GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europljani sve teže spajaju kraj s krajem

Europljani sve teže spajaju kraj s krajem
PROBLEMI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.11.2022 / 17:33
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Sve više Europljana teže spaja kraj s krajem zbog rasta cijena koje im nagrizaju primanja, pokazalo je u ponedjeljak izvješće europskog statističkog ureda.

Udio građana koji teško pokrivaju osnovne troškove porastao je u drugom tromjesečju u odnosu na prethodna tri mjeseca u osam od 10 zemalja EU-a obuhvaćenih istraživanjem, navodi Eurostat.

Smanjen je samo u Sloveniji i Finskoj.

Podatke su Eurostatu dostavile Belgija, Bugarska, Irska, Francuska, Italija, Luksemburg, Austrija, Slovenija, Slovačka i Finska.

Najteže je u drugom tromjesečju, prema Eurostatu dostupnim podacima, bilo u Bugarskoj gdje je čak 39,8 posto ispitanika jako teško ili teško spajalo kraj s krajem.

U skupinu zemalja s više od 20 posto ispitanika koji teško pokrivaju osnovne troškove svrstale su se i Slovačka, Italija i Francuska. Najmanji je njihov udio bio u Finskoj gdje je iznosio 11 posto. Istraživanje je pokazalo i da čak 40,5 posto Finaca vrlo lako ili lako pokriva osnovne troškove.

Slijede Austrija i Francuska gdje nešto manje od četvrtine ispitanika nije imalo problema s financiranjem osnovnih potreba.

Najmanji je njihov udio bio u Bugarskoj gdje je iznosio nešto više od tri posto.

Udio stanovnika u povoljnoj financijskoj poziciji bio je u devet zemalja manji u drugom kvartalu nego na početku godine, a u Italiji je bio gotovo nepromijenjen.

Najviše se smanjio u Sloveniji i Austriji, za 4,4 odnosno četiri postotna boda.

Većina ispitanika navela je da su im prihodi u promatranom razdoblju bili nepromijenjeni ili su čak porasli, napominje Eurostat.

Tagovi: inflacija u EU, rast cijena, Eurostat
PROČITAJ I OVO
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
PREMIJER
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
ZAGREB - Glavna vladajuća stranka HDZ predala je u rano popodne izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu, a medijima se nakon predaje obratio predsjednik te stranke Andrej Plenković.
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
NERVOZA
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
ZAGREB - Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) održala je konferenciju za novinare na kojoj su Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Anja Šimpraga predstavili izborni program za predstojeće parlamentarne izbore.
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE