GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU pokušava mudro balansirati u odnosima s Kinom

EU pokušava mudro balansirati u odnosima s Kinom
BALANS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.01.2018 / 20:40
Autor: Branimir Vidmarović
KOLUMNA - Dok francuski predsjednik Macron boravi u Pekingu, jedna od tema koja zabrinjava Kinu su antidampinške mjere i uvozne tarife koje primjenjuje EU.

Kako javlja FT, Francuska je najavila pojačani nadzor kineskih investicija u Europi i jačanje tarifnih prepreka. Pred kraj prošle godine, vlade zemalja EU odobrile su promjene u metodi izračunavanja antidampinških carina. Nova pravila su trebala staviti kraj pretpostavkama da kineski uvoznici rade po netržišnim principima. EU, koji je primjenjivao visoke antidampinške tarife, od trenutka promjena trebao je implementirati manje transparentnu metodu kojom će se određivati u kojoj mjeri uvoz šteti ili ne šteti domaćim proizvođačima, pisao je tada South China Morning Post. 

Budući da je nova regulativa brisala razliku između pojmova tržišna i ne-tržišna ekonomija, Peking se nadao da će to značiti službeno priznanje tržišnog statusa Kine u WTO-u.  

S jedne strane, to je bio svojevrsni ustupak koji nije bio motiviran vjerom u kinesko poslovno poštenje, a kamoli u to da će Kina bezuvjetno prihvatiti sve europske ekonomske i poslovne standarde. EU i Kina imaju složene odnose, u kojima Bruxelles drži da se Kina pokušava jeftino domoći naprednih tehnologija i znanja, implementirati vlastite poslovne prakse, vrijednosti i svjetonazor koji šteti ekonomskom redu i jedinstvu EU-a. Europa vidi rast kineskog utjecaja na svom tlu, napose u grupaciji 16 plus 1 kao pokušaj erozije jedinstvenog stava o pitanjima poput ljudskih prava, elektroničke cenzure i tome slično. Sa svoje strane, Kina u svemu vidi europski protekcionizam koji priječi ekonomsku i kulturnu globalizaciju, strah EU-a od tržišne konkurencije te utjecaj vanjskih čimbenika poput SAD-a i Japana. 

No, izolacijska politika i trgovinski protekcionizam Trumpovog SAD-a primorava EU na revidiranje stavova. Najveći europski partner, SAD, pod utjecajem Trumpa može početi stvarati probleme ne samo za kineske, već i za europske kompanije i investicije. Na primjer, američki regulatori blokirali su 1,2 milijarde doalra vrijednu prodaju Moneygrama kineskoj kompaniji Ant Financial (dio Alibabe). Ugovor između američkog telekoma AT&T i Huawei Tech. o distribuciji smartfona Mate 10 pro je iz zasad neobjavljenih razloga propao – Huawei će distribuirati proizvod kroz otvorene kanale.  

Upravo zbog toga, oprezno se upuštajući u veću igru s Kinom, EU i dalje drži pravila u svojim rukama. Stoga se velika očekivanja Pekinga nisu ispunila. Unatoč spomenutom ukidanju dijeljenja zemalja na tržišne i ne-tržišne, nova metoda izračuna tarifa nalaže utvrđivanje „tržišne distorzije“ između troška proizvodnje i cijene. EU je odmah utvrdila da po novim kriterijima u Kini postoji značajna tržišna distorzija. Kinesko Ministarstvo trgovine odmah je izrazilo svoje nezadovoljstvo novim pravilima. 
Europa računa na bolji položaj europskih kompanija u Kini, ukidanje administrativnih zapreka i pristup kineskom tržištu kapitala. Uostalom, francuski predsjednik Macron je u posjet Kini poveo predstavnike BNP Paribas, Societe Generale, BPCE Natixis. 

Bez obzira na sve, europska odluka je u suštini dobra i plod je delikatnog političkog promišljanja i balansiranja između kineskih želja i vlastitih interesa. Nova pravila mogu biti učinkovit alat za pritisak na Kinu. Za razliku od Trumpovog nezadovoljstva „nepoštenom“ trgovinom, priroda novog modela EU-a nije imperativna, već je u duhu liberalizma i normativno-sugestivna. 

Čini se da Europa, koja je trenutno najveći gospodarski partner Kine, nastoji preuzeti Amerikom odbačenu ulogu globalnog ekonomskog pokretača i uhvatiti se u koštac s Kinom. A budući da će Kina nakon svakog ustupka tražiti više i više, svi koraci moraju biti postupni i odmjereni.      

Tagovi: Europska unija, Kina, damping, Donald Trump, antidampinške mjere, Francuska, Moneyygram, Huawei, Ant Financial
PROČITAJ I OVO
Orban usporedio Europsku uniju sa Sovjetskim Savezom
USPOREDBE
Orban usporedio Europsku uniju sa Sovjetskim Savezom
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orban je na skupu u Budimpešti u subotu, šest mjeseci prije parlamentarnih izbora koji će biti tijesni, osudio odnos Europske unije prema svojoj zemlji i Poljskoj uspoređujući je sa Sovjetskim Savezom.
Biden odgađa skidanje tajnosti s arhiva o ubojstvu JFK-a
POTEZI
Biden odgađa skidanje tajnosti s arhiva o ubojstvu JFK-a
WASHINGTON - Uklanjanje oznake tajnosti s tajnih arhiva o atentatu na bivšega američkog predsjednika Johna F. Kennedyja 1963. u Dallasu odgodit će se za godinu dana, objavio je u petak američki predsjednik Joe Biden.
Mareković: Imamo prijedlog za novog zapovjednika Zaštitne bojne
OTKRIĆA
Mareković: Imamo prijedlog za novog zapovjednika Zaštitne bojne
ZAGREB - "U obrazloženju rješenja stoji da se umirovljuje temeljem popisa za izdvajanje osoblja iz 2021. godine. Tu treba reći da je to laž. Brigadir Burčul nije na tom popisu. Ministar je potpisao neistinu, laž."
Zbog pandemije manje otkrivenih novih dijabetičara, ne idu na kontrole
DIJABETES
Zbog pandemije manje otkrivenih novih dijabetičara, ne idu na kontrole
ZAGREB - Kako bi potaknuli osobe sa šećernom bolešću da se više kreću i brinu o svom zdravlju, Hrvatski savez dijabetičkih udruga pokrenuo je kampanju "Pokreni se", upozorivši na sve veći broj oboljelih, ali i manji broj otkrivenih jer su ljudi zbog pandemije manje posjećivali liječnike.
Božinović: Hrvati će u SAD ulaziti bez kontrole, takav tretman imaju još samo tri države u Europi
PORUKE
Božinović: Hrvati će u SAD ulaziti bez kontrole, takav tretman imaju još samo tri države u Europi
ZAGREB - Američku odluku o ukidanju viza za hrvatske državljane komentirao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, koji je najavio i uvođenje dodatnog povlaštenog tretmana za hrvatske putnike u SAD.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE