GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Epidemiolozi traže vrlo stroge mjere

Epidemiolozi traže vrlo stroge mjere
MJERE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.11.2020 / 08:26
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U Hrvatskoj će za nekoliko dana biti uvedene najstrože epidemiološke mjere od uvođenja lockdowna u proljeće ove godine, koje će uglavnom zahvatiti pet područja, prije svega ugostiteljstvo, obrazovanje, kulturu, prijevoz i sport.

O mjerama se i sinoć u Vladi raspravljalo, nacrt je poslan ministrima, a danas bi se trebao naći na užem kabinetu Vlade, kako bi mjere stupile na snagu do petka ili za vikend, a bile bi na snazi sve do Božića.

Postoji velika mogućnost za zatvaranje svih ugostiteljskih objekata, kao i potpun prelazak srednjih škola na online nastavu. Zatvore li se srednje škole, onda će se sigurno zatvoriti i kafići. U tom slučaju Marin Medak iz Nacionalne koordinacije ugostitelja traži da im država nadoknadi 75 posto prošlogodišnjeg prihoda iz istog mjeseca. Izgledno je i da će se zatvoriti kina i kazališta, ali galerije i muzeji koji imaju jako mali broj posjetitelja mogli bi ostati otvoreni. Sigurno će se pak ići na ograničavanje broja putnika u prijevozu, dok se još raspravlja što će biti s fitness centrima, ali moguće je da će oni uz restriktivnije mjere ostati otvoreni, doznaje Jutarnji list.

Odluka još nije donesena kada je o ugostiteljima riječ pa još uvijek postoji i mogućnost da im se ograniči radno vrijeme, da se smanji broj posjetitelja u lokalima ili da se dopusti samo rad na terasama.

Kada je riječ o crkvama, razmišlja se da se vjerski obredi obavljaju online, putem TV-a ili radija.

Cilj je, kažu nam u Vladi, da do Božića i Nove godine broj novozaraženih počne padati te da Hrvatska blagdane dočeka u povoljnijoj epidemiološkoj situaciji.

"To je premijerova inicijativa koja je izrečena na sastanku sa županima. Cilj nije zatvaranje, nego želimo s restriktivnijim mjerama u najvećoj mogućoj mjeri sačuvati zdravstveni sustav, ali i gospodarstvo, da sve što je prioritetno nastavi s radom. Mjere će u primjenu sigurno ići ovaj tjedan, u petak ili za vikend", kažu u Vladi.

Inače, epidemiolozi su u ponedjeljak Vladi i Stožeru poslali svoj prijedlog mjera koji je bio podloga za raspravu, što ne znači da će se sve usvojiti. Jutarnji list u posjedu je tog dokumenta, a u kojem epidemiolozi traže da se nove strože mjere uvedu na najmanje četiri tjedna odnosno do postizanja 14-dnevne incidencije od 50/100.000 ili niže. U ovom je trenutku incidencija oboljelih u razdoblju od 14 dana na sto tisuća stanovnika na razini Hrvatske viša od 900, što upućuje na to da je epidemija izmaknula kontroli.

U dokumentu epidemiolozi navode da su neke od mjera trebale biti donesene i prije, a neke od mjera koje su donesene ne provode se dosljedno. Epidemiolozi su kao najrizičnija mjesta i događaje identificirali noćne klubove, vjenčanja, druge vrste privatnih okupljanja više obitelji, veća vjerska okupljanja i sportske događaje u zatvorenim prostorima.


Što su epidemiolozi predložili županima i ministrima

● Strože mjere uvesti na najmanje 4 tjedna; 15. prosinca analiza epidemiološke situacije te ublažavanje ili uvođenje još strožih mjera.

● Zatvaranje muzeja i galerija.

● Broj sudionika na pogrebima do 15.

● U kafićima i restoranima po svakom gostu mora biti 4 četvorna metra; tko se toga ne pridržava, privremeno zatvaranje.

● Na područjima gdje se nastava u potpunosti održava online, i u županijama gdje je 14-dnevna incidencija viša od hrvatskog prosjeka, zatvaranje kafića i barova.

● Maloljetnicima zabrana ulaska u kafiće i barove.

● Zabrana održavanja vjerskih obreda i misnih slavlja. Molitvene skupove i druge vjerske aktivnosti organizirati online i putem TV-a i radija.

● Vjerski objekti mogu biti otvoreni samo za one koji se dolaze individualno moliti.

● Organizirani događaji na otvorenom do 15 ljudi.

● Zabrana organiziranja konferencija, poslovnih treninga, božićnih domjenaka u zatvorenom prostoru.

● Knjižnice i antikvarijati - naručivanje online i telefonom i preuzimanje literature.

● Treninzi na otvorenom za amaterske sportaše samo u beskontaktnim sportovima u grupama do 15 ljudi.

● Vjenčanja - broj sudionika do 15 ljudi.

● Ako se hoteli ne pridržavaju propisanih mjera, odmah ih zatvoriti.

● Hostele zatvoriti.

● U javnom prijevozu popunjenost autobusa, tramvaja i vlakova smanjiti na 25 posto. Redovita dezinfekcija javnih prijevoznih sredstava na konačnim odredištima prije ponovnog kretanja.

● Strogo preporučiti izbjegavanje obiteljskih i socijalnih druženja u restoranima.

● Izbjegavanje druženja više obitelji u privatnim domovima.

● Zabrana korištenja sportskih terena, sportskih i rekreacijskih centara za amatersko bavljenje kontaktnim sportovima.

● Na otvorenom dopustiti samo kondicijske treninge.

● Dvorane za vježbanje, bazeni i rekreacijski centri mogu se koristiti samo za individualne treninge

Tagovi: koronavirus u Hrvatskoj, Vili Beroš, Krunoslav Capak, Stožer civilne zaštite, Davor Božinović, zatvaranje kafića, zatvaranje teretana
PROČITAJ I OVO
Studija: U svijetu po prvi put više autokracija nego demokracija
GLOBALNE PROMJENE
Studija: U svijetu po prvi put više autokracija nego demokracija
BERLIN - Od 2006. Zaklada Bertelsmann svake dvije godine procjenjuje oko 140 zemalja na temelju toga razvijaju li se prema demokraciji ili autokraciji. Trenutna studija pokazuje: autokracije su sada u većini.
U Luci Koper zaplijenjeno 260 kilograma kokaina
ZAPLJENA
U Luci Koper zaplijenjeno 260 kilograma kokaina
KOPER - Prije nekoliko dana u luci Koper zaplijenjeno je 260 kilograma kokaina, koji na crnom tržištu vrijedi desetak milijuna eura, objavila je Televizija Slovenija.
Tko je Miroslav Šeparović?
SKICA ZA PORTRET
Tko je Miroslav Šeparović?
ZAGREB - Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović rođen je u Blatu na Korčuli i sudac je tridesetak godina.
Omejec: Ako Milanović nastavi, ja bih apsolutno poništila izbore
PORUKE
Omejec: Ako Milanović nastavi, ja bih apsolutno poništila izbore
ZAGREB - Bivša predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec, inače članica Venecijanske komisije u Vijeću Europe, samo za Dnevnik Nove TV prokomentirala je situaciju oko kandidature predsjednika Zorana Milanovića na parlamentarnim izborima.
Plenković: Ovo je pokušaj državnog udara, SDP ima ozbiljan poremećaj
TEHNIČKI PREMIJER
Plenković: Ovo je pokušaj državnog udara, SDP ima ozbiljan poremećaj
SISAK - "Ljudima treba spas, ali ne spas od nas, nego od ovih koji rade državni udar", govori Plenković.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE