GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Erdogan: Turska od kandidata za NATO traži suradnju u borbi protiv terorizma

Erdogan: Turska od kandidata za NATO traži suradnju u borbi protiv terorizma
UVJET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.05.2022 / 18:06
Autor: SEEbiz / H
ISTANBUL - Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je šefu NATO-a Jensu Stoltenbergu da Ankara neće pozitivno gledati na članstvo Švedske i Finske u savezu ako te dvije zemlje jasno ne pokažu suradnju u borbi protiv terorizma i u ostalim pitanjima.

No Erdogan je rekao i da podupire politiku otvorenih vrata NATO-a, stoji u priopćenju objavljenom u subotu.

U tweetu koji je uslijedio nakon telefonskog razgovora, Stoltenberg je napisao da se u obzir mora uzeti zabrinutost svih saveznika, kada je posrijedi sigurnost te da treba nastaviti s razgovorima da bi se pronašlo rješenje.

Erdogan je ranije u subotu u telefonskim razgovorima i čelnicima Švedske i Finske poručio kako je njegov uvjet za podršku priključivanju NATO-u tihe zemalja da one prestanu pružati utočište osobama povezanim s Kurdistanskom radničkom partijom, koju Turska smatra terorističkom organizacijom, i pristašama Fethullaha Gulena, kojega Turska optužuje za organizaciju pokušaja državnog udara 2016. godine.

Švedskoj je premijerki Magdaleni Andersson u telefonskom razgovoru rekao da Ankara očekuje konkretne korake u borbi protiv terorizma, izvijestila je turska državna novinska agencija Anadolija.

Erdogan je rekao i kako smatra da bi embargo na izvoz oružja nametnut Turskoj nakon njezina upada u Siriju 2019. trebao biti ukinut, piše Anadolija.

Andersson je nakon razgovora na Twitteru napisala: "Radujemo se jačanju naših bilateralnih odnosa, uključujući mir, sigurnost i borbu protiv terorizma".

U drugom pozivu, Erdogan je rekao finskom predsjedniku Sauliju Niinistu kako toleriranje terorističkih organizacija koje predstavljaju prijetnju savezniku u NATO-u ne bi odgovaralo duhu savezništva, objavila je Ankara.

Finski predsjednik je objavio da je "otvoreno i izravno" razgovarao s turskim predsjednikom u sklopu rasprave o finskome članstvu u NATO-u.

"Rekao sam da će se Finska i Turska, kao saveznice u NATO-u obvezati na međusobnu sigurnost i da će naš odnos tako postati snažniji", napisao je Niinisto na Twitteru nakon telefonskog razgovora s Erdoganom.

"Finska osuđuje terorizam u svim njegovim oblicima. Nastavljamo s dijalogom", tvitao je.

Finska i Švedska službeno su prije tri dana podnijele zahtjev za pridruživanje NATO-u, no Turska je prošli tjedan iznenadila saveznike u NATO-u jer se usprotivila članstvu dviju zemalja u savezu.

Tagovi: Recep Tayyip Erdogan, NATO, Finska, Švedska, Vladimir Putin, Volodimir Zelenskij, Ukrajina
PROČITAJ I OVO
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE