GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU odgodila uvođenje ETIAS-a na schengenskim granicama

EU odgodila uvođenje ETIAS-a na schengenskim granicama
ODGODA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.12.2022 / 11:01
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
BRUXELLES - Europski sustav za informacije o putovanjima i odobravanje putovanja, neće biti u primjeni od 1. siječnja godine, kako je planirano. Nakon primjene, veća sigurnost koštat će 7 eura.

Mjesecima najavljivan, sustav za informacije o putovanjima i odobravanje putovanja u zemlje EU, neće još zaživjeti. Prvi rok koji je bio postavljen 1. siječnja 2023. naredne produljen je, a sudeći prema vijestima iz EU, teško da će sustav biti u upotrebi i tijekom sljedeće godine. Iz Delegacije EU u BiH kažu za DW da uvođenje ovog sustava nema nikakve veze s bezviznim režimom, koji i dalje ostaje na snazi.

„Europski sustav za informacije o putovanjima i odobravanje putovanja (ETIAS) bit će automatizirani elektronski sustav koji omogućava ulazak i vodi evidenciju o posjetiteljima iz zemalja kojima nije potrebna viza za putovanje u schengen zonu. Očekuje se da će sustav postati operativan do kraja 2023. godine", kaže glasnogovornik Delegacije u BiH, Ferdinand Koenig.

ETIAS ne uvodi obaveze poput one o posjedovanju vize i putnici iz zemalja za koje je omogućen bezvizni režim putovanja u EU, uključujući i one iz Bosne i Hercegovine, i dalje će moći putovati bez vize. Državljani trećih zemalja kojima nije neophodna viza za putovanje u Schengen zonu, trebaju prije puta podnijeti zahtjev za odobrenje putovanja procedurom korištenja ETIAS web stranice ili mobilne aplikacije i za to će morati platiti naknadu u iznosu od 7 eura.

„ETIAS odobrenje važit će tri godine ili do isteka važenja putnog dokumenta. Podnositelji zahtjeva mlađi od 18 i stariji od 70 godina bit će izuzeti od plaćanja naknade, kao i članovi užih obitelji državljana zemalja članica EU-a ili obitelji osoba koje nisu državljani zemlja članica EU, ali koje imaju pravo slobodnog kretanja širom Europske unije", kaže Koenig.

Građani BiH uglavnom nisu upoznati s ovim detaljima ili imaju tek informaciju da bi se ovo pravilo moglo primjenjivati.

„Nemam pojma. Prvi put čujem. Išao sam nedavno u Njemačku nisu ništa tražili niti sam vidio na granici da ima nekih oznaka u vezi s tim", kaže Petar iz Banjaluke, koji smatra da bi nadležni u BiH na granici trebali davati informacije svojim građanima o svakoj promjeni, uključujući i ovu.

Kada je riječ o šengenskom prostoru, iz Granične policije BiH podsjećaju da je to nešto što se sprovodi svakog dana. Jedina promjena koja će nastupiti u tom smislu, za sada je ulazak Hrvatske u Šengen zonu pri čemu treba imati u vidu mogućnost naknadnih izmjena režima i uvjeta ulaska u zemlje Šengena.

„Prema informacijama kojima raspolaže Granična policija BiH, nastavit će se kao i do sada u Republici Hrvatskoj primjenjivati važeće odredbe Zakona o šengenskim granicama, dok će se informacijski sustavi Europske unije (EES i ETIAS) početi primjenjivati od dana kada Europska komisija donese odluku o tome“, kaže za DW Franka Vican Bošković iz Granične policije BiH, navodeći da na zajedničkim lokacijama graničnih prelaza ulaskom Republike Hrvatske u šengenski prostor, neće biti promjena u vezi načina obavljanja granične kontrole.

Pored standardnog ETIAS-a, u upotrebi će biti i ETIAS s ograničenim važenjem. Razlika u odnosu na standardni je što on nije karta za ulazak u svih 30 zemalja EU, nego samo u onu zemlju ili zemlje koje su navedene u zahtjevu. To se prvenstveno odnosi na hitna putovanja, posao, hitne medicinske slučajeve.

Neke od pogodnosti ETIAS-a uključuju efikasnije i brže procedure kontrole na granicama, manje birokracije, manje kašnjenja i odgađanja za putnike, pojačanu sigurnost, poboljšanu prevenciju ilegalnih migracija kao i efikasnije procedure upravljanja granicama, poručuju iz Delegacije EU-a u BiH.

ETIAS sustav je sličan ESTA sustavu u SAD-u koji građanima zemalja kojima nije potrebna viza omogućava brži prelazak granice. Tadašnji predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker je 2016. rekao kako je cilj uvođenja ovog sustava da se točno zna tko prelazi granice EU-a i još prije nego je ta osoba prešla granicu. Dakle neka vrsta kontrole i prije pojavljivanja na granici.

Što se tiče konačne odluke, nju će donijeti Europska komisija a zemlje zapadnog Balkana na koje se ona odnosi su BiH, Albanija, Sjeverna Makedonija i Crna Gora. Za sve te zemlje potreban je samo biometrijska putovnica za popunu ETIAS dokumenta. Što se tiče Srbije, na internetskim stranicama Europskih institucija navodi se da je također potrebna samo biometrijska putovnica, osim u slučaju izdavanja putne isprave od Koordinacijske uprave Srbije, kada je potrebna viza za ulazak u zemlje EU.

Tagovi: ETIAS, schengen, Granična policija BiH, Franka Vican Bošković, Europski sustav za informacije o putovanjima i odobravanje putovanja
PROČITAJ I OVO
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
JASNA PORUKA
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
ZAGREB - Europarlamentarac Karlo Ressler (HDZ/EPP) kandidat je i na ovim europskim izborima, a u Strasbourgu je za N1 komentirao što na njima očekuje.
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ANALITIČARI
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ZAGREB - Profesor Žarko Puhovski govorio je u Newsroomu N1 televizije o sastavljanju buduće Vlade.
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
MEDIJI
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
BRUXELLES - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen dugo je bila jasna favoritkinja za drugi mandat na vrhu izvršne vlasti Europske unije, ali to sada više nije toliko sigurno, piše Politico. Stoga se pokrenula rasprava tko bi mogao biti potencijalna zamjena.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE