GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europom se šire tigrasti komarci koji mogu prenijeti opasne viruse

Europom se šire tigrasti komarci koji mogu prenijeti opasne viruse
OPASNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.09.2023 / 11:09
Autor: SEEbiz
PARIZ -Zdravstvene vlasti u Parizu po prvi su put provele fumigaciju kako bi ubile tigraste komarce koji su se zbog klimatskih promjena namnožili u francuskoj prijestolnici i sjevernoj Europi, piše The Guardian.

Radi se o specifičnoj metodi dezinsekcije, gdje se insekti ubijaju primjenom plina i para u strogo kontroliranim uvjetima. Ceste su bile zatvorene, a ljudi su zamoljeni da ostanu u svojim domovima u jugoistočnom Parizu u ranim jutarnjim satima, dok su izvođači radova za suzbijanje štetočina raspršivali insekticid po drveću, zelenim površinama i drugim područjima gdje se komarci razmnožavaju.

Ovakvi su prizori redovita pojava u tropskim gradovima, a sad su i sve češći u Europi u koju je tigrasti komarac stigao iz jugoistočne Azije. Ovaj insekt može prenijeti opasne denga, zika i čikungunja viruse, koji u dobrom broju slučajeva mogu završiti i smrću zaraženih.

“Bila je to prva fumigacija u Parizu, ali ne i prva u Francuskoj”, rekla je Anne Souvris, zamjenica pariškog gradonačelnika zadužena za zdravstvenu politiku, navodeći kako je jug zemlje već nekoliko godina pod najezdom tigrastih komaraca.

“Ove se operacije provode kako bi se smanjio rizik od prijenosa denga groznice nakon otkrivanja slučaja”, dodala je.

Ciljano područje fumigacije bilo je 150 metara oko kuće osobe koja se zarazila denga groznicom u inozemstvu, kako bi se smanjio rizik od daljnjeg prijenosa bolesti. Osoba koja je unijela virus, naime, u slučaju uboda tigrastog komarca i sama može postati prijenosnik bolesti na druge, tumače stručnjaci.

Tigrasti komarac, poznat i kao aedes albopictus, u južnoj se Europi pojavio u prvom desetljeću ovog stoljeća i od tad se ubrzano probija prema sjeveru. Dosad se nastanio u Francuskoj, Njemačkoj i Švicarskoj.

Zdravstveni stručnjaci kažu da su za širenje u Europi odgovorne klimatske promjene, jer toplije vrijeme skraćuje razdoblje inkubacije jajašaca, dok zime više nisu dovoljno hladne da ubiju ove insekte. U Francuskoj je tigrasti komarac prvi put uočen 2004. godine, a sad je prisutan u čak 71 od 96 departmana na kopnu.

“Uvjereni smo da je to rizik koji će postati sve veći”, rekla je za AFP u travnju Marie-Claire Paty, voditeljica jedinice za praćenje vektorskih bolesti pri javnozdravstvenom tijelu Sante Publique.

Tagovi: KOMARCI, TIGRASTI KOMARCI, ZARAZA
PROČITAJ I OVO
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
SDP
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
ZAGREB - "Ono što mi imamo je sigurno brojne stvari koje nas razdvajaju i dijele, ali isto tako mislim da ako želiš s nekime postići dogovor oko onoga što je dobro za tvoju domovinu, ne trebaš krenuti s onime što te razdvaja, nego s onime što možeš napraviti, što možeš riješiti. "
Selak Raspudić: Nećemo se učlanjivati u drugu stranku, bit ćemo sirotinja do daljnjeg
PORUKE
Selak Raspudić: Nećemo se učlanjivati u drugu stranku, bit ćemo sirotinja do daljnjeg
ZAGREB - Marija Selak Raspudić je rekla da, unatoč činjenici što su napuštanjem Mosta izgubili značajna sredstva, neće mijenjati svoj politički status nezavisnih, niti se učlanjivati u drugu stranku.
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
JASNA PORUKA
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
VARAŽDIN - HDZ-ov Damir Habijan, koji je u prosincu zamijenio Davora Filipovića na mjestu ministra gospodarstva u vladi Andreja Plenkovića, komentirao je u Varaždinu poruku Peđe Grbina koji je rekao kako vjeruje da s Mostom mogu "napraviti nešto dobro za Hrvatsku".
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
PORUKE
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
ZAGREB - HNS-ov Predrag Štromar čvrsto je stao u obranu prava nacionalnih manjina. Ističe da se prava nacionalnih manjina ne smiju smanjivati.
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
PREDSJEDNIK
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
ZLATAR - Predsjednik Zoran Milanović bio je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Zlatara povodom obilježavanja Dana Grada, a nakon je održao konferenciju za medije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE