GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU ne priznaje Lukašenka bjeloruskim predsjednikom

EU ne priznaje Lukašenka bjeloruskim predsjednikom
ODBIJENICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.09.2020 / 11:28
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Europska unija odbija priznati Aleksandra Lukašenka za bjeloruskog predsjednika nakon njegove iznenadne inauguracije kojoj nedostaje "demokratskog legimiteta", a Bruxelles preispituje svoje odnose s Minskom, rekao je šef europske diplomacije u četvrtak.

Tajna inauguracija Lukašenka u srijedu izazvala je novu osudu Zapada i masovne prosvjede u Bjelorusiji koji traju još od spornih izbora 9. kolovoza.

Izbori nisu bili ni slobodni ni pošteni i "EU ne priznaje namještene rezultate", priopćio je šef europske diplomacije Josep Borrell. "Takozvanoj inauguraciji i novom mandatu Lukašenka nedostaje demokratske legitimnosti", rekao je Borrell.

"Ova inauguracija u izravnoj je suprotnosti s voljom većeg dijela bjeloruskog stanovništva, izražena u brojnim, neviđenim i mirnim prosvjedima od izbora i služi samo za još veće produbljivanje političke krize u Bjelorusiji"; rekao je bivši španjolski ministar vanjskih poslova.

EU poziva na pravo Bjelorusa da ih "predstavljaju oni koje slobodnu izaberu kroz nove uključive, transparentne i vjerodostojne izbore", dodao je Borell.

EU je ponovno dao podršku mirnim prosvjedima i pozivima na nove izbore "unatoč brutalnoj represiji bjeloruskih vlasti".

Bruxelles je pozvao Minsk da se "suzdrži od daljnje represije i nasilja nad bjeloruskim narodom i odmah i bez uvjeta oslobodi privedene, uključujući političke zatvorenike", istaknuo je Borrell.

"EU je i dalje uvjeren da je uključiv nacionalni dijalog i pozitivan odgovor na zahtjeve bjeloruskog naroda za novim demokratskim izborima jedini način kojim bi se pronašao izlaz iz ozbiljne političke krize u zemlji."

U priopćenju se također navodi da Bruxelles "razmatra svoje odnose s Bjelorusijom".

EU priprema sankcije protiv 40 ljudi koje smatra odgovornima za represiju i traži način da kazni i Lukašenka, otkrili su diplomatski izvori.

No za to je potrebna suglasnost svih 27 članica EU-a, a Cipar uvjetuje svoj pristanak poduzimanjem mjera koje će natjerati Tursku da prestane istraživati nalazišta plina na Sredozemlju.

Švedska i Finska odbijaju sankcionirati Lukašenka kako bi se omogućilo posredovanje Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OSCE) kojim će predsjedati Stockholm, dodali su izvori.

O tome će se raspravljati na samitu EU-a od 1. do 2. listopada u Bruxellesu.

Tagovi: Aleksander Lukašenko, Josep Borrell, Europska unija, Bjelorusija
PROČITAJ I OVO
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE