GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EK poziva na proširenje Schengena na Hrvatsku, Bugarsku i Rumunjsku

EK poziva na proširenje Schengena na Hrvatsku, Bugarsku i Rumunjsku
POZIV
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.06.2021 / 12:59
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Europska komisija je u srijedu pozvala na proširenje šengenskog prostora na Hrvatsku, Bugarsku i Rumunjsku koje ispunjavaju sve tehničke kriterije za članstvo u tom području u kojem nema graničnih kontrola između država članica.

Komisija je u srijedu predstavila strategiju za “snažniji i otporniji” šengenski prostor, koja uključuje i proširenje toga prostora na države članice EU-a koje još nisu dio toga prostora.

“Budućnost Schengena mora biti obilježena širenjem na one države članice koje još nisu dio šengenskog područja. To su i legitimna očekivanja i zakonska obveza za one zemlje za koje se procjenjuje da su spremne za pristupanje”, ističe Komisija.

Današnji Schengen čini 26 država, među njima i četiri koje nisu članice EU-a: Island, Norveška, Švicarska i Lihtenštajn.

Dio šengenskog prostora su sve države članice EU-a osim Hrvatske, Bugarske, Rumunjske, Cipra i Irske. Prve tri zemlje ispunjavaju sve tehničke kriterije i sada je na zemljama članicama da donesu političku odluku o njihovu primanju. Cipar ne ispunjava uvjete jer ne kontrolira u potpunosti svoj teritorij, dok Irska ne želi u Schengen jer bi u suprotnom morala uvesti granične kontrole sa Sjevernom Irskom, što je u suprotnosti s mirovnim sporazumom postignutim na Veliki petak 1998. godine, kojim su okončani sukobi u Sjevernoj Irskoj, koja je dio Ujedinjene Kraljevine.

"Nadam se da će Vijeće što prije donijeti odluku o primanju Hrvatske, Bugarske i Rumunjske u šengenski prostor", izjavila je povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson.

Jedan od glavnih ciljeva strategije je osigurati učinkovito upravljanje vanjskim granicama. Komisija navodi da se to treba postići raspoređivanjem Europske granične i obalne straže te kroz stvaranje interoperabilnog sustava za informiranje i upravljanje migracijama do 2023. godine.

Sljedeći cilj je ojačati Schengen iznutra, tijesnom suradnjom između država članica u sprječavanju i borbi protiv sigurnosnih prijetnji kako bi se na taj način anulirao izostanak unutarnjih graničnih kontrola.

Komisija je u srijedu također predložila reformu sustava za evaluaciju i nadzornog mehanizma, a kasnije ove godine Komisija će predložiti reformu šengenskog zakonika. Reforma evaluacijskog sustava predviđa nenajavljene kontrole Komisije na granicama. Do sada su se to kontrole uobičajeno najavljivale 24 sata prije početka.

Tom promjenom nastojat će se brzo identificirati najslabije karike među državama članicama kako bi se ti nedostaci mogli brzo ukloniti.

Tagovi: Schengenski sporazum, Schengen, Ylva Johansson, Davor Božinović
PROČITAJ I OVO
Grenland ovoga tjedna doživio masovno otapanje leda
LED
Grenland ovoga tjedna doživio masovno otapanje leda
BRUXELLES - Grenland je u srijedu izgubio ogromnu količinu leda koji se otopio zbog visokih temperatura potaknutih klimatskim promjenama, a otopljena količina vode dovoljna je da sa 5,1 cm prekrije američku saveznu državu Floridu, poručili su znanstvenici.
SAD uveo nove sankcije za Kubu, Biden obećao da će ih biti još
SANKCIJE
SAD uveo nove sankcije za Kubu, Biden obećao da će ih biti još
WASHINGTON - Sjedinjene Američke Države uvele su u petak nove sankcije kubanskoj policiji i dvojici njezinih čelnika kao odgovor na nasilno gušenje prosvjeda protiv kubanske vlade.
Izrael okrivio Iran za napad na tanker u vodama Omana i obećao oštar odgovor
OPTUŽBE
Izrael okrivio Iran za napad na tanker u vodama Omana i obećao oštar odgovor
JERUZALEM/DUBAI - Izraelski šef diplomacije optužio je u petak Iran za napad na tanker kojim upravlja izraelska kompanija i poručio da je oštar odgovor potreban izvozniku terorizma koji prijeti cijelom svijetu.
Markotić: Širenje virusa ne može se zaustaviti bez dovoljne razine cijepljenosti
VIRUS
Markotić: Širenje virusa ne može se zaustaviti bez dovoljne razine cijepljenosti
ZAGREB - Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" izjavila je kako se širenje virusa ne može zaustaviti sve dok se ne dosegne određena razina cijepljenosti.
Božinović: Svi koji nisu cijepljeni ili nisu preboljeli bolest će se zaraziti
PREDVIĐANJA
Božinović: Svi koji nisu cijepljeni ili nisu preboljeli bolest će se zaraziti
ZAGREB - Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je kako moramo računati na činjenicu da će koronavirus još dugo biti s nama te da će se svi koji nisu cijepljeni ili nisu preboljeli bolest prije ili kasnije zaraziti, a ne mogu znati kako će njihov organizam reagirati na zarazu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE