GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europski zeleni plan ne spominje turizam, Hrvatskoj treba održivost

Europski zeleni plan ne spominje turizam, Hrvatskoj treba održivost
ODRŽIVI RAZVOJ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.08.2020 / 07:43
Autor: SEEbiz / H
RIJEKA - Direktorica mreže Friends of the Earth Europe Jagoda Munić u utorak je u Rijeci održala predavanje "Zeleni plan za Hrvatsku", ističući da je njegova osnova Europski zeleni plan te da se nada da se kod nas neće provoditi samo minimum, nego da će se sagledati i kakav je razvoj i kakva je održivost Hrvatskoj potrebna.

Jagoda Munić govorila je o današnjim predvodnicima političke ekologije, o Europskom zelenom planu (Green New Deal), odnosno strategiji Europske komisije čiji je cilj postizanje održivosti europskog gospodarstva s naglaskom na klimu, čistu energiju i učinkovitu uporabu resursa.

Predstavila je, kako je rekla, različite perspektive na taj zeleni plan, kazavši da postoje tehnološke perspektive ili politike, koje smatraju da su tehnološka rješenja najbolja, zatim perspektive koje su zasnovane više na društvenoj pravdi, primjerice zeleno-lijeve perspektive, koje sagledavaju kako se društveni sustav mora kreirati da bi se ostvarilo održivo društvo.

"Nadam se da ono što ćemo mi raditi u Hrvatskoj neće biti samo nužno minimum, koji od nas Europa zahtjeva, što je kod nas česta praksa," istaknula je kazavši da trebamo sagledati koja vrsta razvoja i održivosti Hrvatskoj treba te da je sada dobar trenutak.

Ocijenila je da se nalazimo u velikoj ekonomskoj krizi, koja je posljedica pandemije covida-19, da se ne zna koliko će trajati te da je na ekonomiju kao što je hrvatska, rentijerska ekonomija, koja je zasnovana na turizmu, kao nekoj monokulturi, utjecaj takve pandemije i krize veći nego u zemljama s jačim ekonomijama.

Smatra da je stoga sada trenutak da zastanemo i promislimo gdje želimo biti kao zemlja sljedećih 5, 10 ili 50 godina i kako se želimo razvijati, naglasivši da u osnovi Europskog zelenog plana turizam nije spomenut te da bi u Hrvatskoj bilo dobro razmotriti kako turizam učiniti održivim i sagledati njegov utjecaj na okoliš.

Govoreći o Zelenom planu za Hrvatsku, Munić je naglasila da se s zajedno s građanima želi postići društveni konsenzus, s osnovom u Europskom zelenom planu, te da bi se jače trebalo fokusirati na zelenu reindustrijalizaciju, stvaranje zelenog otpornog gospodarstva i diverzificiranje ekonomskih grana.

Drugi prioritet bi trebao biti razvoj cirkularne ekonomije, koja je kod nas u začecima, jako kasni, pogotovo kada je riječ o politici gospodarenja otpadom. Dodala je da u Hrvatskoj još uvijek ima puno problema s gospodarenjem otpadom.

Navela je da treba razmotriti kako gradove učiniti održivijim, vidjeti kako se na lokalnoj razini radi energetska tranzicija ka obnovljivim izvorima energije, uz povećanje energetske efikasnosti u zgradarstvu. U tom kontekstu spomenula je Zagreb, koji ima problema s posljedicama potresa. Munić drži da obnavljanje treba obaviti na što je moguće ekološkiji način, kako bi se smanjio dugoročni utjecaj na okoliš.

Kao jedan od prioriteta navela je i javni promet, korištenje europskih fondova za njegovo poboljšanje, posebice željeznicu, koja je, kaže, manje štetna za okoliš.

Munić je magistrica zaštite okoliša i inženjerka biologije. Direktorica mreže Friends of the Earth Europe sa sjedištem u Bruxellesu, koja je europski ogranak najveće svjetske ekološke mreže Friends of the Earth International od 2017.

Predavanje je održano u organizaciji udruge Drugo more u sklopu programa “Ljeto u Kružnoj.”

Tagovi: Europski zeleni plan, Friends of the Earth Europe, hrvatski turizam, Jagoda Munić, održivi razvoj
PROČITAJ I OVO
Donald i Melania Trump diskretno se cijepili u siječnju
DISKRETNO
Donald i Melania Trump diskretno se cijepili u siječnju
NEW YORK - Bivši američki predsjednik Donald Trump i supruga mu Melania cijepili su se protiv covida-19 u siječnju dok su još bili u Bijeloj kući, doznaje se u ponedjeljak iz pouzdanih izvora.
Klisović: Bandića sam poznavao samo kao javnu osobu
REAKCIJE
Klisović: Bandića sam poznavao samo kao javnu osobu
ZAGREB - SDP-ov kandidat za zagrebačkoga gradonačelnika Joško Klisović objavio je u ponedjeljak navečer na svom Facebooku referirajući se na izjavu premijera Plenkovića, kako gradonačelnika Milana Bandića nije osobno poznavao, nije se s njim družio i poznavao ga je samo kao javnu osobu.
Pavičić Vukičević: Ništa neće stati
PORUKE
Pavičić Vukičević: Ništa neće stati
ZAGREB - Jelena Pavičić Vukičević, obnašateljica dužnosti gradonačelnika Zagreba rekla je u ponedjeljak da u gradu ništa neće stati, gradska uprava funkcionira, a vezano za financijsko stanje Grada ocijenila je da situacija nije tako dramatična kao što njihovi oponenti tvrde.
Plenković: Bizarno mi je da se za gradonačelnika kandidira netko tko ne pozna Bandića
PREMIJER
Plenković: Bizarno mi je da se za gradonačelnika kandidira netko tko ne pozna Bandića
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković dao je izjavu nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.
Plenković: Bandić se iskreno trudio učiniti Zagreb boljim gradom
PREMIJER
Plenković: Bandić se iskreno trudio učiniti Zagreb boljim gradom
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak se upisao u Knjigu žalosti u povodu smrti zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, za kojega je rekao da se iskreno trudio Zagreb učiniti boljim gradom no što je bio prije nego je postao gradonačelnik.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE