GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ekstremne vrućine u Kanadi odnijele više od 130 života

Ekstremne vrućine u Kanadi odnijele više od 130 života
VRUĆINE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.06.2021 / 09:05
Autor: SEEbiz/Index


VANCOUVER - Više desetaka smrtnih slučajeva u zapadnoj Kanadi povezuje se s rekordnim vrućinama, objavila je policija.

Vlastima u Vancouveru prijavljeno je 65 iznenadnih smrti, u Burnabyju 34 i u Surreyju 38. Policija kaže da se ekstremne vrućine smatraju glavnim uzrokom u većini smrtnih slučajeva, a među njima je najviše onih starije životne dobi.

"Nužno je da se međusobno provjeravamo tijekom ovih ekstremnih vrućina. Nikada ovako nešto nismo doživjeli. Nažalost, preminuli su deseci ljudi", rekao je Mike Kalanj, glasnogovornik policije na području Vancouvera.
U Lyttonu u Britanskoj Kolumbiji u ponedjeljak je izmjereno rekordnih 47.9 Celzijevih stupnjeva, objavila je lokalna meteorološka služba na Twitteru.
U Lyttonu je već u nedjelju izmjereno 46.6 Celzijevih stupnjeva, čime je srušen kanadski rekord od 45 Celzijevih stupnjeva u Midaleu u Saskatchewanu 1937. godine.
U brojnim područjima u Sjevernoj Americi, uključujući saveznu državu Oregon na zapadu Sjedinjenih Država, zabilježene su rekordne lokalne temperature iznad 40 Celzijevih stupnjeva za vrijeme nedavnog toplinskog vala.

Tijekom ovog tjedna očekuje se nastavak visokih temperatura. Environment Canada objavila je upozorenje za Britansku Kolumbiju, Albertu i nekoliko dijelova Saskatchewana, Yukona i Sjeverozapadnih teritorija.

"Produljeni, opasan i povijesni val vrućine nastavit će se čitav tjedan i bit će sve gori", upozorila je agencija.

"Toplije je u dijelovima na zapadu Kanade nego u Dubaiju", rekao je David Phillips, njezin glavni klimatolog.

S druge strane granice američke meteorološke službe također su objavile upozorenja zbog opasnog vala vrućine koji je najjače pogodio države na sjeverozapadu, Washington i Oregon.

Temperature su se u nedjelju popele na svoje najviše razine od 44 Celzijeva stupnja (112 Fahrenheita) u najvećem gradu u Oregonu, Portlandu, potaknuvši potražnju za ledom i klima-uređajima, dok su mnogi restorani i barovi bili prisiljeni zatvoriti svoja vrata.

Okrug Multnomah, u koji spada i Portland, otvorio je 11 hitnih skloništa za hlađenje, većinu u javnim knjižnicama, gdje su stanovnici bez klima-uređaja mogli pobjeći od nesnosne vrućine.

"Ovo je vrućina opasna po život", istaknula je u priopćenju zdravstvena dužnosnica okruga Jennifer Vines.

Guvernerka Kate Brown olakšala je covid-mjere kazalištima, bazenima i trgovačkim centrima uoči vala vrućine. Bazeni su se pokazali kao popularan izbor za mnoge koji su u nedjelju tražili rashlađivanje, kao i javne fontane.

Savezne države Oregon i Washington inače su tipično umjerene regije gdje su mnogi domovi i prodavaonice dugo mogli biti bez rashladnih uređaja.

Tagovi: povijesne vrućine, toplinski val kanada, smrtni slučajevi
PROČITAJ I OVO
Puhovski: Penava nedovoljno kapacitiran za situaciju u kojoj se našao
ANALITIČARI
Puhovski: Penava nedovoljno kapacitiran za situaciju u kojoj se našao
ZAGREB - "Penava je, jednostavno rečeno, nesuvisli desničar. "
Penava: Nemamo ništa protiv manjina, imamo protiv SDSS-a
DOMOVINSKI POKRET
Penava: Nemamo ništa protiv manjina, imamo protiv SDSS-a
ZAGREB - "Spremni smo na formiranje stastavljanje buduće većine i Vlade, spremni i na četiri godine u oporbi, ali spremni i na nove izbore."
Vučić divljao u Vijeću sigurnosti; na kraju je morao ušutjeti
DIVLJANJE
Vučić divljao u Vijeću sigurnosti; na kraju je morao ušutjeti
NEW YORK - Na današnjoj redovnoj sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o Kosovu došlo je do verbalnog okršaja između predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjedavajuće sjednicom, Vanesse Frazier s Malte.
Jokić: Jedini izlaz iz ove situacije su novi izbori
STAVOVI
Jokić: Jedini izlaz iz ove situacije su novi izbori
ZAGREB - Ravnatelj Instituta za društvena istraživanja Boris Jokić za Dnevnik Nove TV komentirao je postizbornu situaciju u Hrvatskoj.
Dabro: Domovinski pokret spreman je sastaviti vladu s HDZ-om
KOALICIJA
Dabro: Domovinski pokret spreman je sastaviti vladu s HDZ-om
ZAGREB - Domovinski pokret (DP) spreman je sastaviti vladu s HDZ-om, te sutra kreće u službene pregovore sa svim strankama, poručio je glavni tajnik i izabrani saborski zastupnik DP-a Josip Dabro u ponedjeljak ispred sjedišta stranke u kojem traje sjednica Predsjedništva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE