GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europskim bolnicama ponestaje lijekova

Europskim bolnicama ponestaje lijekova
LIJEKOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.04.2020 / 16:41
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Bolnicama u Europskoj uniji prijeti nestašica ključnih lijekova za liječenje oboljelih od Covida-19 zbog trgovinskih restrikcija i gomilanja zaliha pojedinih zemalja, upozorili su agencija za lijekove i farmaceutski sektor.

Unatoč pozivima na solidarnost, mnoge zemlje 27-članog EU-a posegnule su za epidemije koronavirusa za protekcionističkim mjerama, ograničavajući prodaju ključnih proizvoda, poput lijekova, zaštitnih maski i medicinskih uređaja.

“Neke članice EU-a naznačile su da im ponestaje određenih lijekova koji se koriste za liječenje oboljelih od Covida-19, odnosno da vrlo skoro očekuju nestašice”, priopćila je u ponedjeljak Europska agencije za lijekove (EMA).

Nedostaje uglavnom lijekova koji se koriste u liječenju pacijenata s najtežim komplikacijama izazvanim infekcijom novim koronavirusom, uključujući lijekove koji se koriste na odjelima intenzivne njege, poput anestetika, antibiotika i lijekova za opuštanje mišića kako bi pacijenti mogli disati pomoću respiratora.

Prošlog je tjedna skupina velikih bolnica u EU, uključujući milansku bolnicu San Raffaele i barcelonsku Vall d’Hebron, upozorila da uskoro neće moći liječiti oboljele od Covida-19 ako se ograničenja u trgovini lijekovima ne uklone, navodi Reuters.

Na početku epidemije EU se suočio s kašnjenjem isporuka lijekova zbog poremećaja u opskrbi iz Kinei i indijske zabrane izvoza.

Danas najveće smetnje u opskrbi izazivaju same zemlje članice, upozorili su dužnosnici farmaceutske industrije.

“Zemlje gomilaju zalihe. To je razumljivo ali zalihe su često prevelike i neke će zemlje koje ih trebaju ostati zakinute", upozorio je Adrian van den Hoven, direktor udruženja proizvođača generičkih lijekova u EU "Lijekovi za Europu".

Mnoge su zemlje također ograničile izvoz lijekova koji se smatraju ključnima za vrijeme epidemije. U obrazloženjima neke navode da dopuštaju izvoz tek nakon što se namire domaće potrebe.

Europska komisija pokrenula je istragu kako bi ispitala jesu li mjere usvojene u Francuskoj, Poljskoj, Mađarskoj, Rumunjskoj i Slovačkoj u skladu s propisima, izjavila je u ponedjeljak glasnogovornica EK.

Dodala je da se ograničava i izvoz medicinske opreme i uređaja.

“Sada smo usredotočeni na spašavanje života, nije vrijeme da se ograničava izvoz lijekova i nužne medicinske opreme, niti da se dopušta da im istekne rok umjesto da ih se podijeli", poručila je povjerenica EK za zdravstvo Stella Kyriakides.

Tagovi: koronavirus u Europi, lijekovi, Europska agencija za lijekove
PROČITAJ I OVO
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
JASNA PORUKA
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
ZAGREB - Europarlamentarac Karlo Ressler (HDZ/EPP) kandidat je i na ovim europskim izborima, a u Strasbourgu je za N1 komentirao što na njima očekuje.
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ANALITIČARI
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ZAGREB - Profesor Žarko Puhovski govorio je u Newsroomu N1 televizije o sastavljanju buduće Vlade.
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
MEDIJI
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
BRUXELLES - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen dugo je bila jasna favoritkinja za drugi mandat na vrhu izvršne vlasti Europske unije, ali to sada više nije toliko sigurno, piše Politico. Stoga se pokrenula rasprava tko bi mogao biti potencijalna zamjena.
Pentagon priznao: Isporučili smo moćne rakete Ukrajincima
RAKETE
Pentagon priznao: Isporučili smo moćne rakete Ukrajincima
WASHINGTON - Sjedinjene Države poslale su Ukrajini novi raketni sustav dugog dometa, potvrdio je Pentagon. To oružje velike preciznosti dio je hitnog vojnog paketa za Ukrajinu koji je SAD najavio u ožujku, ali "na zahtjev Ukrajine" nije bilo izričito navedeno na popisima isporuka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE