GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Eksplozije potresle Mikolajiv

Eksplozije potresle Mikolajiv
RAT U UKRAJINI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.07.2022 / 08:27
Autor: SEEbiz / H
KIJEV - Snažne eksplozije potresle su ukrajinski grad Mikolajiv rano ujutro u subotu, rekao je gradonačelnik Oleksandr Senkevič, dan nakon što su vlasti objavile da je najmanje 21 osoba poginula kada su ruski projektili pogodili stambenu zgradu u blizini crnomorske luke Odese.

Sirene za zračnu uzbunu oglasile su se prije eksplozija u cijeloj regiji Mikolajiv, koja graniči s ključnom ukrajinskom izvoznom lukom Odesom. "U gradu se čuju snažne eksplozije! Ostanite u skloništima!", napisao je na Telegramu gradonačelnik Mikolajiva Senkevič.

Zasad nije poznato što je uzrokovalo eksplozije, a Reuters nije mogao neovisno provjeriti istinitost izvješća.

Eksplozije su u petak sravnile sa zemljom dio stambene zgrade dok su stanovnici spavali, u posljednjem u nizu, kako tvrdi Ukrajina, ruskih raketnih napada usmjerenih na civile. U svom noćnom video obraćanju u petak, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij osudio je napade kao "svjesni, namjerno ciljani ruski teror, a ne kao pogrešku ili slučajni raketni napad".

Kijev tvrdi da je Moskva intenzivirala svoje raketne napade dugog dometa, pogađajući civilne ciljeve daleko od prve linije. Rusija kaže da je ciljala vojne lokacije. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov citirao je izjave predsjednika Vladimira Putina "da ruske oružane snage ne napadaju civilne ciljeve".

Ruski projektil početkom ovog tjedna pogodio je prepun trgovački centar u središnjoj Ukrajini, ubivši najmanje 19 ljudi. Tisuće civila ubijene su otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu 24. veljače u onome što Moskva naziva "specijalnom operacijom" za iskorijenjivanje nacionalista. Ukrajina i njezini zapadni saveznici kažu da se radi o neizazvanom agresorskom ratu.

Stanovnici Serhiivke kod Odese nastavili su u subotu pomagati spasilačkim službama u potrazi za preživjelima u ruševinama deveterokatnice, čiji je dio uništen u ranojutarnjem napadu u petak. Udarni val oštetio je zidove i prozore susjedne stambene zgrade od 14 katova. Pogođeni su i obližnji turistički kampovi.

Serhij Bratčuk, glasnogovornik regionalne uprave Odese, rekao je da je potvrđeno da je u Serhiivki ubijena 21 osoba, uključujući 12-godišnjeg dječaka. Među smrtno stradalima je i zaposlenik Centra za rehabilitaciju djece koji je u tom ljetovalištu otvorila susjedna Moldavija.

Napad na Serhiivku dogodio se ubrzo nakon što je Rusija povukla svoje trupe sa Zmijskog otoka, strateški važnog otoka koji se nalazi oko 140 km jugoistočno od Odese koji je zauzela prvog dana rata.

Tagovi: Mikolajiv, rat u Ukrajini
PROČITAJ I OVO
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
ODGOVOR
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
TEHERAN - Izraelske rakete pogodile su lokaciju u Iranu, izvijestio je ABC News, pozivajući se na američkog dužnosnika, dok je iranska novinska agencija Fars, izvještavajući o eksploziji, navela da je aktiviran sustav protuzračne obrane u gradu Isfahanu.
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
JASNA PORUKA
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
ZAGREB - HDZ je osvojio previše mandata i sada sve ovisi o Domovinskom pokretu, a iz HDZ-a Most sigurno neće zvati i mi ne bismo podržali ni Zorana Milanovića za kandidata za premijera, kazao je, između ostalog, Mostov Nikola Grmoja gostujući večeras u Dnevniku Nove TV.
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
DP
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
ZAGREB - Domovinski pokret (DP) na parlamentarnim izborima osvojio je 14 mandata. Iako je riječ o dva mandata manje nego 2020. godine kada su predvođeni Miroslavom Škorom osvojili 16, DP je i ovim rezultatom postao najpoželjnija politička udavača. No, pitanje je mogu li se dogovoriti s ostalim zainteresiranim stranama kako bi kreirali novu Vladu.
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
KOMBINACIJE
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
ZAGREB - Tijekom četvrtka telefoni su poprilično užarili, a posljednje informacije govore da će Andrej Plenković, prvo pokušati izbjeći Domovinski pokret.
Brnabić pristala na zahtjev oporbe u vezi spajanja beogradskih i lokalnih izbora
ODLUKE
Brnabić pristala na zahtjev oporbe u vezi spajanja beogradskih i lokalnih izbora
BEOGRAD - Vlasti u Srbiji prihvatile su u četvrtak zahtjeve oporbe da se uz beogradske izbore, zakazane za 2. lipnja, istodobno organiziraju i preostali lokalni izbori, a uz tu odluku predsjednica državnog parlamenta Ana Brnabić najavila je i izmjene Zakona o lokalnim izborima, dok su oporbene stranke odgovor najavile za petak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE