GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ekspresni neuspjeh reforme ministra Aladrovića

Ekspresni neuspjeh reforme ministra Aladrovića
FIJASKO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.11.2021 / 19:43
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Socijalna reforma koju kroz paket zakonodavnih izmjena predlaže aktualni ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović doživjela je i prije starta pravi fijasko.

Stručne udruge – Hrvatska komora socijalnih radnika, Hrvatska udruga socijalnih radnika, centri socijalne skrbi, Sindikat socijalnih radnika – izjasnile su se protiv prijedloga novog Zakona o socijalnoj skrbi, ključnog za reformu, te zatražile njegovo povlačenje i izradu potpuno novog zakonskog prijedloga koji će uvažiti mišljenje struke i osigurati ozbiljnu i kontinuiranu reformu sustava socijalne skrbi. Zakoni koje je Aladrović poslao na e-savjetovanje, smatraju predstavnici struke, ne samo da neće osigurati ozbiljnu reformu, već je opasan za sustav i imat će dugoročne štetne posljedice, piše Novi list.

E- savjetovanje završava danas, a početkom prosinca paket zakona trebao bi ući u proceduru donošenja.

Predstavnici struke koja bi morala provoditi socijalnu reformu, protive se, praktički, svim ključnim promjenama koje se u spornom zakonu predlažu: ne žele osnivanje Zavoda za socijalni rad koji će zamijeniti centre socijalne skrbi, jer je takva centralizacija, tvrde, suprotna čl. 129.a Ustava RH, gdje stoji da 'jedinice lokalne samouprave obavljaju poslove iz lokalnog djelokruga kojima se neposredno ostvaruju potrebe građana među kojima su posebice potrebe socijalne skrbi'.

Zakon je, kažu, suprotan i Nacionalnoj razvojnoj strategiji Hrvatske do 2030. godine, gdje se najavljuju procesi decentralizacije, jačanje uloge centara za socijalnu skrb kao ključnih aktera u socijalnoj politici, smanjenje javnih ovlasti koje nisu u uskoj vezi sa sustavom socijalne skrbi, osiguranje primjerenih uvjeta rada…

Centre za socijalnu skrb ne treba dirati, poručuju iz strukovnih udruga, jer će se smanjiti dostupnost socijalnih usluga. Umjesto toga, treba smanjiti ovlasti centara, donijeti kvalitetniji Obiteljski zakon i provoditi češće nadzore.

I tu nije kraj stručnom seciranju Aladrovićeve reforme: traže odustajanje od osnivanja jedinstvenog Obiteljskog centra, Akademije socijalne skrbi, Povjerenstva za odlučivanje o osnovanosti pritužbe koje bi procjenjivalo rad socijalnih radnika. Protiv su ukidanja obiteljskih domova, a traže da ih se rastereti administrativnih poslova kao što je izdavanje različitih naknada jer im to zagušuje stručni rad. Predlažu da se nacrt prijedloga Zakona o socijalnoj skrbi povuče iz e-savjetovanja te da se donesu zakonske izmjene kojima se povećava osnovica za Zajamčenu minimalnu naknadu, što je za njih 'jedini barem djelomično prihvatljiv prijedlog'.

Tagovi: Josip Aladrović, socijalna politika, Hrvatska komora socijalnih radnika, Hrvatska udruga socijalnih radnika
PROČITAJ I OVO
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE