GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Epidemiolozi traže vrlo stroge mjere

Epidemiolozi traže vrlo stroge mjere
MJERE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.11.2020 / 08:26
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U Hrvatskoj će za nekoliko dana biti uvedene najstrože epidemiološke mjere od uvođenja lockdowna u proljeće ove godine, koje će uglavnom zahvatiti pet područja, prije svega ugostiteljstvo, obrazovanje, kulturu, prijevoz i sport.

O mjerama se i sinoć u Vladi raspravljalo, nacrt je poslan ministrima, a danas bi se trebao naći na užem kabinetu Vlade, kako bi mjere stupile na snagu do petka ili za vikend, a bile bi na snazi sve do Božića.

Postoji velika mogućnost za zatvaranje svih ugostiteljskih objekata, kao i potpun prelazak srednjih škola na online nastavu. Zatvore li se srednje škole, onda će se sigurno zatvoriti i kafići. U tom slučaju Marin Medak iz Nacionalne koordinacije ugostitelja traži da im država nadoknadi 75 posto prošlogodišnjeg prihoda iz istog mjeseca. Izgledno je i da će se zatvoriti kina i kazališta, ali galerije i muzeji koji imaju jako mali broj posjetitelja mogli bi ostati otvoreni. Sigurno će se pak ići na ograničavanje broja putnika u prijevozu, dok se još raspravlja što će biti s fitness centrima, ali moguće je da će oni uz restriktivnije mjere ostati otvoreni, doznaje Jutarnji list.

Odluka još nije donesena kada je o ugostiteljima riječ pa još uvijek postoji i mogućnost da im se ograniči radno vrijeme, da se smanji broj posjetitelja u lokalima ili da se dopusti samo rad na terasama.

Kada je riječ o crkvama, razmišlja se da se vjerski obredi obavljaju online, putem TV-a ili radija.

Cilj je, kažu nam u Vladi, da do Božića i Nove godine broj novozaraženih počne padati te da Hrvatska blagdane dočeka u povoljnijoj epidemiološkoj situaciji.

"To je premijerova inicijativa koja je izrečena na sastanku sa županima. Cilj nije zatvaranje, nego želimo s restriktivnijim mjerama u najvećoj mogućoj mjeri sačuvati zdravstveni sustav, ali i gospodarstvo, da sve što je prioritetno nastavi s radom. Mjere će u primjenu sigurno ići ovaj tjedan, u petak ili za vikend", kažu u Vladi.

Inače, epidemiolozi su u ponedjeljak Vladi i Stožeru poslali svoj prijedlog mjera koji je bio podloga za raspravu, što ne znači da će se sve usvojiti. Jutarnji list u posjedu je tog dokumenta, a u kojem epidemiolozi traže da se nove strože mjere uvedu na najmanje četiri tjedna odnosno do postizanja 14-dnevne incidencije od 50/100.000 ili niže. U ovom je trenutku incidencija oboljelih u razdoblju od 14 dana na sto tisuća stanovnika na razini Hrvatske viša od 900, što upućuje na to da je epidemija izmaknula kontroli.

U dokumentu epidemiolozi navode da su neke od mjera trebale biti donesene i prije, a neke od mjera koje su donesene ne provode se dosljedno. Epidemiolozi su kao najrizičnija mjesta i događaje identificirali noćne klubove, vjenčanja, druge vrste privatnih okupljanja više obitelji, veća vjerska okupljanja i sportske događaje u zatvorenim prostorima.


Što su epidemiolozi predložili županima i ministrima

● Strože mjere uvesti na najmanje 4 tjedna; 15. prosinca analiza epidemiološke situacije te ublažavanje ili uvođenje još strožih mjera.

● Zatvaranje muzeja i galerija.

● Broj sudionika na pogrebima do 15.

● U kafićima i restoranima po svakom gostu mora biti 4 četvorna metra; tko se toga ne pridržava, privremeno zatvaranje.

● Na područjima gdje se nastava u potpunosti održava online, i u županijama gdje je 14-dnevna incidencija viša od hrvatskog prosjeka, zatvaranje kafića i barova.

● Maloljetnicima zabrana ulaska u kafiće i barove.

● Zabrana održavanja vjerskih obreda i misnih slavlja. Molitvene skupove i druge vjerske aktivnosti organizirati online i putem TV-a i radija.

● Vjerski objekti mogu biti otvoreni samo za one koji se dolaze individualno moliti.

● Organizirani događaji na otvorenom do 15 ljudi.

● Zabrana organiziranja konferencija, poslovnih treninga, božićnih domjenaka u zatvorenom prostoru.

● Knjižnice i antikvarijati - naručivanje online i telefonom i preuzimanje literature.

● Treninzi na otvorenom za amaterske sportaše samo u beskontaktnim sportovima u grupama do 15 ljudi.

● Vjenčanja - broj sudionika do 15 ljudi.

● Ako se hoteli ne pridržavaju propisanih mjera, odmah ih zatvoriti.

● Hostele zatvoriti.

● U javnom prijevozu popunjenost autobusa, tramvaja i vlakova smanjiti na 25 posto. Redovita dezinfekcija javnih prijevoznih sredstava na konačnim odredištima prije ponovnog kretanja.

● Strogo preporučiti izbjegavanje obiteljskih i socijalnih druženja u restoranima.

● Izbjegavanje druženja više obitelji u privatnim domovima.

● Zabrana korištenja sportskih terena, sportskih i rekreacijskih centara za amatersko bavljenje kontaktnim sportovima.

● Na otvorenom dopustiti samo kondicijske treninge.

● Dvorane za vježbanje, bazeni i rekreacijski centri mogu se koristiti samo za individualne treninge

Tagovi: koronavirus u Hrvatskoj, Vili Beroš, Krunoslav Capak, Stožer civilne zaštite, Davor Božinović, zatvaranje kafića, zatvaranje teretana
PROČITAJ I OVO
Putin i Biden dogovorili produljenje Novog START-a
DOGOVOR
Putin i Biden dogovorili produljenje Novog START-a
MOSKVA - Rusija i Sjedinjene Američke Države postigle su dogovor o produljenju Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja Novi START, priopćio je u utorak Kremlj, potez kojim se čuva posljednji važeći sporazum te vrste između dvije najveće svjetske nuklearne sile.
Europa: Sve otvorenija pobuna zbog restriktivnih mjera
NEZADOVOLJSTVO
Europa: Sve otvorenija pobuna zbog restriktivnih mjera
AMSTERDAM - Strogi lockdown, spora kampanja cijepljenja, pojava novih sojeva virusa. To su glavni uzroci frustracije i bijesa.
Milanović i Plenković najpopularniji političari
CROBAROMETAR
Milanović i Plenković najpopularniji političari
ZAGREB - Prema istraživanju Crobarometar za siječanj, HDZ je dvostruko jači od SDP-a, a građani su nezadovoljni radom Vlade i sve pesimističniji. Redovitog mjesečno istraživanje objavio je Dnevnik Nove TVm u suradnji s agencijom IPSOS.
Capak: Teško da ćemo dobiti obećane doze cjepiva
CJEPIVO
Capak: Teško da ćemo dobiti obećane doze cjepiva

ZAGREB - Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je u utorak kako teško da ćemo dobiti obećane doze cjepiva, a naglasio je i kako je EU je napravila sve da raspodjela bude pravedna prema broju stanovnika, no čini se "da do te pravedne raspodjele neće doći".

Uskok: Nakon razgovora sa Šimunićem odluka o daljnjem postupanju
SPORNI RAZGOVOR
Uskok: Nakon razgovora sa Šimunićem odluka o daljnjem postupanju
ZAGREB - Uskok je u utorak potvrdio da je pozvao orloslavskog nezavisnog vijećnika Viktora Šimunića da "dostavi raspoložive materijale i iznese svoja saznanja" o snimljenom razgovoru s predsjednikom krapinsko-zagorskog HDZ-a i saborskim zastupnikom Žarkom Tušekom, nakon čega će donijeti odluku o daljnjem postupanju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE