GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Erdogan nakon sastanka s Bidenom: Niti jedan tursko-američki problem nije nerješiv

Erdogan nakon sastanka s Bidenom: Niti jedan tursko-američki problem nije nerješiv
TURSKA-SAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.06.2021 / 23:11
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izrazio je u ponedjeljak optimizam nakon prvog razgovora licem u lice s američkim predsjednikom Joeom Bidenom, iako nije najavio značajnije pomake u zategnutim odnosima dvoje saveznika zbog nesuglasica oko ruskog oružja, Sirije, Libije i drugih pitanja.

Erdogan je razgovore s novim američkim predsjednikom na marginama samita NATO-a u Bruxellesu okarakterizirao kao "produktivne i iskrene".

"Mislimo da ne postoje pitanja unutar američko-turskih veza, i da su područja suradnje za nas bogatija i veća nego li su to problemi", kazao je Erdogan.
Turska, koja ima drugu po veličini vojsku unutar NATO-a, naljutila je svoje saveznike u zapadnoj vojnoj alijansi kupovinom ruskih raketa zemlja-zrak i interveniranjem u ratove u Siriji i Libiji.

Turska je također u razmiricama s Grčkom i Ciprom oko teritorija u istočnom Mediteranu. Biden je kao novi predsjednik zauzeo hladnije stajalište prema Erdoganu od svog prethodnika Donalda Trumpa. Biden je brzo po dolasku na dužnost priznao turski masakr nad Armencima 1915. kao genocid te pojačao kritike na račun turskog poštivanja ljudskih prava.

Washington je već maknuo Tursku iz programa američkih borbenih zrakoplova F-35 i uveo sankcije zbog turske kupovine ruskih raketa zemlja-zrak.

Jedno područje za koje se Erdogan nada da će pokazati tursku središnju ulogu u NATO-u je Afganistan, u kojem je Ankara ponudila da čuva i upravlja kabulskim aerodromom nakon što se idućih tjedana SAD i NATO snage povuku. Čelnik NATO-a Jens Stoltenberg kazao je da će Turska igrati ključnu ulogu, no u ponedjeljak o tome nije donesena nikakva odluka.

Na početku današnjeg sastanka NATOa, Biden je dugo razgovarao s Erdoganom u maloj skupini prije nego što su zauzeli svoja mjesta.

Kasnije tijekom dana, dvojica čelnika i njihovi pomoćnici sjedili su uglavnom šutke na suprotnim stranama konferencijskog stola, ignorirajući pitanja koja su im dovikivali novinari koji su nakratko pozvani u sobu.

Američki mediji prenijeli su Bidenovu izjavu da je danas imao "vrlo dobar sastanak" s turskim predsjednikom na marginama NATO samita u Bruxellesu.

Tagovi: Recep Tayyip Erdogan, Joe Biden, Izrael, Turska
PROČITAJ I OVO
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE