GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EPPO odgovorio Plenkoviću: Afera Geodezija je u našoj nadležnosti

EPPO odgovorio Plenkoviću: Afera Geodezija je u našoj nadležnosti
ODGOVOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.02.2024 / 10:15
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Europsko tužiteljstvo potvrdilo je za subotnji Jutarnji list da je tzv. afera Geodezija u njihovoj nadležnosti te da sve nadgleda Stalno vijeće s tri europska tužitelja iz drugih država članica.

Svaku važnu odluku u istragama Europskog ureda javnoga tužitelja (EPPO), uključujući i onu o započinjanju istrage zasnovanu na pravnoj analizi nadležnosti EPPO-a, nadgleda nadležno Stalno vijeće.

Stalna vijeća su sastavljena od po tri europska tužitelja iz drugih zemalja članica, a ne iz same zemlje koja provodi istragu. To je napravljeno da bi se osiguralo nezavisno i objektivno nadziranje svakog slučaja.

Stalno vijeće motri akcije koje se poduzimaju tijekom pojedine istrage te odučuje kada se ide u progon, a kada se obustavlja istraga ili primjenjuje skraćena procedura – dio je odgovora koji je Jutarnji list dobio iz Ureda glavne europske tužiteljice Laure Kövesi, a nakon nastavka optužbi premijera Andreja Plenkovića da EPPO uopće nije nadležan za slučaj Ministarstva kulture, odnosno 3D snimanja zgrada nakon potresa koje je Ministarstvo kulture povjerilo zagrebačkom Geodetskom fakultetu, a EPPO osumnjičio dvojicu profesora s tog fakulteta da su dio novca pronevjerili.

Navedeni dio odgovora iz EPPO-a može se referirati na Plenkovićeve tvrdnje, iz kojih proizlazi kako hrvatski premijer smatra da hrvatski ured EPPO-a zapravo nikome ne polaže račune.

“Ljudi misle da su to stranci, nisu, to su Hrvati, zamjenici državnih odvjetnika koji su radili prije u hrvatskom državnom odvjetništvu, a sada su se preselili u okviru iste institucije u sobu na čijem ulazu piše Ured europskog javnog tužitelja. Nema tu Luksemburžana, Francuza, Nijemaca…, sve su to naši ljudi”, rekao je Plenković u jednoj od svojih izjava u kojima opetovano spori nadležnost europskih tužitelja.

Tagovi: geodezija, eppo, plenković, dorh
PROČITAJ I OVO
Milanović reagirao na Dodikove izjave: Krivotvori istinu
REAKCIJE
Milanović reagirao na Dodikove izjave: Krivotvori istinu
ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović "smatra neprihvatljivima i nadasve neistinitima tvrdnje čelnika srpskog naroda u BiH Milorada Dodika u Donjoj Gradini, na obilježavanju sjećanja na žrtve ustaškog logora Jasenovac".
Radić: Najbitnije je da usuglasimo programski dio
STAVOVI
Radić: Najbitnije je da usuglasimo programski dio
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković u ponedjeljak je nastavio pregovore s koalicijskim partnerom Domovinskim pokretom.
Gvardiol ovim potezom oduševio Guardiolu
ODUŠEVLJENJE
Gvardiol ovim potezom oduševio Guardiolu
MANCHESTER - Trener Manchester Cityja Pep Guardiola od samog početka sezone nije skrivao oduševljenje našim Joškom Gvardiolom koji je 'eksplodirao' u samoj završnici sezone nakon što je zabio pet golova u zadnjih sedam utakmica za 'građane'.
USKOK istražuje načelnika Smokvice zbog malverzacija kod gradnje muzeja
ISTRAGA
USKOK istražuje načelnika Smokvice zbog malverzacija kod gradnje muzeja
SPLIT - Policija je po nalogu USKOK-a jutros upala u općinu Smokvica, doznaje N1. Istražuju malverzacije povezane s gradnjom tamošnjeg Muzeja zlata i srebra, a osumnjičen je načelnik općine Kuzma Tomašić (Socijaldemokrati).
Rusija tvrdi da je oborila 16 ukrajinskih projektila i 31 dron iznad Belgoroda
TVRDNJE
Rusija tvrdi da je oborila 16 ukrajinskih projektila i 31 dron iznad Belgoroda
MOSKVA - Ruski protuzračni sustavi uništili su 16 projektila i 31 dron koje je u noći na ponedjeljak na ruski teritorij lansirala Ukrajina, uključujući 16 projektila iznad pogranične oblasti Belgorod, priopćilo je rusko ministarstvo obrane, dodajući da je u nedjelju u ukrajinskom napadu na to područje poginulo 15 ljudi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE