacije europskih građana. Slično je stanje u željezničkom, autobusnom i brodskom prijevozu.

"Sve su zemlje članice uspješno primjenile mjere socijalnog distanciranja kako bi se smanjili socijalni kontakti i usporilo širenje virusa. Ograničenja za manje bitna putovanja iz trećih zemalja u EU dopunjuje te mjere na vanjskim granicama EU-a", rekao je potpredsjednik Komisije zadužen za promicanje europskog načina života Margaritis Schinas.

"Iako vidimo ohrabrujuće prve rezultata, produljenje restrikcija nužno je nastaviti kako bi se smanjio rizik daljnjeg širenja bolesti. Ne bismo trebali još otvarati naša vrata u vrijeme dok osiguravamo svoju kuću", istaknuo je.

U EU i dalje mogu ulaziti građani zemalja članica, građani zemalja šengenskog prostora koje nisu članice EU-a i članovi njihovih obitelji, zatim građani trećih zemalja koji imaju prebivalište u EU.

Ograničenja se također ne odnose na liječnike, medicinske sestre i ostale zdravstvene djelatnike, istraživače i stručnjake koji pomažu u borbi protiv koronvirusa te na osobe koje prevoze robu, radnike u pograničnim zonama i sezonske radnike u poljoprivredi.

Tagovi: Europska komisija, Margaritis Schinas, zabrana ulaska u EU, koronakriza, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
Plenković osvanuo na TikToku
DRUŠTVENE MREŽE
Plenković osvanuo na TikToku
ZAGREB - Andrej Plenković je u jeku kampanje otvorio profil na još jednoj društvenoj mreži, a riječ je o TikToku.
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
LISTE
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
ZAGREB - Izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu tijekom dana predao je i SDP odnosno njihova koalicija Rijeke pravde.
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
UHIĆENJA
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
ZAGREB - Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu pokrenuo je istragu protiv četiri osobe i jedne tvrtke zbog tri subvencijske prijevare i krivotvorenja isprava.
Umirovljenici razočarani: Dobili manji dodatak od očekivanog
RAZOČARANI
Umirovljenici razočarani: Dobili manji dodatak od očekivanog
ZAGREB - Umirovljenici su u srijedu dobili još jedan Vladin dodatak, ali umjesto veselja, neugodno ih je iznenadio manji iznos od onoga koji su očekivali.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE