GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EMA preporučila treću dozu cjepiva za osobe slabog imuniteta

EMA preporučila treću dozu cjepiva za osobe slabog imuniteta
CJEPIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.10.2021 / 19:06
Autor: SEEbiz / H
AMSTERDAM - Europska agencija za lijekove (EMA) objavila je u ponedjeljak da bi osobe sa slabim imunitetom trebale primiti treću dozu cjepiva Pfizera ili Moderne, a državama prepustila odluku o "booster" dozi za širu populaciju.

Prije no što je EMA objavila smjernice, nekoliko članica EU-a već je pokrenulo kampanju cijepljenja trećom dozom dijela stanovništva, iako se razlikuju po pitanju skupina kojima se to preporučuje.

EU se tako pridružuje Sjedinjenim Državama, Velikoj Britaniji i Izraelu čija su regulatorna tijela odobrila korištenje treće doze Pfizerova cjepiva, iako kod znanstvenika ne postoji konsenzus o tome jesu li treće doze potrebne.

Izrael jedini cijelo stanovništvo cijepi trećom dozom.

Vlade su pod pritiskom oživljavanja posrnulih gospodarstava, borbe protiv zaraznije delta varijante koronavirusa i izbjegavanja zatvaranja u zimskim mjesecima.

Prošloga je tjedna Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) upozorio da je procijepljenost u EU-u nedovoljna i da postoji rizik od značajnog rasta zaraženih, hospitaliziranih i umrlih u idućih šest tjedana.

EMA kaže da bi imunokompromitirane osobe trebale primiti treću dozu mRNA cjepiva Pfizera/BioNTecha ili Moderne najmanje 28 dana nakon druge doze.

Također je zaključila da se "booster" doza Pfizera može razmotriti za sve odrasle s normalnim imunitetom oko šest mjeseci nakon druge doze, ističući pritom da je odluka o tome na pojedinim zemljama.

"Na nacionalnoj razini, javnozdravstvena tijela mogu izdati službene preporuke o upotrebi dodatnih doza, uzimajući u obzir nove podatke o učinkovitosti i ograničene podatke o sigurnosti", navodi se u priopćenju EMA-e.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) kritizirala je bogate zemlje zbog kampanje cijepljenja trećom dozom cjepiva, dok je u siromašnim zemljama malo ljudi cijepljeno protiv covida-19.

Dopuštanje državama EU-a da odluče o široj upotrebi dodatnih doza u skladu je s ranijim odlukama EMA-e u pandemiji, poput one o ograničenju upotrebe cjepiva zbog mogućih nuspojava.

Tagovi: Europska agencija za lijekove, covid potvrde
PROČITAJ I OVO
DIP: Otvorena sva biračka mjesta u inozemstvu, pa i ona u Dohi i Dubaiju
IZBORI
DIP: Otvorena sva biračka mjesta u inozemstvu, pa i ona u Dohi i Dubaiju
ZAGREB - U inozemstvu, gdje se izbori za Hrvatski sabor održavaju dva dana, u utorak i srijedu, u utorak su otvorena sva biračka mjesta određena za izbore, pa i ona u Dohi i Dubaiju, u kojima je vrijeme izrazito loše.
Poslijepodne stiže dramatična promjena vremena
PROMJENE
Poslijepodne stiže dramatična promjena vremena
ZAGREB - Danas će vrijeme biti umjereno do pretežno oblačno i razmjerno vjetrovito, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda.
Avdagić: Svijet se nalazi u vrlo dramatičnom trenutku
ANALITIČARI
Avdagić: Svijet se nalazi u vrlo dramatičnom trenutku
ZAGREB - U noći sa subote na nedjelju Iran je napao Izrael lansiravši više od 200 eksplozivom nakrcanih dronova te krstarećih i balističkih projektila izazvavši time novu eskalaciju napetosti na Bliskom istoku.
Izrael objavio: Odgovorit ćemo na napad
ODMAZDA
Izrael objavio: Odgovorit ćemo na napad
TEL AVIV - Načelnik stožera IDF-a upozorio je da će biti odgovora na iranski napad velikih razmjera.
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
PAD
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
ZAGREB - U Hrvatskoj je u veljači ove godine izdano 974 građevinskih dozvola što je 3,8 posto manje nego u istom mjesecu lani, podaci su Državnog zavoda za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE