GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Esper odbio Trumpa: Nećemo vojsku na ulice američkih gradova

Esper odbio Trumpa: Nećemo vojsku na ulice američkih gradova
ODBIJENICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.06.2020 / 20:07
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Američki ministar obrane Mark Esper odbacio je ideju predsjednika Donalda Trumpa o intervenciji vojske u pojedinim gradovima zahvaćenim prosvjedima u SAD-u.

„Opciju korištenja aktivnih snaga u ulozi za provedbu zakona treba iskoristiti samo u krajnjem slučaju i to samo u najnužnijim i najtežim situacijama. Sada nismo u jednoj od tih situacija, "rekla je Esper na brifingu.

“Upotreba aktivne vojske je posljednja opcija, u najhitnijim i najstrašnijim slučajevima. Trenutno nismo u toj situaciji", izjavio je Esper novinarima u Pentagonu.

Ta izjava odudara od Trumpove prije dva dana. "Ako grad ili država odbiju poduzeti akcije nužne za obranu života i imovine građana, onda ću poslati vojsku i brzo riješiti problem", rekao je Trump u ponedjeljak, nešto prije nego što je savezna policija suzavcem rastjerala prosvjednike kako bi predsjednik mogao doći do crkve i ondje se slikati s Biblijom u ruci.

Nacionalna garda izašla je na ulice na zahtjev dvadesetak guvernera, a na Trumpovu inicijativu u Washingtonu, glavnom gradu države.

Esper je rekao da vjeruje da je u SAD-u rasizam "stvaran" i da je važno o tome glasno govoriti. Smrt crnca Georgea Floyda, koju su skrivili bijeli policajci, nazvao je "strašnim zločinom."

Esper je također pod velikim pritiskom javnosti jer je bio u društvu Trumpa na putu do crkve.

"Nisam bio svjestan planova policije za raščišćavanje parka", rekao je Esper. "Činim sve što mogu da ostanem apolitičan... Nekad sam u tome uspješan, a nekad sam manje uspješan."

Ministar obrane također je rekao da je pokrenuo istragu radi korištenja helikoptera Nacionalne straže koji je letio iznad grupe prosvjednika, smatrajući da je to bilo nesigurno.

Tagovi: Mark Esper, Donald Trump, američka vojska, prosvjedi u SAD-u
PROČITAJ I OVO
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
PREGOVORI
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
ZAGREB - DP-ovci su se povukli kućama u Slavoniju i tamo razgovaraju kako doskočiti problemu oko SDSS-a u Vladi na što nikako ne pristaju.
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
OŠTRO
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
ZAGREB - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin kaže da oni o imenima ne govore i da na sjednici Predsjedništva nisu govorili o tome.
Uhićen predsjednik gospićkog HDZ-a i voditelj Hrvatskih šuma
UHIĆENJE
Uhićen predsjednik gospićkog HDZ-a i voditelj Hrvatskih šuma
GOSPIĆ - Jutros je u Gospiću uhićen Mario Stilinović (50), voditelj Uprave šuma Podružnice Gospić i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a grada Gospića.
Troskot: Ponudili smo Penavi poziciju predsjednika Sabora
OTKRIĆA
Troskot: Ponudili smo Penavi poziciju predsjednika Sabora
ZAGREB - Zvonimir Troskot iz Mosta je gostovao na N1 gdje je komentirao post-izborna preslagivanja i koalicije.
Nervozni Plenković udario po oporbi: Prave se bijeli kao snijeg
KANONADA
Nervozni Plenković udario po oporbi: Prave se bijeli kao snijeg
ZAGREB - Nakon što je prije neki dan najavio da će svaki dan davati izjave, premijer Andrej Plenković pred novinare je došao i nakon sjednice Vlade.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE