GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europska unija dobit će dvanaest kanadera do 2029. godine

Europska unija dobit će dvanaest kanadera do 2029. godine
KANADERI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.07.2022 / 10:24
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Europska unija trebala bi do 2029. godine dobiti dobiti flotu zrakoplova za gašenje požara tipa kanader koji bi bili u njenom vlasništvu, potvrđeno je iz kabineta Janeza Lenarčiča, europskog povjerenika za krizno upravljanje.

Kako prenose slovenski mediji, inicijativu za to dale su Hrvatske, Portugal, Španjolska, Francuska, Italija i Grčka, a za sada u projektu nema Slovenije koja se upravo uz pomoć EU-a i susjednih država bori s velikim požarom na Krasu koji još nije ugašen.

Lenarčič je ovih dana u Sloveniji, gdje posjetio opožareno područje, potvrdio da je Europska komisija u ožujku ove godine u pregovorima s proizvođačem zrakoplova za gašenje postigla dogovor o kupnji 12 kanadera do 2029. godine, pri čemu bi joj najmanje dva proizvođač isporučio do 2026.

“Sada je na državama članicama koje su se uključile u taj projekt da potpišu obvezujuće ugovore o kupnji, čime bi se proizvodnja kanadera koja je bila u zastoju ponovo pokrenula”, kazao je Lenarčič za slovenske medije.

Na taj bi način Mehanizam Unije za civilnu zaštitu (rescEU) dobio vlastitu flotu aviona za gašenje, dok sada države članice koje takve zrakoplove imaju mogu ostalima priskočiti u pomoć.

“Činjenica je da je trenutno stanje s požarima u dijelu Europe kritično. Imamo istovremeno velike požare u brojnim državama, od Portugala, preko Španjolske, Francuske, Italije, Hrvatske, Grčke, pa i ovaj u Sloveniji”, kazao je Lenarčič”.

Dodao je kako to predstavlja veliko opterećenje za nacionalne kapacitete tih država s obzirom da stiže sve više molbi za pomoć pri gašenju zemalja koje nemaju kanadere.

"No, unatoč teškoj situaciji, opet je došla do izražaja solidarnost u Europi, države si međusobno pomažu premda i same imaju probleme. I Slovenija je također dobila tu pomoć”, kazao je Lenarčič za slovenske medije.

Na pitanje o mogućnosti da se Slovenija pridruži inicijativi kupnje 12 kanadera za rescEU flotu, kabinet premijera Roberta Goloba je odgovorio za Slovensku tiskovnu agenciju da je premijer već dao jasno smjernice svojoj vladi.

"Data je jasna smjernica da se pojačaju kapaciteti države za gašenje iz zraka i da se pripremi cjelovito rješenje koje je kapacitete moguće i svrsishodno nabaviti u najkraćem mogućem roku. Uvažavajući situaciju u kojoj se brojne članice EU susreću sa sve opsežnijim i sve češćim prirodnim katastrofama, Slovenija će dati i inicijativu da se dodatno pojačaju takvi kapaciteti (gašenja požara iz zraka) na razini Europske unije”, priopćeno je iz Golobova kabineta za Slovensku tiskovnu agenciju STA.

Tagovi: Janez Lenarčič, kanaderi, Europska unija
PROČITAJ I OVO
Milanović: Jeste čuli što je rekla njemačka ministrica? Mi smo u ratu s Rusijom
PREDSJEDNIK
Milanović: Jeste čuli što je rekla njemačka ministrica? Mi smo u ratu s Rusijom
ZAGREB - "Možda je Njemačka u ratu s Rusijom opet, ali sretno im, možda prođu bolje nego prije 70-ak godina”, rekao je.
Policija demantirala Sakomana: Izmislio je priču sa šmrkanjem kokaina
DEMANTI
Policija demantirala Sakomana: Izmislio je priču sa šmrkanjem kokaina
ZAGREB - Slavko Sakoman, psihijatar i stručnjak za liječenje ovisnosti, izjavio je prilikom gostovanja na N1 televiziji kako zna da je jedan od policijskih službenika šmrkao kokain na intervenciji, no policija tvrdi kako su proveli istragu i kako je cijela priča izmišljena.
Bačić: Evo kad će se izglasati novi Zakon o obnovi
OBNOVA
Bačić: Evo kad će se izglasati novi Zakon o obnovi
ZAGREB - Radimo na ubrzanju kako bismo utrošili maksimalna sredstva. Već smo i održali sastanke, rekao je Bačić.
Tomašević krenuo Bandićevim stopama: Pridružio se radnicima u čišćenju grada
POPULIZAM
Tomašević krenuo Bandićevim stopama: Pridružio se radnicima u čišćenju grada
ZAGREB - Gradonačelnik Tomislav Tomašević dogovorio se s radnicima Čistoće koji su štrajkali četiri dana.
Radnici Čistoće ipak nisu izašli na teren
PREOKRET
Radnici Čistoće ipak nisu izašli na teren
ZAGREB - Radnici Čistoće koji su u srijedu navečer trebali ponovno čistiti Zagreb, nakon trodnevnog štrajka, do 22,50 sati nisu izašli na teren unatoč postignutom dogovoru te je još neizvjesno što će se događati tijekom noći.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE