GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Erdogan popustio: Turska podupire ulazak Švedske i Finske u NATO

Erdogan popustio: Turska podupire ulazak Švedske i Finske u NATO
EPILOG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.06.2022 / 23:08
Autor: SEEbiz / H
ISTANBUL/MADRID - Turska je pristala podržati poziv Švedskoj i Finskoj za članstvo u NATO-u nakon što se tjednima suprotstavljala ulasku tih zemalja u savez, objavio je u utorak u Madridu šef saveza Jens Stoltenberg.

Dogovor "šalje jasnu poruku predsjedniku Putinu da su vrata NATO-a otvorena", rekao je Stoltenberg na tiskovnoj konferenciji, referirajući se na protivljenje ruskog predsjednika Vladimira Putina ulaska novih članica u savez koji je do invazije na Ukrajinu poručivao da blok treba ostati dalje od ruskih granica.

Ruski napad na Ukrajinu koji je počeo u veljači izazvao je, međutim, strahove u Finskoj i Švedskoj i potaknuo ih da zatraže pridruživanje NATO-u.

Finska ima dugu granicu s Rusijom, što znači da bi njezin ulazak u zapadni vojni savez dramatično proširio granicu Rusije i NATO-a.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan isprva je blokirao kandidaturu Švedske i Finske za ulazak, optužujući obje zemlje da podržavaju Kurdistansku radničku stranku (PKK) i YPG, kurdsku miliciju sa sjedištem u Siriji, koje Ankara klasificira kao terorističke skupine. Obje zemlje su optužbe odbacile.

Sporazum je postignut nakon razgovora između Erdogana, finskog predsjednika Saulija Niinistoa i švedske premijerke Magdalene Andersson u Madridu, održanih na poziv Stoltenberga kako bi se izašlo iz slijepe ulice.

Stoltenberg je rekao da će sporazumu Švedska i Finska postići sporazum s Turskom o izručenjima i "suzbijanju aktivnosti PKK".

U tekstu potpisanom u Madridu, Turska pristaje "podržati na summitu u Madridu 2022. poziv Finskoj i Švedskoj da postanu članice NATO-a".

Švedska i Finska zauzvrat su niz osuda terorizma i pristale na niz obveza suradnje u borbi protiv terorizma, uključujući razmjenu obavještajnih podataka.

Švedska i Finska također su se, po sporazumu složile ukinuti embargo na oružje Turskoj, "u skladu sa savezničkom solidarnošću", što je još jedan ključni zahtjev Erdoğana u pregovorima.

Sporazum je postignut prvog dana trodnevnog summita čelnika NATO-a u Madridu, gdje se očekuje da će savez najaviti velika pojačanja članicama u istočnoj Europi.

Čelnici NATO-a u srijedu će pozvati Švedsku i Finsku da se pridruže savezu, najavio je Stoltenberg.

Nakon toga počinje proces ratifikacije u svakoj članici NATO-a, a potrebno je da članice budu jednoglasne.

Očekuje se i daljnja potpora Ukrajini, zajedno s novim sigurnosnim planom za NATO koji zacrtava misiju saveza za sljedećih deset godina u svjetlu ruske invazije na Ukrajinu.

Tagovi: Recep Tayyip Erdogan, NATO, Finska, Švedska, Vladimir Putin, Volodimir Zelenskij, Ukrajina
PROČITAJ I OVO
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE