GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Epidemiolog: Proleće naredne godine razuman rok da se izborimo sa korona virusom

Epidemiolog: Proleće naredne godine razuman rok da se izborimo sa korona virusom
PROCENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.03.2020 / 11:16
Autor: SEEbiz / Beta
BEOGRAD - Epidemiolog i redovni profesor Medicinskog fakulteta u penziji Zoran Radovanović ocenio je da su potrebne dve do tri sezone bi se zarazna bolest poput korona virusa "ukrotila" u jednoj sredini i da mu proleće naredne godine zvuči kao razumna procena roka u kojem bi društvo moglo da se izbori sa tim virusom.

U intervjuu za list Nedeljnik, Radovanović je rekao da će se u tom periodu zaraziti veliki broj gradjana Srbije ali da još nije poznato koliki procenat njih će imati nevidljivu, odnosno toliko blagu infekciju bez simptoma da neće ni potražiti pomoć lekara.

"Medju gradjanima koji dobiju temperaturu i počnu suvo da kašlju, uz druge prateće simptome poput malaksalosti, jedna petina će biti dovoljno ozbiljno bolesna da za njih dolazi u obzir bolničko lečenje, a od tih četvrtina će biti upućena na respirator. Uz svu nezahvalnost prognoziranja, to bi značilo da će možda za 5.000 do 10.000 gradjana život zavisiti od 'veštačkih pluća'. Upravo zato se insistira na razvlačenju epidemijske krive", rekao je on.

Radovanović je dodao da prema kineskom iskustvu, odojčad i deca do devet godina ne umiru od korona virusa, dok je u populaciji do 40 godina smrtnost oko 0,2 odsto, odnosno umire jedan od 500 bolesnika. Za gradjane koji imaju 80 godina, taj broj se penje na oko 15 odsto.

"Rizik oboljevanja je praktično isti medju muškarcima i ženama, ali žene imaju veću šansu da prežive bolest ako se zaraze. Kineski izvori ukazuju na stope umiranja od 2,8 odsto za muškarce i 1,7 odsto za žene", rekao je on i dodao da nema naznaka da bi infekcija, ako se preživi, ostavila trajne posledice.

On je rekao da i decu taj virus pogadja sa sličnom učestalošću kao i odrasle a da je jedina razlika u tome što kod njih zaraza često prodje blago ili čak neprimetno.

"Prestanak rada škola ima smisla samo u sklopu drugih mera koje neće dozvoliti da se omladina masovno okuplja po kladionicama i kafićima. Medjutim, za rast i razvoj je neophodna fizička aktivnost, a za mentalno zdravlje i druženje, ali uz potrebne mere opreza. Dakle, park da. Prepunjeni prostori, bilo u zatvorenom ili na otvorenom ne", rekao je on.

Epidemiolog je rekao da je veoma važno da ljudi održavaju razmak od bar jednog metra, da izbegavaju osobe koje kašlju i kijaju, a da podjednak značaj ima pranje ruku.

"Rukovanje valja zameniti naklonom ili sličnim učtivim gestom druželjubivosti. Ni zagadjenje predmete, ako se ne mora, ne treba dodirivati. Ovo, naravno, ne znači da se odbije kusur ili da se ne dodiruje šipka u autobusu pa da se padne i polome kosti", rekao je on.

Radovanović je rekao da ima veliko uvažavanje za epidemiologe i infektologe u Srbiji ali da ih žali zbog okolnosti u kojima rade.

"Verujem u naše zdravstvene radnike ali ne i u zdravstveni sistem, na način kako je ustrojen i kako funkcioniše", rekao je on.

Tagovi: korona virus, koronavirus, Zoran Radovanović, Medicinski fakultet u Beogradu
PROČITAJ I OVO
Stručnjaci: Rizik od potresa u Sloveniji jako je podcijenjen
POTRESI
Stručnjaci: Rizik od potresa u Sloveniji jako je podcijenjen
LJUBLJANA - Slovenija je pod velikim rizikom od potresa, ali većina javnosti toga nije svjesna, smatraju sudionici današnjeg savjetovanja Zavarovalnice Triglav.
Ludo vrijeme: Snijeg na granici, u Zagrebu srušena stabla, stradali i štandovi
NEVRIJEME
Ludo vrijeme: Snijeg na granici, u Zagrebu srušena stabla, stradali i štandovi
ZAGREB - U Hrvatsku je stigla najavljena promjena vremena. Posebno upozorenje objavio je i DHMZ.
Škaro mora u zatvor zbog silovanja
POTVRĐENA KAZNA
Škaro mora u zatvor zbog silovanja
ZAGREB - Visoki kazneni sud potvrdio je Damiru Škari (65) presudu od dvije i pol godine zatvora.
Zelenski: Bez pomoći Zapada nemamo nikakve šanse protiv Rusije
JASNA PORUKA
Zelenski: Bez pomoći Zapada nemamo nikakve šanse protiv Rusije
KIJEV - Potencijal oružanih snaga Rusije višestruko premašuje kapacitete Ukrajine, te stoga Kijev nema šanse da nastavi borbu bez pomoći Zapada, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.
Najprestižnije europske srednje škole dolaze u Zagreb
ŠKOLE
Najprestižnije europske srednje škole dolaze u Zagreb
ZAGREB - Najcjenjenije srednje škole i međunarodni jezični kampovi iz Švicarske, Portugala, Španjolske, Italije, Belgije i Ujedinjenog Kraljevstva 20. travnja od 10 do 14 sati predstavit će svoje programe hrvatskim učenicima u Hotelu Sheraton.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE